play

Brasilian rankkasateissa kuolleiden määrä kohonnut – ainakin 79 menehtynyt

Liki neljätuhatta ihmistä on menettänyt kotinsa rankkasateiden seurauksena. LEHTIKUVA / AFP

Liki neljätuhatta ihmistä on menettänyt kotinsa rankkasateiden seurauksena. LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

Brasiliassa Etelä-Amerikassa rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa ja maanvyörymissä kuolleiden ihmisten lukumäärä on viranomaistietojen mukaan ainakin 79. Lisäksi kateissa on kymmeniä ihmisiä, joita pelastusjoukot etsivät.

Aiempien viranomaistietojen mukaan kateissa on yli 50 ihmistä ja liki neljätuhatta on menettänyt kotinsa.

Pernambucon osavaltion kuvernööri Paulo Camara sanoi tiedotustilaisuudessa sunnuntaina, että uhrien lukumäärä tulee mahdollisesti kasvamaan, kun kateissa olevia ihmisiä löydetään.

–  Etsinnät jatkuvat, kunnes olemme tunnistaneet kaikki kadonneet ihmiset, Camara sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Rajut sateet ovat jatkuneet maan koillisosassa sijaitsevassa Pernambucon osavaltiossa ja sen pääkaupungissa Recifessä useiden päivien ajan. Sateissa kuolleiden lukumäärä on noussut perjantaista lähtien tasaisesti.

Perjantaiyön ja lauantaiaamun välillä Recifessä sadetta kertyi viranomaisten mukaan yli 230 millimetriä mikä vastaa yli 70:tä prosenttia kaupungin toukokuun koko sademäärästä.

Viranomaiset varoittavat, että sateiden on ennusteiden mukaan määrä jatkua vielä maanantainakin. Myrskyn laantuessa sunnuntaina hieman noin 1  200 pelastajan joukko on jatkanut etsintä- ja pelastustyötään, osin helikoptereiden ja veneiden avulla.

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro kertoi sunnuntaina, että hän aikoo matkustaa Recifen kaupunkiin maanantaina.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Satoja kuollut rankkasateissa

Kuluneen vuoden aikana Brasiliassa on kuollut satoja ihmisiä rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa ja maanvyörymissä.

Helmikuussa yli 230 ihmistä kuoli Petropolisin kaupungissa Rio de Janeiron osavaltiossa. Huhtikuun alussa osavaltiossa kuoli 14 ihmistä rankkasateissa ja maanvyörymissä.

Asiantuntijoiden mukaan sadekauden rankkasateiden määrää ja voimakkuutta Brasiliassa lisäävät Tyynenmeren syklisestä viilenemisestä vastaava La Nina -ilmiö sekä ilmastonmuutos

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Koska lämpimämpään ilmakehään mahtuu enemmän vettä, lisää ilmaston lämpeneminen rankkasateiden aiheuttamien tulvien riskiä ja voimakkuutta.

Paikallisen meteorologin Estael Siasin mukaan rankkasateet Pernambucossa johtuvat tyypillisestä kausittaisesta ilmiöstä jota kutsutaan "itäaalloiksi". Nämä ilmakehän häiriöalueet siirtyvät Siasin mukaan Brasilian koillisrannikolle Afrikan mantereelta.

–  Muilla alueilla Atlantilla tämä epävakaus muodostaa hurrikaaneja, mutta Koillis-Brasiliassa se voi aiheuttaa runsaita sateita ja ukkosmyrskyjä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi