play

Biden painotti ensimmäisessä puhelussaan Trussin kanssa Pohjois-Irlannin rauhan säilyttämistä

Biden puhui Britannian tuoreen pääministerin kanssa. Lehtikuva/AFP

Biden puhui Britannian tuoreen pääministerin kanssa. Lehtikuva/AFP

STT-Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Britannian tuore pääministeri Liz Truss jakavat ajatuksen Pohjois-Irlannin rauhan säilyttämisen tärkeydestä. Päättäjät puhuivat puhelimessa tiistaina pian sen jälkeen, kun Trussista tuli Britannian uusi johtaja.

Irlantilaistaustainen Biden on ollut kriittinen Britannian aiemman pääministerin Boris Johnsonin brexit-politiikasta. Britanniaan kuuluva Pohjois-Irlanti on ollut Euroopan unionin ja Britannian brexit-neuvottelujen keskiössä, mikä on kiristänyt Britannian välejä EU:n, Irlannin ja Yhdysvaltain kanssa. Pohjois-Irlannilla on maaraja EU-maa Irlannin kanssa.

Truss toimi ennen pääministeriyttään Britannian ulkoministerinä. Hän on ollut ajamassa Britannian yksipuolista muutosta EU:n kanssa solmittuun brexit-kauppasopimukseen. EU ilmoitti kesäkuussa, että pöytäkirjan sisällöstä ei voi yksipuolisesti päättää poiketa.

Juuret sisällissodassa

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kauppasopimukseen liittyvät vaikeudet juontavat juurensa Britannian EU-eroa pidemmälle eli Pohjois-Irlannin riitaisaan historiaan ja 30 vuotta kestäneeseen veriseen sisällissotaan. Sota irlantilaismielisten katolisten ja brittimielisten protestanttien välillä päättyi monimutkaiseen rauhansopimukseen vasta vuonna 1998.

Johnsonin hallitus perusteli sooloilua sillä, että se katsoo Britannian ja Pohjois-Irlannin välille sovittujen tullitarkastusten rikkovan vuoden 1998 rauhansopimusta. Vielä brexit-väännön loppusuoralla joulukuussa 2020 Johnson hyväksyi itse juuri samat sopimusehdot, joista hän on myöhemmin halunnut eroon.

Sotilaallisen yhteistyön syventämistä

Tuoreessa puhelussa Truss sanoi odottavansa läheistä työskentelyä Yhdysvaltain kanssa, kertoi pääministerin kanslian tiedottaja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Truss odottaa, että maat tulevat käsittelemään yhteisiä haasteita. Sellaisiin kuuluvat myös Venäjän Ukrainaan aloittaman hyökkäyssodan mukanaan tuomat taloudelliset haasteet.

Tiedottajan mukaan Biden ja Truss olivat yhtä mieltä siitä, että maiden tulisi edistää syvää sotilaallista yhteistyötä sotilasliitto Naton ja Aukusin kautta. Aukus on Australian, Britannian ja Yhdysvaltin välinen sotilaallinen yhteistyösopimus, joka solmittiin viime vuonna.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi