play

Laitaoikeiston murskavoitto Ranskassa vie maan uusiin vaaleihin

Ranskassa presidentti Emmanuel Macron hajotti kansalliskokouksen ja määräsi uudet vaalit pidettäväksi 30. kesäkuuta.

Ranskassa presidentti Emmanuel Macron hajotti kansalliskokouksen ja määräsi uudet vaalit pidettäväksi 30. kesäkuuta. Kuva: Ludovic Marin / Lehtikuva

STT

Laitaoikeisto oli ottamassa odotettua vaalivoittoa useissa EU-maissa, kun ovensuukyselyitä ja ennusteita julkaistiin äänestyspaikkojen sulkeuduttua. Dramaattisimmat seuraukset vaalitulos sai aikaan Ranskassa, missä presidentti Emmanuel Macron hajotti kansalliskokouksen ja määräsi uuden vaalit pidettäväksi 30. kesäkuuta.

Ranskassa laitaoikeistolainen Kansallinen liittouma (RN) oli ottamassa alustavien arvioiden mukaan suoranaisen rökälevoiton noin 32 prosentilla äänistä. Macronin Renessanssi-puolueen johtama liittouma oli jäämässä vain vajaaseen puoleen tästä noin 15 prosentin kannatuksella.

–  Tämä ei ole hyvä tulos puolueille, jotka puolustavat Eurooppaa, Macron sanoi.

Niin sanotut keskiryhmät ovat kuitenkin säilyttämässä enemmistön Euroopan parlamentissa. Keskustaoikeistolaisen Euroopan kansanpuolueen EPP:n kärkiehdokas Ursula von der Leyen vakuuttikin puoleensa rakentavan liittolaistensa kanssa parlamenttiin linnakkeen sekä oikean että vasemman laidan ääriryhmiä vastaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Koko EU-parlamenttia koskevien alustavien tulosten mukaan keskustaoikeistolaisella EPP:llä, sosialistien ja demokraattien ryhmällä S&D:llä sekä liberaalilla Renew Europella on uudessakin parlamentissa yli puolet paikoista.

Käytännössä kuitenkin EPP:tä lukuun ottamatta kaikki muut niin sanotut keskiryhmät, vihreät ja vasemmisto kärsivät vaaleissa tappion.

EPP on säilyttämässä asemansa parlamentin selvästi suurimpana ryhmänä ja kasvattamassa paikkamääräänsä aiemmasta. Kahden jälkeen yöllä Suomen aikaa päivitetyn arvion mukaan EPP oli saamassa 189 paikkaa parlamentin 720 paikasta.

S&D olisi saamassa 135, Renew Europe 83, vihreät 53 ja vasemmisto 35 paikkaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Laitaoikeistossa perussuomalaisten kotiryhmä konservatiivit ja reformistit (ECR) oli saamassa 72 paikkaa ja Identiteetti ja demokratia -ryhmä (ID) 58 paikkaa. Käytännössä tämä ei kokonaisuudessaan kuvannut laitaoikeiston vahvuutta, koska 95 paikkaa parlamentista meni vakiintuneiden ryhmien ulkopuolelle.

Selvästi suurimman osan saksalaisten äänistä eli vajaan kolmanneksen olivat saamassa opposition kristillisdemokraatit (CDU/CSU). Tulos kelpasi ainakin EU-komission johdossa jatkopaikkaa tavoittelevalle saksalaiselle von der Leyenille.

–  Olemme jälleen kerran vahvin voima Saksassa. Ihmiset ovat rankaisseet ääriliikkeiden edustajia niin vasemmalla kuin oikealla, CDU-taustainen von der Leyen sanoi Brysselissä.

Laitaoikeiston suosio näkyi myös Giorgia Melonin Italian veljien suosiona, kun puolue oli saamassa yli 28 prosenttia maan äänistä ja yltämässä 23 paikkaan maan 76 paikasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Radikaali oikeisto on lisäämässä kannatustaan merkittävästi EU-vaaleissa myös unionin pienten ja keskisuurten maiden joukossa ainakin Itävallassa ja Hollannissa.

Itävallassa Vapauspuolue FPÖ on nousemassa suurimmaksi yli 25 prosentin äänipotilla, mikä tuo kaikkiaan kuusi maan kahdestakymmenestä paikasta. Puolue olisi tuplaamassa paikkamääränsä aiemmasta.

Ruotsissa sosiaalidemokraatit pysyvät suurimpana puolueena, mutta odotettua heikommalla tuloksella. Toiseksi suurimmaksi nousee maltillinen kokoomus ja kolmanneksi ympäristöpuolue. Viimeksi mainittu oli vaalien suuri yllättäjä lisäten kannatustaan yli neljällä prosenttiyksiköllä ohittaen ruotsidemokraatit.

Myös vasemmistopuolue menestyi Ruotsissa hyvin tuplaten EU-parlamentin paikkojensa määrän yhdestä kahteen.

Lähteinä myös mm. Politico, APA, Le Monde, TT

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi