play

CNN: Varastettua ukrainalaisviljaa lastataan venäläisaluksiin tuoreissa satelliittikuvissa

Energiakriisiä voi seurata ruokakriisi. LEHTIKUVA / AFP

Energiakriisiä voi seurata ruokakriisi. LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

Venäläisjoukkojen viljavarkaudet Ukrainassa vaikuttavat lisääntyvän, kertoo CNN. Uutiskanavan mukaan satelliittiyhtiö Maxarin tuoreissa satelliittikuvissa venäläiset lastaavat varastettua ukrainalaisviljaa kahteen Venäjän lipun alla purjehtivaan alukseen Venäjän miehittämällä Krimillä.

Sevastopolin satamasta viime torstaina ja lauantaina otetuissa kuvissa esiintyvät laiturissa olevat venäläisalukset Matruusi Pozynitsh ja Matruusi Koshka. Alusten vieressä näyttäisi olevan viljasiiloja, joista viljaa näyttää liikkuvan laivojen avoimeen ruumaan liukuhihnaa pitkin.

Ukrainan presidentti on syyttänyt venäläisjoukkojen varastavan pikkuhiljaa ukrainalaisia elintarvikkeita ja yrittävän myydä varastamiaan tuotteita eteenpäin.

CNN:n mukaan on mahdotonta sanoa varmaksi lastataanko aluksiin varastettua ukrainalaisviljaa. Venäjän miehittämällä Krimillä ei kuitenkaan juuri ole omaa viljantuotantoa. Sen sijaan alueen pohjoispuolella sijaitsevat Herson ja Zaporizhzhja ovat maanviljelyksellisesti rikkaita alueita.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ukrainalaisviranomaiset ja maatalouslähteet ovat kertoneet CNN:lle, että venäläisjoukot ovat tyhjentäneet lukuisia siiloja miehittämillään alueilla ja kuljettaneet viljaa rekoin etelää kohti.

Pozynitsh vastaavalla viljakeikalla kuun vaihteessa

Kumpikin aluksista on jo jatkanut matkaansa. Egeanmerellä seilaava Pozynitsh on väittänyt olevansa matkalla Libanoniin. Koshka on puolestaan edelleen Mustallamerellä.

Kuun vaihteessa Matruusi Pozynitsh liikkui vastaavanlaisella tehtävällä. Alukseen lastattiin viljaa Sevastopolissa, jonka jälkeen alus lähti Mustaltamereltä Välimerelle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Aluksen oli alkujaan määrä mennä lasteineen Egyptiin, mutta se käännytettiin pois, koska ukrainalaisviranomaiset olivat ehtineet varoittaa egyptiläiskollegoitaan. Alusta ei päästetty myöskään Libanonin pääkaupunkiin Beirutiin. Sen sijaan Pozynitsh päätyi satamaan Syyrian Latakiaan. Syyriassa Venäjä on vuosien ajan pönkittänyt Bashar al-Assadin hallintoa.

Maritime Bulletin -lehden päätoimittaja kertoi CNN:lle Pozynitshin edellisen viljakeikan yhteydessä, että vilja saatettaisiin lastata Latakiassa toiseen laivaan, jotta sen alkuperä voitaisiin salata.

Ukrainalaisviranomaiset ovat varoittaneet muita maita, etteivät ne ostaisi viljaa Venäjältä, sillä joukossa voi olla myös Ukrainasta varastettua viljaa.

Ajatushautomo: Venäjä käyttää nälkää aseena

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Samaan aikaan Venäjä on estänyt Ukrainaa viemästä elintarvikkeita satamistaan, saarto Mustallamerellä on herättänyt pelkoja maailmanlaajuisesta ruokakriisistä.

Zelenskyi peräänkuulutti lauantaina, että kansainvälinen yhteisö auttaisi Ukrainaa saamaan satamiensa saarron loppumaan. Muutoin energiakriisiä voi seurata ruokakriisi, joka vaikuttaa yhä useampaan maahan.

–  Venäjä on tukkinut lähes kaikki satamamme ja kaikki niin sanotut merelliset mahdollisuudet viedä ruokaa, Zelenskyi kertoo ja listaa saarron estävän muun muassa ohran ja auringonkukkien viennin.

Yhdysvaltalainen Center for European Policy Analysis (Cepa) -ajatushautomo on kuvaillut Venäjän käyttävän nälkää aseena.

Normaalina vuonna Ukraina kasvattaa ruokaa 400 miljoonan ihmisen ruokkimiseksi. Tästä määrästä noin 90 prosenttia viedään Mustanmeren kautta.

–  Tänä vuonna mitään ei liiku meritse, eikä paljoa maitsekaan, Cepa arvioi tiedotteessa.

YK:n mukaan tällä on suoraan vaikutusta 1,7 miljardiin ihmiseen yli sadassa maassa, tiedotteessa kerrotaan. Edellä mainituista ihmisistä 43 miljoonaa uhkaa nälänhätä ja 570  000:ta nääntyminen.

Ruokakriisi voi johtaa mellakoihin ja siirtolaisuuteen

Cepa arvioi, että nousevat ruuan hinnat, pula ruuasta ja nälkä johtavat lähikuukausina siihen, että epätoivoiset ihmiset mellakoivat johtajiaan vastaan ja pakenevat. Ajatushautomo sanoo, että uutta siirtolaisaaltoa peläten eurooppalaiset johtajat voivat kehottaa Ukrainaa sopimaan tulitauosta minkälaisin ehdoin tahansa, kunhan ruoka saadaan liikkeelle ja ihmiset pysymään paikallaan.

Cepan mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on myös kokeillut tätä taktiikkaa jo aiemmin. Ajatushautomo kertoo muun muassa Venäjän painostaneen Suomea vuonna 2015 yllyttämällä ihmisiä laittomaan siirtolaisuuteen. Samaa taktiikkaa nähtiin myös hyödynnettävän viime vuonna Puolaa vastaan Valko-Venäjältä käsin.

–  Laiton massasiirtolaisuus on horjuttavaa. Se lisää jakautuneisuutta maiden sisällä ja niiden välillä. Laittomia rajanylityksiä estämään pyrkivät näyttävät epäinhimillisiltä, tiedotteessa kerrotaan.

Tämä voisi Cepan mukaan nopeuttaa Ukraina-myönteisen konsensuksen tuloa tiensä päähän länsimaissa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi