play

Energoatom: Zaporizhzhjan ydinvoimalalla riski radioaktiiviseen vuotoon – miehitetyillä alueilla lapsia uhkaa huostaanotto

Asukkaita vaurioituneen koulurakennuksen ympäristössä ilmahyökkäyksen jäljiltä Mykolaivkan kaupungissa Ukrainan Donetskissa. 26. elokuuta. LEHTIKUVA / AFP

Asukkaita vaurioituneen koulurakennuksen ympäristössä ilmahyökkäyksen jäljiltä Mykolaivkan kaupungissa Ukrainan Donetskissa. 26. elokuuta. LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

Ukrainassa venäläisten miehittämällä Zaporizhzhjan jättiydinvoimalalla on riski radioaktiiviseen vuotoon, kertoo voimalaa käyttävä ukrainalainen Energoatom-yhtiö.

Energoatomin mukaan Venäjän joukot ovat tulittaneet voimalan alueella jatkuvasti kuluvan päivän aikana.

Pommitusten seurauksena voimalan infrastruktuuri on vaurioitunut ja vetyvuodon sekä radioaktiivisten aineiden vuodon riski on olemassa. Lisäksi tulipalon vaara on suuri, yhtiö kertoi Telegram-viestipalvelussa.

Sekä Venäjä että Ukraina ovat syyttäneet toisiaan tulituksista ydinvoimalan alueella.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Zelenskyin mukaan IAEA:n tarkastajat on saatava mahdollisimman pian ydinvoimalalle

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti myöhään perjantaina pitämässään päivittäisessä puheessaan kaikkia tahoja, jotka osallistuivat Zaporizhzhjan ydinvoimalan saamiseen takaisin sähköverkkoon.

Zelenskyi kuitenkin muistutti, että tilanne ydinvoimalalla on edelleen erittäin riskialtis.

–  Mikäli voimala irtoaa sähköverkosta, tai jos Venäjä tekee jotain, mikä laukaisee voimalan reaktorien sammumisen, olemme jälleen askeleen lähempänä katastrofia, Zelenskyi varoitti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Zelenskyin mukaan on erittäin tärkeää, että Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n ryhmä saataisiin mahdollisimman pian tarkistamaan voimalan tilanne.

Ukrainan energiaministerin avustajan Lana Zerkalin mukaan tarkastajat ovat menossa voimalaan ensi viikolla. Parhaillaan selvitetään, miten heidät saadaan paikan päälle.

IAEA on jo pitkään varoittanut voimalan olevan kriisin partaalla ja muistuttanut, että ydinkatastrofin uhka on todellinen.

Zaporizhzhjan ydinvoimala pudotettiin torstaina pois sähköverkosta sen jälkeen kun viimeinenkin voimalalle sähköä toimittanut korkeajännitelinja katkesi. Zelenskyin mukaan korkeajännitelinjan katkeamisen syynä oli venäläisten kranaattituli.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Energoatom-yhtiö ilmoitti kuitenkin myöhemmin, että voimala oli saatu kytkettyä takaisin sähköverkkoon.

Energoatomin mukaan yksi voimalan kuudesta reaktorista toimittaa jälleen sähköä verkkoon.

Voimala tarvitsee ulkopuolista sähköä muun muassa reaktoreiden jäähdyttämiseen.

Brittitiedustelu: Venäjä näyttää lisänneen sotilaallisia toimiaan Donetskin alueella

Venäjän sotilaalliset toimet Donetskin alueella Ukrainassa näyttävät lisääntyneen viimeisen viiden päivän aikana, Britannian tiedustelupalvelu kertoo tilannekatsauksessaan. Alueen pohjoisosissa on raportoitu rajuja taisteluita.

Itä-Ukrainan separatistien kerrotaan todennäköisesti edenneen kohti Piskyn kylää lähellä Donetskin lentokenttää. Kaiken kaikkiaan Venäjän joukkojen kerrotaan saaneen vain vähän uusia aluevaltauksia.

Tilannekatsauksen mukaan Venäjä on saattanut lisätä sotaponnistelujaan Donbassin alueella pitääkseen paikalla mahdollisimman paljon Ukrainan joukkoja, sillä Ukrainan on spekuloitu valmistautuvan vastahyökkäykseen.

Miehitetyillä alueilla ukrainalaisten lapsia uhataan ottaa huostaan

Ukrainalaisia vanhempia uhkaa lasten huostaanotto ja kymmenientuhansien ruplien sakot, jos he eivät laita lapsiansa venäläisiin kouluihin miehitetyillä alueilla Ukrainassa, kertoo yhdysvaltalainen sotatutkimusinstituutti ISW.

Tämän lisäksi vanhempien omaisuutta voidaan takavarikoida ja heihin voidaan kohdistaa muuta poliisin häirintää. Sakkojen määrä vaihtelee 40  000–150  000 ruplan välillä, eli noin 665:n ja 2  500 euron välillä.

ISW:n mukaan tavoitteena on miehitettyjen alueiden sosiaalinen integraatio Venäjään vuoroin uhkailemalla ja vuoroin kannustamalla.

Venäjän uusi asetus antaa ukrainalaisten olla ja työskennellä maassa toistaiseksi

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tänään allekirjoittama asetus antaa maassa olevien ukrainalaisten oleilla ja työskennellä maassa toistaiseksi.

Ollakseen oikeutettuja aikarajattomaan oleskeluun ukrainalaisten täytyy käydä valokuvattavana, huume- ja tartuntatautitesteissä sekä antaa sormenjälkinäytteet.

Aikaisemmin ukrainalaiset ovat voineet oleilla maassa vain 90 päivää kerrallaan 180 päivän sisällä. Pitempään oleskeluun tai työntekoon on tarvinnut erikoisluvan tai työluvan.

Asetus myös kieltää ukrainalaisten karkottamisen maasta, paitsi jos henkilö muodostaa turvallisuusuhan maalle tai on vapautunut vankilasta.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi