Ecuadorin presidentti julisti hätätilan mielenosoitusten vuoksi
Ecuadorissa alkuviikosta alkaneet mielenosoitukset ovat yltyneet välivaltaisiksi mm. pääkaupunki Quitossa. LEHTIKUVA / AFP
Etelä-Amerikassa Ecuadorissa presidentti Guillermo Lasso on julistanut hätätilan kolmeen provinssiin, mukaan lukien maan pääkaupunkiin. Syynä ovat väkivaltaisiksi äityneet protestit, joissa alkuperäiskansat ovat vastustaneet polttoaineiden hinnannousua.
Hätätilan julistettuaan presidentti voi kutsua asevoimat ylläpitämään järjestystä, rajoittaa kansalaisoikeuksia ja julistaa ulkonaliikkumiskieltoja.
Ecuadorin runsaan 17 miljoonan asukkaan väestöstä lukeutuu alkuperäiskansoihin yli miljoona. Ecuadorin alkuperäiskansojen kattojärjestö Conaie aloitti alkuviikosta hallituksen vastaiset protestit, joihin on sittemmin liittynyt opiskelijoita, työntekijöitä ja muita tukijoita.
Mielenosoittajat ovat tukkineet teitä eri puolilla maata, myös pääkaupunki Quitoon johtavia valtateitä. Viranomaisten mukaan väkivaltaisiksi äityneissä mielenosoituksissa on loukkaantunut runsaat 40 ihmistä ja lähes yhtä monta ihmistä on pidätetty.
Alkuperäiskansojen järjestöllä useita vaatimuksia
Presidentti Lasso neuvotteli torstaina alkuperäiskansojen johtajien kanssa tuloksetta. Alkuperäiskansojen järjestö on sanonut avaavansa teitä vasta kun hallitus on vastannut järjestön vaatimuksiin.
Kymmenen vaatimuksen listalla on polttoaineiden hinnan laskun lisäksi muun muassa elintarvikkeiden hintojen valvonta ja miljoonien paikallisten perheiden pankkilainojen uudelleenneuvottelu.
Protesteja liennyttääkseen Lasso ilmoitti myöhään perjantaina pitämässään puheessa pienestä korotuksesta Ecuadorin köyhimmille maksettavaan kuukausittaiseen tukeen. Lasso esitteli myös velkaantuneita auttamaan tarkoitetun ohjelman.
Vastaavia protesteja nähtiin muutama vuosi sitten
Öljyntuottajamaa Ecuador kärsii inflaatiosta, työttömyydestä ja köyhyydestä. Koronapandemia on voimistanut maan ongelmia. Polttoaineiden hinta on noussut Ecuadorissa jyrkästi vuodesta 2020 alkaen.
Viimeksi maassa nähtiin suuria polttoainemielenosoituksia vuonna 2019 polttoaineen hinnan yli kaksinkertaistuttua silloisen hallituksen poistettua polttoaineiden verotuet. Tuolloinkin alkuperäiskansojen järjestö johti hinnankorotuksia vastustavia protesteja. Vuonna 2019 mielenosoitusten yhteydessä kuoli ainakin kuusi ihmistä.
Protestit saatiin tuolloin loppumaan Ecuadorin hallitutuksen peruttua polttoaineiden verotukien leikkauksen, josta protestit alkoivat.
uusimmat
Luitko jo nämä?
Ruokalähettifirma Wolt avasi Joensuuhun myymälän - Wolt-market Niinivaaralla näyttää normaalilta ruokakaupalta, mutta asiakkaat eivät pääse sinne sisään
Kimmeliin avataan heinäkuussa kylpylä, joka on rajoitetusti avoinna myös muille kuin hotellivieraille – Katso video ja kuvat uusista tiloista
Tuomenkehrääjäkoilla meneillään huippuvuosi – Joensuun Ranta-Mutalassa on kaksi toukkien täysin seittiin kietomaa puuta
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi