play

Zelenskyi toivoo Yhdysvaltojen pysyvän yhtenäisenä kunnes Ukrainassa on rauha

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi toivoo Yhdysvaltojen pysyvän yhtenäisenä kunnes Ukrainassa on saavutettu rauha. LEHTIKUVA/AFP

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi toivoo Yhdysvaltojen pysyvän yhtenäisenä kunnes Ukrainassa on saavutettu rauha. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi toivoo Yhdysvaltojen pysyvän yhtenäisenä kunnes Ukrainassa on saavutettu rauha. Zelenskyi puhui nauhoitetussa puheessa vastaanottaessaan National Constitution Centerin myöntämän vapauden mitalin.

Yhdysvalloissa käydään tänään välivaalit, joiden yhteydessä on herännyt kysymyksiä maan tuesta Ukrainalle. Republikaanien joukossa varsinkin monet ex-presidentti Donald Trumpin tukijat ovat kritisoineet Ukrainan tukemista.

Valkoinen talo vakuutti eilen, että Yhdysvaltojen tuki Ukrainalle pysyy järkkymättömänä, vaikka republikaanit voittaisivat vaalit.

Zelenskyi peräänkuulutti rauhan tärkeyttä toimivan ilmastopolitiikan ehtona

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

YK:n kansainvälisessä ilmastokokouksessa etäyhteydellä puhuneen Zelenskyin mukaan toimivaa ilmastopolitiikkaa ei voi olla olemassa ilman rauhaa.

–  Venäjän täytyy laskea aseensa, jotta maailma viimein kuulee, miten voimme yhdessä pelastaa itsemme ilmastokatastrofilta, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyin mukaan kaikki eivät politiikassa ja taloudessa vieläkään ota ilmastokysymyksiä vakavasti.

–  He ovat niitä, jotka estävät ilmastotavoitteiden toteutumista. He ovat niitä, jotka aloittavat sotia vihamielisyydessään, vaikka planeetalla ei ole varaa enää yhteenkään laukaukseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Zelenskyi kehottikin päättäjiä rehellisyyteen ja todellisiin ilmastotoimiin poliittisen sanahelinän sijaan.

Brittitiedustelu: Venäjä pystyttää puolustusrakenteita Mariupolin ympärille

Britannian sotilastiedustelun mukaan Venäjä on alkanut pystyttää puolustusrakenteita miehittämänsä Mariupolin kaupungin ympärille Ukrainassa.

Venäjä vahvistaa brittitiedustelun mukaan puolustuslinjojaan kaikkialla miehitysalueillaan. Puolustusrakenteita valmistellaan myös Zaporizhzhjassa ja Hersonissa, katsauksessa kerrotaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Venäjä on katsauksen mukaan alkanut valmistaa pyramidimaisia betonisia panssarintorjuntaesteitä, joita kutsutaan myös "lohikäärmeen hampaiksi".

Sotilastiedustelun arvion mukaan Venäjä ponnistelee merkittävästi valmistellakseen puolustusta syvällä nykyisen etulinjansa takana, todennäköisesti varautuakseen Ukrainan mahdollisiin läpimurtoihin.

ISW: Venäjällä luultavasti vaikeuksia jatkaa iskuja kriittiseen infrastruktuuriin samalla tahdilla

Venäjällä on luultavasti vaikeuksia jatkaa Ukrainan kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuvia iskuja tähänastisella tahdilla, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

ISW:n mukaan venäläisjoukot ovat kuluttaneet huomattavasti täsmäasejärjestelmien arsenaaliaan sekä kärsineet merkittäviä tappioita ilmavoimissa.

Britannian sotilastiedustelu arvioi maanantaina, että Venäjä on todennäköisesti menettänyt merkittävästi enemmän lentokalustoaan kuin se pystyy korvaamaan uudella tuotannolla.

Venäjä on kohdistanut viime aikoina iskujaan erityisesti Ukrainan energiantuotantoon. Iskut ovat tuhonneet noin kolmasosan Ukrainan voimalaitoksista.

Maan asukkaita on kehotettu säästämään sähköä niin paljon kuin mahdollista.

Ukrainan pääministerin mukaan Kiovan asukkaiden evakuoimiseen ei tarvetta

Ukrainan pääministerin Denys Shmyhalin mukaan Kiovan tai muidenkaan kaukana etulinjasta olevien kaupunkien asukkaita ei tällä haavaa ole tarpeen evakuoida, kertoo Guardian-lehti.

Pari päivää sitten New York Times uutisoi viranomaisten Kiovassa suunnittelevan täyttä evakuointia tilanteessa, jossa sähköt menetettäisiin täysin kaupungissa.

Venäjä on Ukrainan mukaan tehnyt kuukauden sisään iskuja noin kolmannekseen maan sähkölaitoksista. Noin 40 prosenttia energiainfrastruktuurista on joko vaurioitunut tai tuhoutunut.

----

Lähteenä myös AFP

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi