play

Norja, Espanja ja Irlanti ilmoittavat tunnustavansa Palestiinan valtion – Israel syyttää pelaamisesta terroristien pussiin

Espanjan pääministeri Pedro Sanchez kertoi päätöksestä keskiviikkona.

Espanjan pääministeri Pedro Sanchez kertoi päätöksestä keskiviikkona. Kuva: AFP / LEHTIKUVA

STT

Norja, Espanja ja Irlanti ovat tänään ilmoittaneet tunnustavansa Palestiinan valtion välittämättä Israelin varoituksista.

Norjassa päätös tulee virallisesti voimaan ensi viikon tiistaina 28. toukokuuta, kertoi pääministeri Jonas Gahr Störe lehdistötilaisuudessa. Tunnustamisesta ilmoitettiin lähes samanaikaisesti myös Irlannissa ja Espanjassa, joissa molemmissa Palestiinan valtio tunnustetaan samana päivänä Norjan kanssa eli ensi tiistaina.

Irlannin pääkaupungissa Dublinissa hallitusrakennusten edustalla puhunut pääministeri Simon Harris kutsui päivää historialliseksi.

Israel oli varoittanut maita etenemästä asiassa, ja maan ulkoministeriö kutsui tänään Norjan ja Irlannin suurlähettiläät puhutteluun asiasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Israelin ulkoministeri Israel Katz sanoi X-viestipalvelussa kertoneensa lähettiläille, ettei se vaikene niiden edessä, jotka heikentävät Israelin suvereniteettia ja vaarantavat sen turvallisuuden. Israel varoitti viestissä myös Espanjaa.

Espanjan parlamentille tänään puhunut pääministeri Pedro Sanchez syytti puolestaan Israelia siitä, että maa itse olisi vaarantanut kahden valtion ratkaisumallin kylvämällä "kärsimystä ja tuhoa" Gazan kaistalla.

Israelin mukaan maat pelaavat tunnustamisella terroristien pussiin.

–  Tämänpäiväinen päätös lähettää viestin palestiinalaisille ja maailmalle siitä, että terrorismi kannattaa, Katz syytti viestissään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Sen jälkeen, kun terrorijärjestö Hamas suoritti suurimman juutalaisten joukkomurhan sitten holokaustin ja teki hirvittäviä seksuaalirikoksia maailman nähden, päättivät nämä maat palkita Hamasin ja Iranin tunnustamalla Palestiinan valtion, hän sanoi.

Israelin ulkoministeriö varoitti X-viestipalvelussa myös, että palestiinalaisvaltion tunnustaminen muuttaisi maat "pelinappuloiksi Iranin ja äärijärjestö Hamasin käsissä". Israelin mukaan tällainen siirto ainoastaan ruokkii ääriliikkeitä ja epävakautta Lähi-idässä.

Irlannin parlamentti oli hyväksynyt palestiinalaisvaltion tunnustamisen jo aiemmin, mutta oli toivonut Euroopan unionin tunnustavan Palestiinan suuremman vaikutuksen toivossa.

Palestiina julistautui itsenäiseksi vuonna 1988. Pitkälti toistasataa valtiota on tunnustanut sen. Joukossa ovat Euroopan maista myös esimerkiksi Ruotsi, Islanti ja Kreikka. Osa joukossa olevista EU-maista oli tunnustanut Palestiinan ennen EU-jäseneksi tulemista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Palestiinan lippu nostettiin ensimmäistä kertaa salkoon YK:n päämajan edustalla New Yorkissa.

Suomi ei ole tunnustanut Palestiinan valtiota perusteenaan se, että Suomi kannattaa kahden valtion periaatetta Lähi-idässä.

Vaatimuksia asiasta on kuitenkin nostettu esiin aika ajoin. Ruotsin ilmoitettua kymmenen vuotta sitten aikovansa tunnustaa Palestiinan, myös presidentti Tarja Halonen sanoi kannattavansa tunnustamista, samoin kuin maat ovat tunnustaneet myös Israelin.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi