play

Edesmenneen prinsessa Dianan patsas paljastetaan tänään Lontoossa – riitaisat prinssiveljekset tapaavat toisensa tilaisuudessa

Nykyisin edesmennyt prinsessa Diana (vas.), prinssi Harry, prinssi William ja prinssi Charles vuonna 1995. LEHTIKUVA / AFP

Nykyisin edesmennyt prinsessa Diana (vas.), prinssi Harry, prinssi William ja prinssi Charles vuonna 1995. LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

Edesmenneen prinsessa Dianan patsas paljastetaan tänään Lontoossa . Prinsessa olisi täyttänyt tänään 60 vuotta. Tilaisuus järjestetään aiottua pienimuotoisemmin koronatilanteen takia.

Huomio on etukäteen kiinnittynyt erityisesti Dianan poikien eli prinssien William ja Harry kohtaamiseen, sillä veljesten välien kerrotaan olevan hyvin kireät.

Syynä eripuraan on Harryn ja hänen puolisonsa julkisuudessa esittämät rasismiväitteet sekä muut kuninkaallista perhettä kielteisessä valossa esittäneet näkemykset. Harry ja herttuatar Meghan ovat esiintyneet esimerkiksi laajalti levinneissä televisio-ohjelmissa, joiden kerrotaan kuohuttaneen brittihovia. Prinssi William on torjunut perhettä koskeneet rasismivihjailut tiukasti.

Veljekset eivät kuninkaallisia seuraavien asiantuntijoiden ja esimerkiksi ja mukaan ole kuin vaivoin puheväleissä. Julkisuudessa heidät nähtiin huhtikuussa isoisänsä prinssi Philipin hautajaisissa. Tuolloin veljesten nähtiin vaihtavan kameroiden edessä muutaman sanan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Britannian mediassa onkin spekuloitu, miten patsaanpaljastustilaisuus sujuu ja nähdäänkö sen aikana veljesten välillä sovinnon eleitä. Prinssien odotetaan antavan erilliset lausuntonsa tilaisuudessa yhteisen puheen sijasta, joskaan täsmällisiä suunnitelmia tilaisuuden kulusta ei ole julkistettu.

Kensingtonin palatsi oli aikanaan prinsessa Dianan koti. Nykyisin kiinteistössä asuu muun muassa perheineen prinssi William, jolle palatsi oli myös lapsuudenkoti. Alue on yleisölle avoinna pitkin kesää, joskin tänään suljettuna koko päivän.

Dianan traaginen kuolema

Walesin prinsessa Diana kuoli 36-vuotiaana elokuussa 1997 Pariisissa rajussa auto-onnettomuudessa. Samassa onnettomuudessa kuolivat myös hänen seuralaisensa Dodi al-Fayed ja autonkuljettaja Henri Paul.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Autonkuljettajan todettiin jälkikäteen olleen juovuksissa. Kuski ajoi huomattavaa ylinopeutta valokuvia kärkkyneitä paparazzeja karkuun. Onnettomuudesta selvisi elossa vakavasti loukkaantunut henkivartija.

Prinsessan kuoleman aikaan hänen poikansa olivat vasta 12- ja 15-vuotiaita.

Dianan kuolemasta ja hautajaisista syntyi valtava spektaakkeli ja surujuhla. Prinsessan hauta sijaitsee hänen sukunsa mailla puistoalueen lammen pikkuisella saarella Althropissa. Hauta haluttiin pitää syrjässä, jotta Dianan läheiset voisivat vierailla siellä rauhassa ilman yleisöryntäyksiä.

Prinsessa oli syntyjään vanhaa, vaurasta ja tunnettua Spencerien sukua. Dianan lapsuudenkoti Althorp sijaitsee Northamptonshiressa, ja sen omistus on ollut suvulla 1500-luvulta alkaen. Linnamainen kartano taideaarteineen ja puistoalueineen on avoinna tänä kesänä rajoitetusti myös yleisölle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Prinsessa Diana kruununprinssi Charlesin kanssa kesällä 1981. Häitä seurasi arviolta miljardi televisiokatsojaa tai radiokuulijaa. Pariskunnan asumuserosta kerrottiin vuoden 1992 lopulla, ja avioero astui virallisesti voimaan vuonna 1996.

--

Lähteenä myös BBC.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi