play

Islannissa jälleen uusi laavapurkaus, tuoreen purkauksen arvioidaan olevan viime kuukausien voimakkain

Kuva: Halldor Kolbeins

STT

Islannissa laavaa on jälleen alkanut purkautua maanpinnalle samalta alueelta kuin aikaisemminkin viime kuukausina, kertoo Islannin ilmatieteen laitos.

Kyseessä on jo neljäs purkaus Reykjanesin niemimaalla noin kolmen kuukauden sisällä. Geofyysikko Magnus Tumi Gudmundsson kertoo Islannin yleisradioyhtiö RUV:lle, että tuore purkaus on tähän mennessä voimakkain. Halkeaman pituus on noin 3,5 kilometriä.

Laavaa purkautuu Stora-Skogfellin ja Hagafellin välisellä alueella.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan maan eteläosiin on julistettu hätätila purkauksen vuoksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Islannin meteorologian laitoksen (IMO) kerrotaan lähettäneen hieman ennen puolta yhdeksää paikallista aikaa varoituksen kohonneesta seismisestä aktiivisuudesta, ja lähes välittömästi sen jälkeen laavaa alkoi purkautua.

IMO:n mukaan purkaus tapahtui lähellä paikkaa, jossa edellinen purkaus sattui helmikuun alkupuolella. RUV:n mukaan laava oli alkuyöstä ehtinyt jo Grindavikin kalastajakylän suojaamiseksi rakennetuille padoille saakka, mutta suojien uskotaan pitävän.

Rannikkovartiosto arvioi hieman ennen puoltayötä, että laava oli edennyt Grindavikin suuntaan noin kilometrin tunnissa.

Meteorologian laitoksen mukaan laavaa on virrannut myös länteen, aivan kuten helmikuussakin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

RUV:n mukaan Islannin kuuluisimpiin nähtävyyksiin lukeutuvat Blue Lagoonin kuumat lähteet on jouduttu sulkemaan purkauksen vuoksi. Paikan päällä oli ollut noin 700 ihmistä, kun purkaus tapahtui.

Myös Grindavik on evakuoitu, mutta kylässä kerrotaan olleen hyvin vähän ihmisiä, kertoo RUV. Ruotsalaisuutistoimisto TT:n mukaan kylä on evakuoitu viime kuukausina useita kertoja.

Kylän asukasluku on noin 4  000, mutta uutistoimisto AFP:n mukaan vain satakunta ihmistä oli päättänyt palata koteihinsa helmikuun lopulla.

Marraskuussa järistykset olivat vaurioittaneet rakennuksia ja aiheuttaneet valtavia halkeamia teille. Järistyksiä seurasi purkaus joulukuun puolivälin jälkeen, mutta tuolloin kylä säästyi vahingoilta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kylän reunalla avautui kuitenkin tammikuussa halkeama, joka sylki laavaa kaduille ja ainakin kolme kotia tuhoutui. Kolmas purkaus havaittiin helmikuun alkupuoliskolla kylän lähettyvillä. TT:n mukaan useita taloja tuhoutui helmikuussa.

Perjantaihin mennessä yli 300 Grindavikin asukasta oli jättänyt pyynnön kotinsa myymisestä valtiolle.

Reykjanesin niemimaan purkaukset ovat herättäneet pelkoa myös Svartsengin voimalaitoksesta, joka tarjoaa niemimaalla sähköä ja vettä noin 30  000 ihmiselle.

Voimalaitos on evakuoitu ja sitä on pyöritetty etänä alueen ensimmäisestä purkauksesta lähtien. Voimalaitoksen suojaamiseksi on rakennettu patoja.

Islannissa on 33 aktiivista tulivuorijärjestelmää, eniten Euroopassa.

Vuoden 2021 maaliskuuhun mennessä Reykjanesin niemimaalla ei ollut tapahtunut purkausta kahdeksaan vuosisataan. Tuore purkaus on kuitenkin järjestyksessään jo seitsemäs alueella täällä vuosikymmenellä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi