play

Presidentti Zelenskyi: Mariupolista ja sen esikaupunkialueilta evakuoitiin yli 340 ihmistä

Satelliittikuva Azovstalin terästehtaasta huhtikuun lopulla.  LEHTIKUVA / AFP / Maxar Technologies

Satelliittikuva Azovstalin terästehtaasta huhtikuun lopulla. LEHTIKUVA / AFP / Maxar Technologies

STT-Lehtikuva

Itäukrainalaisesta Mariupolin kaupungista ja sen esikaupunkialueilta on eilen evakuoitu 344 ihmistä, kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Evakuoidut on kuljetettu Ukrainan hallinnassa olevaan Zaporizhzhjan kaupunkiin.

Aiemmin tällä viikolla Mariupolissa sijaitsevan Azovstalin terästehtaan alueelta oli evakuoitu 150 ihmistä, jotka oli myös kuljetettu Zaporizhzhjaan.

Zelenskyi kertoi puheessaan Ukrainan käyvän edelleen neuvotteluja, jotta Mariupolissa Azovstalin terästehtaan alueella yhä olevat siviilit saadaan pelastettua. Presidentin mukaan Azovstalin alueella on vielä myös lapsia.

Zelenskyi sanoi myös puhuneensa Israelin pääministerin Naftali Bennettin kanssa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin lausunnosta italialaiselle tv-kanavalle, jossa Lavrov väitti natsidiktaattori Adolf Hitlerillä olleen "juutalaisverta". Lavrovin lausunto herätti aiemmin tällä viikolla runsaasti paheksuntaa, vastalauseita ja hämmennystä, ja esimerkiksi Israelissa se herätti suurta raivoa. Bennett ja Zelenskyi ovat juutalaisia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Zelenskyi sanoi puhuneensa myös Hollannin pääministerin Mark Rutten kanssa seuraavista diplomaattisista toimista, joita tarvitaan rauhan saamiseksi. Zelenskyi ja Rutte keskustelivat siitä, miten sotarikoksiin syyllistyneet venäläiset sotilaat ja komentajat saadaan oikeuteen vastaamaan teoistaan.

Britannian mukaan Venäjä yrittää heikentää ukrainalaisten puolustustahtoa

Venäjä on jatkanut Ukrainassa iskuja ei-sotilaallisiin kohteisiin, kuten kouluihin, sairaaloihin, asuinrakennuksiin ja liikenteen solmukohtiin, kertoo Britannian puolustusministeriö Twitterissä.

Britannian mukaan iskut siviilikohteisiin kertovat Venäjän pyrkimyksestä heikentää ukrainalaisten taistelutahtoa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vaikka Venäjän maahyökkäyksen painopiste on Ukrainan itäosassa, jatkuvat ohjusiskut eri puolilla maata, kun Venäjä yrittää vaikeuttaa Ukrainan huoltotoimia, brittiministeriö sanoo päivityksessään.

Yhdysvaltojen puolustusministeriön Pentagonin tiedottajan John Kirbyn mukaan Venäjä on viimeaikaisilla iskuillaan pyrkinyt osumaan kriittiseen infrastruktuuriin, kuten sähkökeskuksiin ja liikenteen solmukohtiin.

Kirby sanoi lehdistötilaisuudessa keskiviikkoiltana Suomen aikaa, että iskuista huolimatta Yhdysvallat kykenee yhä toimittamaan sotilaallista apua Ukrainaan.

Pentagon: Venäjä haluaa pysäyttää rautatieliikenteen Ukrainassa

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Venäjä on viime päivinä tehnyt lukuisia ohjusiskuja eri puolille Ukrainaa, mukaan lukien läntiseen Lvivin kaupunkiin.

Sanomalehti Washington Postin mukaan Pentagon arvioi, että Venäjän iskut läntiseen Ukrainaan vaikuttavat kohdistuvan sähköinfrastruktuuriin ja että iskujen tavoitteena olisi estää rautatieliikennettä toimimasta.

–  Molempien osapuolten huolto on rautateiden varassa, sanoi nimettömänä pysytellyt Yhdysvaltojen puolustusviranomainen Washington Postin mukaan.

Keskiviikkoon mennessä Ukrainaan oli saapunut jo yli 80 haupitsi-tykkiä Yhdysvaltojen kaikkiaan lupaamasta 90:stä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi