play

Capitol-komitea kuulemisessaan: Trump saatava vastuuseen tehtäviensä vakavasta laiminlyömisestä

Komitean jäsenet kertoivat lisää kuulemisia olevan tiedossa syyskuussa. LEHTIKUVA/AFP

Komitean jäsenet kertoivat lisää kuulemisia olevan tiedossa syyskuussa. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Yhdysvalloissa kongressitalon valtausta tutkiva komitea syytti torstaina maan entistä presidenttiä Donald Trumpia siitä, ettei hän ollut suostunut pysäyttämään tai tuomitsemaan väkivaltaista hyökkäystä viime vuoden tammikuussa. Komitean mukaan Trump tulisi sen sijaan saattaa oikeudelliseen vastuuseen tehtäviensä vakavasta laiminlyömisestä.

Komitean puheenjohtaja Bennie Thompson kuvaili televisioidussa viimeisessä kuulemisessa, että Trump oli “raivannut edesvastuuttomasti lainvastaisuuden ja korruption tietä” yrittäessään kumota presidentinvaalien tuloksen.

Thompson kuvaili tapahtunutta hyökkäykseksi demokratiaa vastaan. Puheenjohtaja puhui komitealle etäyhteydellä, sillä hänellä on todettu koronatartunta.

–  Komitea on kertonut tarinaa presidentistä, joka teki kaiken vallassaan vaalien kumoamiseksi, Thompson sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hän kuvaili presidentin muun muassa valehdelleen ja toimineen vannomaansa valaa vastaan.

–  Hän yritti tuhota kaikki demokraattiset instituutiomme, hän lisäsi.

"Trump rikkoi valaansa vastaan jokaisessa suunnitelmansa vaiheessa"

Edustaja Elaine Luria sanoi kesän aikana järjestettyjen komitean julkisten kuulemisten osoittaneen ne monet tavat, joilla Trump yritti keskeyttää rauhanomaisen vallanvaihdoksen viime vuoden loppiaisena tapahtuneen kongressitalon valtauksen alla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lurian mukaan Trump rikkoi valaansa vastaan jokaisessa suunnitelmansa vaiheessa ja laiminlöi velvollisuuksiaan.

Kongressitalon valtausta tutkinut edustajainhuoneen komitea on koostunut seitsemästä demokraatista ja kahdesta republikaanista, jotka äänestivät Trumpin virkasyytteen puolesta vallankaappausyritykseksi kuvaillun hyökkäyksen jälkimainingeissa.

Järjestyksessään kahdeksannessa kuulemisessaan komitea tutki Trumpin toimia vuoden 2021 loppiaisena. Suurennuslasin alla oli muun muassa Trumpin kannattajilleen hyökkäyksen alla pitämä puhe, jossa hän väitti valheellisesti, että vaalit varastettiin häneltä. Kuulemisessa edettiin aina hetkeen, jolloin Trump lopulta sanoi mellakoitsijoille, että he ovat “hyvin erityisiä”, mutta heidän täytyy mennä kotiin.

Lisää kuulemisia tiedossa syyskuussa

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Komitean republikaaniedustaja Adam Kinzinger julkaisi Twitterissä otteita useiden Valkoisen talon avustajien todistajanlausunnoista. Avustajien mukaan presidentti oli seurannut hyökkäystä televisiosta yksityisessä ruokasalissaan liki kolmen tunnin ajan.

Valkoisen talon asianajaja Pat Cipollone kertoi komitealle, että neuvonantajat olivat kehottaneet presidenttiä antamaan lausunnon, jossa hän pyytäisi kannattajiaan poistumaan kongressitalolta.

Komitea on haastanut useita Trumpin neuvonantajia ja avustajia todistamaan kuulemisissa, joissa on pyritty selvittämään oliko Trumpilla itsellään tai hänen liittolaisillaan jonkinlainen rooli hyökkäyksen suunnittelussa tai yllyttämisessä. Trumpin kannattajat hyökkäsivät Capitol-kukkulalle juuri kun kongressitalossa oltiin vahvistamassa presidentti Joe Bidenin vaalivoittoa ja yrittivät estää tämän tapahtumisen.

Torstainen kuuleminen oli sarjassaan viimeinen, mutta komitean jäsenet kertoivat lisää kuulemisia olevan tiedossa syyskuussa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi