play

Bidenin virkakauden ensimmäiseen ulkomaanmatkaan kuuluu liuta huippukokouksia – liittolaisten jälkeen Biden tapaa Putinin

Biden lähti Washingtonista kohti Eurooppaa. Lehtikuva/AFP

Biden lähti Washingtonista kohti Eurooppaa. Lehtikuva/AFP

STT-Lehtikuva

Presidentti Joe Biden lähti keskiviikkona ensimmäiselle ulkomaanvierailulleen Yhdysvaltain johtajana.

Biden saapui Britanniaan keskiviikkona illalla Suomen aikaa. Bidenin lentokone laskeutui Mildenhallin sotilastukikohtaan, missä hänen on määrä puhua Yhdysvaltain ilmavoimien sotilaille vielä samana päivänä.

Vierailun työlista olisi hengästyttävä nuoremmallekin valtiomiehelle, saati sitten 78-vuotiaalle Bidenille. Presidentti kokoustaa muun muassa G7-maiden, EU:n ja Naton kanssa sekä tapaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja Englannin kuningattaren Elisabetin.

Bidenin lehdistövastaavan Jen Psakin mukaan presidentin valtava kokemus auttaa häntä selviämään kokousrumbasta kunnialla. Biden ehti ennen presidentiksi tuloaan toimia vuosikymmeniä senaatissa ja kahdeksan vuotta presidentti Barack Obaman varapresidenttinä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Hän on valmistautunut tätä varten 50 vuotta, Psaki letkautti.

Matkan tarkoitus on osoittaa Yhdysvaltojen jälleen sitoutuneen liittolaisiinsa ja kumppaneihinsa, Biden kirjoitti vierailunsa alla.

Vierailunsa aluksi Biden tapaa torstaina Britannian pääministerin Boris Johnsonin. Johnsonin tapaamisen jälkeen ohjelmassa on rikkaiden G7-teollisuusmaiden kokous Cornwallissa Britanniassa.

Britannian vierailunsa päätteeksi Biden tapaa kuningatar Elisabetin Windsorin linnassa sunnuntaina.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Saarivaltiosta presidentti jatkaa Brysseliin Nato-huippukokoukseen sekä EU-huippukokoukseen.

Putinin kanssa esillä useita jännitteisiä kysymyksiä

Brysselissä Bidenin on määrä tavata myös Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan. Turkin kanssa suhteita on hiertänyt muun muassa se, että Biden tunnusti huhtikuussa armenialaisten kansanmurhan, mitä yksikään Yhdysvaltain presidentti ennen häntä ei ollut tehnyt.

Vladimir Putinin Biden tapaa Euroopan-kiertueensa päätteeksi ensi keskiviikkona Genevessä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Venäjän ja Yhdysvaltojen välit ovat viime aikoina kiristyneet entisestään. Yhdysvallat on syyttänyt Venäjää muun muassa kyberhyökkäyksistä ja vaaleihin sekaantumisesta.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Biden aikoo nostaa esiin muun muassa Venäjän sotilastoiminnan Ukrainan rajalla, oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyin vangitsemisen sekä Putinin tuen Valko-Venäjää itsevaltaisesti hallitsevalle Aljaksandr Lukashenkalle.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi