Energoatom: Zaporizhzhjan ydinvoimalalla riski radioaktiiviseen vuotoon – miehitetyillä alueilla lapsia uhkaa huostaanotto
Asukkaita vaurioituneen koulurakennuksen ympäristössä ilmahyökkäyksen jäljiltä Mykolaivkan kaupungissa Ukrainan Donetskissa. 26. elokuuta. LEHTIKUVA / AFP
Ukrainassa venäläisten miehittämällä Zaporizhzhjan jättiydinvoimalalla on riski radioaktiiviseen vuotoon, kertoo voimalaa käyttävä ukrainalainen Energoatom-yhtiö.
Energoatomin mukaan Venäjän joukot ovat tulittaneet voimalan alueella jatkuvasti kuluvan päivän aikana.
Pommitusten seurauksena voimalan infrastruktuuri on vaurioitunut ja vetyvuodon sekä radioaktiivisten aineiden vuodon riski on olemassa. Lisäksi tulipalon vaara on suuri, yhtiö kertoi Telegram-viestipalvelussa.
Sekä Venäjä että Ukraina ovat syyttäneet toisiaan tulituksista ydinvoimalan alueella.
Zelenskyin mukaan IAEA:n tarkastajat on saatava mahdollisimman pian ydinvoimalalle
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti myöhään perjantaina pitämässään päivittäisessä puheessaan kaikkia tahoja, jotka osallistuivat Zaporizhzhjan ydinvoimalan saamiseen takaisin sähköverkkoon.
Zelenskyi kuitenkin muistutti, että tilanne ydinvoimalalla on edelleen erittäin riskialtis.
– Mikäli voimala irtoaa sähköverkosta, tai jos Venäjä tekee jotain, mikä laukaisee voimalan reaktorien sammumisen, olemme jälleen askeleen lähempänä katastrofia, Zelenskyi varoitti.
Zelenskyin mukaan on erittäin tärkeää, että Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n ryhmä saataisiin mahdollisimman pian tarkistamaan voimalan tilanne.
Ukrainan energiaministerin avustajan Lana Zerkalin mukaan tarkastajat ovat menossa voimalaan ensi viikolla. Parhaillaan selvitetään, miten heidät saadaan paikan päälle.
IAEA on jo pitkään varoittanut voimalan olevan kriisin partaalla ja muistuttanut, että ydinkatastrofin uhka on todellinen.
Zaporizhzhjan ydinvoimala pudotettiin torstaina pois sähköverkosta sen jälkeen kun viimeinenkin voimalalle sähköä toimittanut korkeajännitelinja katkesi. Zelenskyin mukaan korkeajännitelinjan katkeamisen syynä oli venäläisten kranaattituli.
Energoatom-yhtiö ilmoitti kuitenkin myöhemmin, että voimala oli saatu kytkettyä takaisin sähköverkkoon.
Energoatomin mukaan yksi voimalan kuudesta reaktorista toimittaa jälleen sähköä verkkoon.
Voimala tarvitsee ulkopuolista sähköä muun muassa reaktoreiden jäähdyttämiseen.
Brittitiedustelu: Venäjä näyttää lisänneen sotilaallisia toimiaan Donetskin alueella
Venäjän sotilaalliset toimet Donetskin alueella Ukrainassa näyttävät lisääntyneen viimeisen viiden päivän aikana, Britannian tiedustelupalvelu kertoo tilannekatsauksessaan. Alueen pohjoisosissa on raportoitu rajuja taisteluita.
Itä-Ukrainan separatistien kerrotaan todennäköisesti edenneen kohti Piskyn kylää lähellä Donetskin lentokenttää. Kaiken kaikkiaan Venäjän joukkojen kerrotaan saaneen vain vähän uusia aluevaltauksia.
Tilannekatsauksen mukaan Venäjä on saattanut lisätä sotaponnistelujaan Donbassin alueella pitääkseen paikalla mahdollisimman paljon Ukrainan joukkoja, sillä Ukrainan on spekuloitu valmistautuvan vastahyökkäykseen.
Miehitetyillä alueilla ukrainalaisten lapsia uhataan ottaa huostaan
Ukrainalaisia vanhempia uhkaa lasten huostaanotto ja kymmenientuhansien ruplien sakot, jos he eivät laita lapsiansa venäläisiin kouluihin miehitetyillä alueilla Ukrainassa, kertoo yhdysvaltalainen sotatutkimusinstituutti ISW.
Tämän lisäksi vanhempien omaisuutta voidaan takavarikoida ja heihin voidaan kohdistaa muuta poliisin häirintää. Sakkojen määrä vaihtelee 40 000–150 000 ruplan välillä, eli noin 665:n ja 2 500 euron välillä.
ISW:n mukaan tavoitteena on miehitettyjen alueiden sosiaalinen integraatio Venäjään vuoroin uhkailemalla ja vuoroin kannustamalla.
Venäjän uusi asetus antaa ukrainalaisten olla ja työskennellä maassa toistaiseksi
Venäjän presidentin Vladimir Putinin tänään allekirjoittama asetus antaa maassa olevien ukrainalaisten oleilla ja työskennellä maassa toistaiseksi.
Ollakseen oikeutettuja aikarajattomaan oleskeluun ukrainalaisten täytyy käydä valokuvattavana, huume- ja tartuntatautitesteissä sekä antaa sormenjälkinäytteet.
Aikaisemmin ukrainalaiset ovat voineet oleilla maassa vain 90 päivää kerrallaan 180 päivän sisällä. Pitempään oleskeluun tai työntekoon on tarvinnut erikoisluvan tai työluvan.
Asetus myös kieltää ukrainalaisten karkottamisen maasta, paitsi jos henkilö muodostaa turvallisuusuhan maalle tai on vapautunut vankilasta.
---
Lähteenä myös uutistoimisto AFP.
uusimmat
Tarinat
Tarinat
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Whatsappilla:
Numeroon 050 3500 245
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi