play

Kuningas palasi Lontooseen, Britannia valmistautuu aikaan kuningattaren jälkeen

Tykkipatterit muun muassa Cardiffissa ampuivat 96 laukausta eli yhden kullekin kuningatar Elisabetin elinvuodelle. LEHTIKUVA/AFP

Tykkipatterit muun muassa Cardiffissa ampuivat 96 laukausta eli yhden kullekin kuningatar Elisabetin elinvuodelle. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Kuningatar Elisabetin muistaminen ja hänen elämäntyönsä kunnioittaminen on käynnissä Britanniassa. Puoliltapäivin paikallista aikaa soitettiin kirkonkelloja sekä Lontoossa että Windsorissa edesmenneen majesteetin kunniaksi.

Kuningas Charles ja kuningatarpuoliso Camilla ovat palanneet Lontooseen Balmoralista, jossa kuningatar Elisabet torstaina kuoli 96 vuoden iässä. Linnaan oli kokoontuneena joukko muitakin kuninkaallisen perheen jäseniä.

Charles julistetaan lauantaina puoliltapäivin Suomen aikaa kuninkaaksi Lontoossa tapahtuvassa seremoniassa. Tässä yhteydessä kerrotaan vielä muodollisesti kuningattaren kuolemasta. Kuninkaan hallitsijanimi on Charles III. Charles nousi kuninkaaksi välittömästi kuningattaren kuollessa, joten lauantaiset tapahtumat ovat osa virallisia muodollisuuksia vallanvaihdossa. Tilaisuus televisioidaan ensimmäistä kertaa.

Charlesin kruunajaisten ajankohtaa ei vielä ole kerrottu, mutta etukäteen on arvioitu, että tämä voisi koittaa muutaman kuukauden kuluttua. Kruunajaisilla ei ole kiire, sillä esimerkiksi kuningattaren kruunajaiset aikanaan pidettiin yli vuosi sen jälkeen, kun hän oli astunut valtaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viralliset tapahtumat käynnistyneet

Charles tapasi perjantaina pääministeri Liz Trussin Buckinghamin palatsissa. Britannian parlamentti oli kokoontunut osoittamaan kunnioitustaan kuningattarelle.

Puoliltapäivin paikallista aikaa soitettiin kirkonkelloja sekä Lontoossa että Windsorissa. Tämän jälkeen ammuttiin 96 kunnialaukausta Hyde Parkissa ja Lontoon Towerissa sekä eri puolilla maata.

Kuningattaren muistoksi järjestettiin myös jumalanpalvelus iltakahdeksalta Suomen aikaa Lontoossa St. Paulin katedraalissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuningattaren arkku lennätetään myöhemmin Lontooseen, jossa sen odotetaan olevan esillä muutamien päivän ajan, jotta kansalaiset voivat jättää viimeiset jäähyväiset edesmenneelle hallitsijalle. Britanniassa odotetaan satojentuhansien ihmisten saapuvan paikalle osoittamaan kunnioitustaan monarkille. Samaan aikaan kuningas tekee kiertomatkan ympäri maata.

Hautajaispäivää ei ole vielä vahvistettu, mutta se on mitä ilmeisimmin varsin pian, ehkä puolentoista viikon kuluttua. Siunaustilaisuus järjestettäneen monien kuninkaallisten tapahtumien näyttämönä tunnetussa Westminster Abbeyssa Lontoon ytimessä.

Vain parin lauseen ilmoitus

Kuningattaren kuolemasta ilmoitettiin hyvin lyhyesti ja koruttomasti torstai-iltana: "Kuningatar kuoli rauhallisesti tänään iltapäivällä Balmoralissa. Kuningas ja kuningatarpuoliso ovat vielä Balmoralissa ja palaavat Lontooseen huomenna."

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuninkaallinen perhe kiiruhti Skotlantiin torstaina, mutta ei ole tiedossa, ehtivätkö kaikki perheenjäsenet paikalle kuningattaren vielä eläessä. Britannian mediassa on arveltu, että ainoastaan prinsessa Anne ja tuolloin vielä prinssi Charles olisivat olleet läsnä. Kuningattaren vointi heikkeni äkillisesti torstain aikana.

Kuningas julkaisi pian kuningattaren kuoleman jälkeen lausunnon, jossa hän kuvaili perhettään, kansaa ja Kansainyhteisöä kohdannutta suurta surua. Kuningas on valtaan noustessaan 73-vuotias.

Britannian hovi on aloittanut suruajan, joka kestää siihen saakka, kunnes kuningattaren hautajaisista on kulunut seitsemän päivää.

Surunvalittelukirja verkossa

Hovi on avannut surunvalittelukirjan kuningatar Elisabetin kuoleman muistoksi. Kirja löytyy hovin verkkosivuilta, ja sinne voi kirjoittaa vapaamuotoisen tervehdyksen torstaina kuolleen kuningattaren muistolle.

Kuningatar työskenteli lähes kuolemaansa saakka, sillä hän nimitti vielä aiemmin viikolla Britannian tuoreen pääministerin Liz Trussin tehtäväänsä. Kuningattaresta julkaistut viimeiset kuvat ovat tästä tapaamisesta.

Kuningattaren elämäntyötä on kunnioitettu jo laajalti, sillä useat maailman johtajat ovat muistaneet kuningattaren pitkää uraa ja merkittävää vaikutusvaltaa. Surunvalitteluita ja muistokirjoituksia julkaistiin hetimmiten kuolinuutisen levittyä muun muassa sosiaalisessa mediassa. Kuningattaren kuolemasta kerrottiin torstaina puoli yhdeksän aikaan illalla Suomen aikaa.

Lontoossa ihmiset kokoontuivat Buckinghamin palatsin eteen jo torstaina illalla muistamaan edesmennyttä hallitsijaa. Kukkatervehdyksiä on jätetty joukoittain muun muassa Buckinghamin palatsin ja Windsorin linnan edustalle ja Britannian lähetystöjen eteen eri maissa.

Kruununperimysjärjestys muuttuu

Koska prinssi Charles nousi kuninkaaksi, muuttuu kruununperimysjärjestys. Ensimmäisenä järjestyksessä on nyt prinssi William. Toisena on prinssi George eli Williamin vanhin lapsi. Kolmantena on prinsessa Charlotte eli Williamin toiseksi vanhin lapsi. Neljäntenä on prinssi Louis eli Williamin nuorin lapsi.

Viides kruununperimysjärjestyksessä on prinssi Harry, joka on perheineen irrottautunut kuninkaallista velvoitteista ja asuu Kaliforniassa. Harryn jälkeen järjestyksessä ovat hänen lapsensa.

Muutoksia tavallisen kansan elämässä

Moni arkinen asia on vastedes toisin.

Britannian kansallishymnin sanat muuttuvat God Save the King -muotoon aiemmasta God Save the Queen -muodosta.

Setelien ja kolikoiden kuvat muuttuvat sitä tahtia, kun uusia seteleitä painetaan ja kolikoita lyödään. Rahoihin tulee kuninkaan kuva. Maan postimerkit muuttuvat siinä vaiheessa, kun uusia ilmestyy. Kuningattaren kuva korvautuu kuninkaan kuvalla.

Uusien postilaatikoiden kirjaimet vaihtuvat. Postilaatikoiden kyljessä on hallitsijan nimikirjaimet, mutta ER:n tilalle tulee jatkossa CR. Kirjaimet tulevat sanoista Elizabeth Regina ja Charles Rex. Regina on latinaa ja tarkoittaa kuningatarta, rex kuningasta.

Uusien brittipassien sanamuotoihin tulee pieniä muutoksia, joissa näkyy, että maata hallitsee nyt kuningas.

Kuningatar on pitänyt esimerkiksi vuotuisen televisioidun joulupuheensa, jota kutsutaan nimellä the Queen's Speech; siitä tulee nyt the King's Speech.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi