play

Britanniassa muistettiin voittoa Falklandin sodassa, ulkoministeri näkee yhtäläisyyksiä nykypäivään

Sodassa kaatui 649 argentiinalaista ja 255 brittiläistä sotilasta, siviilejä kuoli kolme. LEHTIKUVA/AFP

Sodassa kaatui 649 argentiinalaista ja 255 brittiläistä sotilasta, siviilejä kuoli kolme. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Britanniassa muistettiin tiistaina maan 40 vuoden takaista voittoa Falklandin sodassa. Taistelu Etelä-Atlantilla lähes 13  000 kilometrin päässä Lontoosta sijaitsevan saariryhmän hallinnasta päättyi saarille hyökänneiden Argentiinan joukkojen antautumiseen.

Sodassa kaatui 649 argentiinalaista ja 255 brittiläistä sotilasta, siviilejä kuoli kolme. Veteraanijärjestön mukaan monet sodassa taistelleet ja haavoittuneet kärsivät yhä henkisistä ja fyysisistä traumoista, koska heti sodan jälkeen asioista ei huolehdittu kunnolla.

–  Siksi meille tulee yhä 40 vuoden jälkeen Falklandin veteraaneja pyytämään apua henkisiin haavoihinsa, joiden kanssa he ovat kamppailleen niin pitkään, kertoo AFP:lle Carol Betteridge Help For Heroes -hyväntekeväisyysjärjestöstä.

Ulkoministeri Liz Truss vakuutti tiistaina, ettei Britannia unohda sotilaidensa uhrauksia eikä epäröi puolustaa Falklandinsaaria myöskään tulevaisuudessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tänä päivänä Falklandinsaaret kukoistavat osana brittiläistä perhettä, Truss sanoi viestissään AFP:n mukaan.

Hän vertasi vuosikymmenten takaista tilannetta Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan, joka on ministerin mukaan osoittanut, että vapaus ja itsemääräämisoikeus ovat edelleen uhattuina ja niitä pitää puolustaa valppaasti.

Thatcherille vaalivoitto, Argentiinan sotilasjuntta kaatui

Argentiinan joukot miehittivät Las Malvinasiksi kutsumansa saariryhmän 2. huhtikuuta 1982. Saarilla oli vain pieni brittisotilaiden ryhmä, joten operaatio sujui helposti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Monien yllätykseksi pääministeri Margaret Thatcher päätti, että vajaan tuhannen asukkaan saaret on syytä vallata takaisin. Liki maapallon toiselle puolelle lähetettiin 30  000 sotilaan vahvuinen laivasto-osasto, johon kuului muun muassa lentotukialuksia.

Sodan merkittävämpiä tapahtumia oli argentiinalaisen risteilijän General Belgranon upottaminen torpedolla toukokuussa 1982. Se aiheutti noin puolet kaikista Argentiinan miehistötappioista.

Britannian vaarallinen ja vaikea sotilasoperaatio onnistui lopulta alle kolmessa kuukaudessa, mikä nostatti kansallistunnetta ja siivitti Thatcherin vaalivoittoon seuraavana vuonna.

Myös Argentiinassa maata johtavan sotilasjuntan päätös hyökätä saarille sai aluksi innostuneen vastaanoton. Operaation päättyminen tappioon johti kuitenkin lopulta sotilasvallan päättymiseen ja paluuseen siviilihallintoon vuonna 1983.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Brtannian ja Argentiinan erimielisyys Falkland/Malvinas -saarten oikeutetusta haltijasta ei sen sijaan ole kadonnut mihinkään, ja maiden välit ovat yhä jännittyneet.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi