play

Ranskan parlamenttivaaleissa vasemmiston ja vihreiden liittoumalle eniten paikkoja, laitaoikeistolaiset jäivät kolmanneksi

Kuva: Lehtikuva

Elias Peltonen / STT

Ranskan parlamenttivaaleissa vasemmistosta ja vihreistä koostuva Uusi kansanrintama (NFP) on varmistanut eniten paikkoja maan parlamenttiin.

Toiseksi suurin ryhmä on presidentti Emmanuel Macronin johtama keskustalainen Yhdessä-vaaliliitto. Ennakkoon vaalivoittajaksi povattu laitaoikeistolainen Kansallinen liittouma jäi kolmanneksi.

Sunnuntaina järjestetyn vaalien toisen kierroksen jälkeen mikään liittouma ei saanut ehdotonta enemmistöä. Tuloslaskenta valmistui varhain maanantaina.

Ranskalaislehti Le Monden mukaan NFP:n alle laskettavia ehdokkaita olisi valittu 577-paikkaiseen parlamenttiin yhteensä 182. Macronin Yhdessä-vaaliliiton alle taas ehdokkaita olisi valittu yhteensä 168. Kansallisen liittouman ja sen tukemien muiden laitaoikeistolaisen paikkamäärä oli lehden mukaan 143.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Liittoumien väliset tarkat paikkamäärät vaihtelevat eri lähteiden mukaan.

Toisen kierroksen äänestysprosentti oli 66,7. Ensimmäisellä kierroksella vastaava luku oli hieman pienempi, 65.

Lukuisat vihreät ja vasemmistolaiset puolueet yhdistivät voimansa viime kuussa vaaleja varten muodostaakseen laajan ja sunnuntaina voitokkaan liittoumansa. NFP:n vaalivoitosta huolimatta Ranskan tulevan hallituksen kokoonpano on täysin avoinna.

Liittoumalla ei ole enemmistöä parlamentissa, joten hallituksen muodostamiseksi sen mahdollisuudet ovat joko vähemmistöhallitus tai ranskalaisittain epätyypillinen koalitiohallitus.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

NFP:n mahdollinen pääministeriehdokaskaan ei ole tiedossa. Ryhmittymän sisällä eniten paikkoja saaneen Alistumaton Ranska -puolueen (LFI) johtaja ja perustaja Jean-Luc Melenchon on mielipiteitä jakava hahmo jopa oman puolueensa sisällä.

Ovensuukyselyiden julkaisemisen jälkeen Melenchon sanoi liittouman olevan valmiina ottamaan hallitusvastuun ja että nykyisen pääministerin Gabriel Attalin on jätettävä virkansa.

Macronin johtamaan Yhdessä-allianssiin kuuluva Attal sanoi jättävänsä eronpyyntönsä presidentille maanantaina. Hän kuitenkin lisäsi, että on valmis jatkamaan tehtävässä "niin kauan kuin velvollisuus vaatii".

LFI:n edustajan Clementine Autainin mukaan liittouman tulisi kokoontua maanantaina päättämään, kuka olisi sopiva ehdokas pääministeriksi. Autain laski vaihtoehdoista kuitenkin heti pois Melenchonin sekä Ranskan entisen presidentin Francois Hollanden.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Puolan pääministeri Donald Tusk kuvaili Ranskan äänestystulosta positiiviseksi. Jo ovensuukyselyiden julkaisemisen jälkeen vaaleja kommentoinut Tusk sanoi X-viestipalvelussa tuloksen olevan riittävä, että siihen voi olla tyytyväinen Puolassa.

–  Pariisissa innostus, Moskovassa pettymys, Kiovassa helpotus, kuvaili Tusk viestissään.

Espanjan pääministeri Pedro Sanchez taas kutsui vaalituloksen merkinneen laitaoikeiston torjumista ja hyväksyntää sosiaaliselle edistykselle.

–  Laitaoikeiston kanssa ei tehdä sopimusta tai hallitusta, Sanchez sanoi X-viestipalvelussa.

Saksassa liittokansleri Olaf Scholzin sosiaalidemokraattisen puolueen ulkopoliittinen edustaja Nils Schmid sanoi, että hallituksen muodostamisesta Ranskassa tulee hankalaa. Schmidin mukaan puolueiden on osoitettava joustavuutta ja kykyä kompromisseihin.

–  Pahin on vältetty. Kansallinen liittouma ei saa muodostettua hallitsevaa enemmistöä, hän sanoi.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi