play

Ukrainan presidentti Zelenskyi saapuu henkilökohtaisesti G7-huippukokoukseen Japaniin

Kuva: Franck Robichon

STT-Lehtikuva

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi matkustaa tänä viikonloppuna pidettävään G7-maiden huippukokoukseen Japanin Hiroshimaan.

Bloombergin mukaan Zelenskyi lentää Yhdysvaltojen asevoimien koneella Japaniin ja pysähtyy matkalla Saudi-Arabiaan. Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja sekä Japanin ulkoministeriön edustaja kieltäytyivät kommentoimasta asiaa Bloombergille.

Nimettöminä pysytelleet kokouslähteet vahvistivat myös uutistoimisto AFP:lle, että Zelenskyi on tulossa paikalle. Alun perin Zelenskyin kerrottiin osallistuvan kokoukseen videoyhteyden välityksellä.

Kokoukseen osallistuvat johtajat vierailivat perjantaina Hiroshiman ydintuhoa kartoittavassa museossa. Vierailua isännöi Japanin pääministeri Fumio Kishida, joka on itse kotoisin Hiroshimasta. Kishida on jo aiemmin kertonut, että hän haluaisi kokouksessa keskusteltavan myös ydinaseriisunnasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yhdysvallat asettaa venäläisille yksityishenkilöille, yhteisöille, aluksille ja lentokoneille noin 300 uutta pakotetta, sanoi nimettömänä puhunut Yhdysvaltojen virkamies Hiroshimassa.

Lisäksi noin 70 toimijaa Venäjällä ja sen ulkopuolella kielletään vastaanottamasta yhdysvaltalaisia vientituotteita. Virkamieslähde ei nimennyt Venäjän ulkopuolisia maita. Tavoitteiden kohteita on Euroopassa, Lähi-idässä sekä Aasiassa.

Britannia puolestaan kieltää venäläisten timanttien tuomisen maahan uusilla pakotteilla, kertoi Britannian pääministeri Rishi Sunak saapuessaan Japaniin. Asiasta kertovat muun muassa Guardian-lehti ja maan yleisradioyhtiö BBC.

Venäjän timanttiteollisuuden arvo oli BBC:n mukaan vuonna 2021 noin neljä miljardia dollaria.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös EU kohdistaa pakotteita venäläisiin timantteihin haitatakseen Venäjän sotatoimia Ukrainassa, kertoi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.

–  Rajoitamme venäläisten timanttien kauppaa, Michel sanoi G7-maiden johtajien kokoontuessa Hiroshimaan.

Britannian uudet pakotteet kieltävät myös venäläisen kuparin, nikkelin ja alumiinin tuomisen Britanniaan.

Pakotelistalle lisätään myös 86 uutta venäläistä henkilöä ja yritystä. Britannian pakotelistalla on siis yhteensä yli 1  500 venäläistä toimijaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Kuten tämänpäiväiset pakotteiden julistuksen osoittavat, G7-maat ovat edelleen yhtenäisiä Venäjän tuoman uhan edessä ja vakaita tuessaan Ukrainalle. Tapaamme tänään Hiroshimassa, kaupungissa, joka on esimerkki sekä sodan kauhuista että rauhan hedelmistä, Sunak sanoi brittilehdistön mukaan.

Hiroshiman tänään alkavassa kolmepäiväisessä huippukokouksessa pyritään kiristämään Venäjän vastaisia pakotteita sekä saamaan tärkeitä kolmansia maita myötävaikuttamaan pakotteiden vaikutusten tehostamisessa.

G7-maat ovat jo ennestään esimerkiksi asettaneet pakotteita venäläisille pankeille ja hintakaton venäläiselle raakaöljylle.

Hiroshiman kokoukseen on kutsuttu mukaan muun muassa Brasilian presidentti Luiz Inacio Lula da Silva sekä ja Intian pääministeri Narendra Modi. Mukana on myös Afrikan unionin puheenjohtajamaana toimivan Komoreiden presidentti. Kaikkiaan Hiroshiman kokoukseen osallistuu seitsemän maata, joka eivät kuulu G7-ryhmään.

Toinen tärkeä aihe G7-kokouksessa on yhteisen linjan etsiminen suhtautumisessa Kiinan kasvavaan taloudelliseen ja sotilaalliseen voimaan.

G7-ryhmään kuuluvat Yhdysvallat, Kanada, Britannia, Saksa, Ranska, Italia ja Japani. Huippukokouksissa on säännöllisesti mukana myös EU:n johtoa.

Venäjälle määrättyjen pakotteiden kiertämisen estäminen on ollut G7-maiden kasvavan huomion kohteena. Samaa asiaa mietitään myös EU:ssa, kun unioni valmistelee 11:ttä pakotepakettiaan Venäjälle.

Kansainvälinen energiajärjestö IEA kertoi aiemmin tällä viikolla, että Venäjän viemän öljyn määrä nousi huhtikuussa korkeimmalle tasolleen sitten hyökkäyssodan alkamisen helmikuussa 2022. Neljä viidesosaa Venäjän viemästä raakaöljystä menee Intiaan ja Kiinaan, mutta on mahdollista, että sitä päätyy jalostettuna myös esimerkiksi Eurooppaan.

Kokousta valmistelevien lähteiden mukaan Yhdysvallat pyrkii ajamaan G7-kokouksessa läpi pakotejärjestelyihin lähestymistavan muutoksen. Sen mukaan ainakin suoraan Venäjän aseteollisuuteen liittyvillä aloilla kaiken viennin Venäjälle pitäisi olla lähtökohtaisesti kiellettyä ja poikkeuksia harkittaisiin tapauskohtaisesti.

Nykykäytännön mukaan vienti Venäjälle on periaatteessa sallittua, ellei sitä ole jonkin tuotteen osalta erikseen kielletty. Yhdysvaltain näkemyksen mukaan lähestymistavan muutos vaikeuttaisi Venäjän pyrkimyksiä löytää pakotteista porsaanreikiä.

Lähteinä muun muassa uutistoimisto AFP ja uutissivusto Euractiv.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi