play

Äänestyspaikat sulkeutuivat Brasilian presidentinvaaleissa – tiukoiksi povatuissa vaaleissa on kyse myös Amazonin sademetsän kohtalosta

Ihmiset jonottivat äänestämään Sao Paulossa. LEHTIKUVA / AFP

Ihmiset jonottivat äänestämään Sao Paulossa. LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

Brasiliassa äänestyspaikat ovat sulkeutuneet presidentinvaalien toisella kierroksella. Eteläisen pallonpuoliskon suurimman maan johtajuudesta kisaavat oikeistopopulistinen istuva presidentti Jair Bolsonaro ja vasemmiston haastaja, ex-presidentti Luiz Inacio Lula da Silva.

Kaikki sellaiset äänestäjät, jotka vielä jonottivat uurnille äänestyspaikkojen sulkeutuessa, saavat äänestää. Lulan työväenpuolueen mukaan ex-presidentin kannattajilla on ollut vaikeuksia päästä äänestämään poliisien katusulkujen vuoksi varsinkin maan köyhässä koillisosassa.

Työväenpuolueen sosiaaliseen mediaan panemissa useissa videoissa näkyy, miten äänestäjiä kuljettavia busseja pysäytetään tiesuluilla juuri Koillis-Brasiliassa. Lulan mukaan tällaista toimintaa ei voi hyväksyä.

Vaaliviranomaisia johtava Alexandre de Moraes kertoi, että kaikki poliisien tiesulut oli määrätty purettaviksi jo kun äänestysaikaa oli vielä jäljellä hieman runsas tunti. Moraesin mukaan yhtään bussia ei niin ikään käännytetty kokonaan pois, vaan kaikki pääsivät lopulta äänestämään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sähköisen äänestyksen ensimmäisiä tuloksia on määrä saada maanantain vastaisena yönä heti puolen yön jälkeen Suomen aikaa.

Lulalla niukka johto

Viimeisessä kannatuskyselyssä lauantaina vasemmiston Lulaa tuki 52 prosenttia äänestäjistä ja Bolsonaroa 48. Ehdokkaiden välinen erotus pienentyi edeltäneestä kyselystä, ja vaaleista odotetaankin tiukkoja. Vaalien ensimmäisellä kierroksella Lula sai äänistä 48 prosenttia ja Bolsonaro 43. Ensimmäisellä kierroksella Bolsonaro päihitti kyselytulokset.

– Mielestäni tämä on paras hallitus, joka Brasilialla on koskaan ollut, sanoi asianajaja Eliane de Oliveira, 61, joka oli käynyt antamassa äänensä Bolsonarolle Copacabanan äänestysalueella Riossa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Opettaja Gustavo Souza sen sijaan antoi äänensä Lulalle, "jotta ihmisien elämä parantuisi". Souza sanoi pelkäävänsä, ettei Bolsonaro mahdollisen häviön edessä suostuisi myöntämään vaalitappiotaan, vaan hyökkäisi vaalivirkailijoita vastaan.

–  Ihmisistä on tullut niin radikaaleja. Heidän pitää kypsyä, tai edessä on kolmas tai neljäs maailmansota, Souza sanaili.

Amazonin sademetsä pelissä

Kansainvälisesti merkittävin kysymys Brasilian vaaleissa on monien mielestä Amazonin sademetsän tulevaisuus. Bolsonaro on ensimmäisellä kaudellaan kiihdyttänyt sademetsän hakkuita ja viljelysmaaksi muuttamista, mikä on kiihdyttänyt valtavan ekosysteemin kuihtumista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

New York Timesille mielipidevideolla esiintynyt alkuperäiskansojen oikeuksia ajava aktivisti Txai Surui sanoo, että vaalit ovat viimeinen tilaisuus Amazonin pelastamiseksi.

–  Yksi ehdokas haluaa pelastaa Amazonin, ja toinen haluaa polttaa sen maan tasalle. Maailman suurin sademetsä on kotini, mutta näiden vaalien tulos ei uhkaa vain kaikkea tätä, vaan koko maailmaa, sademetsässä videolla esiintyvä aktivisti sanoo.

Amazonin sademetsä vaikuttaa sademäärien muodossa myös Pohjois-Amerikan ilmastoon, ja sen puihin on sidottu valtavat määrät ilmastonmuutosta kiihdyttävää hiiltä.

---

Lähteenä myös AFP

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi