play

Bulgarian parlamenttivaaleissa taas tasainen taisto – voitosta kisaavat entisen pääministerin konservatiivipuolue ja uusi korruption vastainen liike

Vaalien ennakkosuosikki oli GERB-puolue, jota johtaa Bulgarian pääministerinä kolmeen otteeseen toiminut Boiko Borisov. Kannattaja suuteli Borisovia sunnuntaina.  LEHTIKUVA/AFP

Vaalien ennakkosuosikki oli GERB-puolue, jota johtaa Bulgarian pääministerinä kolmeen otteeseen toiminut Boiko Borisov. Kannattaja suuteli Borisovia sunnuntaina. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Bulgarian parlamentinvaaleista on tulossa tasaiset, kertovat ovensuukyselyt. Niiden mukaan sekä maata pitkään hallinnut konservatiivipuolue GERB että uusi korruption vastainen liike Me jatkamme muutosta olivat saamassa noin 25 prosentin äänisaaliin.

Me jatkamme muutosta -liikkeen taustalla on kaksi Harvardissa kouluttautunutta miestä, joiden poliittinen kokemus on ohut.

Bulgariassa järjestettiin jo kolmannet parlamenttivaalit tänä vuonna, koska maahan ei ole onnistuttu muodostamaan hallitusta edellisten jälkeen. Parlamenttivaalien toivotaan ratkaisevan poliittisen kriisin, joka koettelee myös pahan koronavirusaallon kanssa kamppailevaa maata.

Hallituksen muodostaminen osoittautui mahdottomaksi sekä huhtikuun että heinäkuun parlamenttivaalien tulosten pohjalta. Toiveena on, että puolueilta löytyy tällä kertaa enemmän kompromissihalukkuutta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vaalien ennakkosuosikki oli GERB, jota johtaa Bulgarian pääministerinä kolmeen otteeseen toiminut Boiko Borisov. GERB lupasi vaalimainoksissaan palauttaa järjestyksen kaaoksen keskelle, mikä resonoi vaalikansassa.

Korruptioskandaalien ryvettämä Borisov on kuitenkin monille muille puolueille epämieluisa hallituskumppani, ja yhtenä hallitusvaihtoehtona on pidetty laajaa Borisovin vastaista rintamaa, joka jättäisi GERB-puolueen oppositioon. Tämä tosin ei onnistunut heinäkuun vaalienkaan jälkeen, vaikka GERB jäi silloin kakkoseksi,

Samaan aikaan parlamenttivaalien kanssa pidettiin myös presidentinvaalien ensimmäinen kierros. Ennakkosuosikki oli toista virkakautta tavoitteleva istuva presidentti Rumen Radev, joka oli saamassa lähes puolet äänistä, kertoo muun muassa Politico.

Radev joutuu kuitenkin toiselle kierrokselle vaikka nostaisi ääniosuutensa yli 50 prosentin, koska äänestysaktiivisuus jäi niin alhaiseksi, ettei suora voitto ole mahdollinen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Monet bulgarialaiset ovat menettäneet uskonsa äänestämiseen, kun hallitusta ei ole saatu kokoon edellistenkään vaalien jälkeen.

Koronatilanne pahentunut marraskuussa

Nykyistä poliittista umpisolmua on pidetty Bulgarian pahimpana sitten kommunismin romahtamisen. Korruptiosta ja heikosta talouskasvusta kärsivä maa tarvitsisi kipeästi toimivaa hallitusta.

Uuden hallituksen akuutein kriisi olisi koronaviruspandemia, joka on iskenyt jälleen rajusti Bulgariaan tänä syksynä. Bulgarian koronakuolemaluvut ovat olleet tällä viikolla suhteellisesti maailman korkeimpien joukossa, kun kuolemia on 6,9 miljoonan asukkaan maassa raportoitu noin 200 päivässä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Bulgarian ongelmana on EU:n alhaisin rokotusaste, jonka takana on muun muassa bulgarialaisten yleinen epäluottamus viranomaisia kohtaan. Vain reilut 23 prosenttia väestöstä on saanut täyden rokotussarjan.

Yhteensä Bulgariassa on kirjattu pandemian aikana yli 650  000 tartuntaa ja yli 26  000 virukseen liittyvää kuolemaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi