play

Ilmastopaneelin Ollikainen sanoo, että 1,5 asteen tavoite näkyy Egyptin kokouksen tuloksissa nimellisesti mutta ilman riittäviä tukitoimia – "Huono kompromissi"

Keskustelu polki ilmastokokouksessa paikallaan päästöjen vähentämiseen liittyvissä asioissa, katsoo pääneuvottelija Marjo Nummelin. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Keskustelu polki ilmastokokouksessa paikallaan päästöjen vähentämiseen liittyvissä asioissa, katsoo pääneuvottelija Marjo Nummelin. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT-Lehtikuva

Egyptin ilmastokokous oli ilman muuta pettymys, punnitsee Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja, emeritusprofessori Markku Ollikainen.

–  Tulosten kokonaisuus on huono kompromissi. Kaikista tutkimuksista oli tullut se perusviesti, että maailmalla on kiire vähentää päästöjä, jotta lämpenemisen rajoittaminen 1,5 asteeseen saavutetaan.

Ehdotuksena on ollut, että globaalien päästöjen huippu pitäisi saavuttaa vuoteen 2025 mennessä, ja siitä lähdettäisiin pienempään suuntaan.

–  Tämän kokouksen tulosten ehdoton heikkous on se, että siellä nimellisesti näkyy 1,5 astetta tavoitteena, mutta siihen pääsemiseksi ei ole kovinkaan paljon tukitoimia. Uusia lupauksia päästövähennyksistä ei juurikaan tullut.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

EU oli ainoa, joka ilmoitti, että sen päästöt vähenevät 57 prosenttia aiemmin sovitun 55 prosentin sijaan.

Ollikainen myös sanoo, että Egyptin kokouksen tulos merkitsee sitä, että osa kehitysmaiden G77-ryhmän maista ei ymmärrä omaa etuaan.

–  Jos ajatellaan niitä maita, jotka kärsivät eniten ilmastoon liittyvistä vahingoista, niin vahingot kasvavat suuresti, jos ilmastonmuutoksen hillintä ei onnistu.

Markkinapäätös "hähmäinen"

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ollikaisen mukaan on aivan asiallista, että Egyptin kokouksessa syntyi päätös siitä, että heikoimmassa asemassa olevia valtioita pyritään auttamaan.

Lisäksi kansainvälisistä markkinamekanismeista saatiin Ollikaisen mukaan sovituiksi asioita.

–  Tuo jälkimmäinen on hyvin oleellista yritysmaailman kannalta. Tosin se, mitä markkinamekanismeista sovittiin, on hieman hähmäistä. Muotoilut eivät ole selkeitä. Tämä on siis jonkinmoinen mutta ei kunnollinen askel.

Ollikaisen mukaan on syytä todeta suoraan, että nyt monia ilmastoon liittyviä päätöksiä lykättiin. Egyptin tapaamisen kehnosta tuloksesta kertoo ilmastopaneelin puheenjohtajan mukaan sekin, että EU päätyi harkitsemaan ulosmarssia kokouksesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ollikainen tuo niin ikään esiin sen, että ilmastonmuutokseen sopeutumisellakin on rajansa.

–  Kaikkeen ei voida sopeutua, jos lämpötilan annetaan nousta. Siinä pitää löytää riittävä tasapaino, muutos pitää saada pysymään tolkullissa rajoissa.

Rikkaimpien maiden G20-ryhmä on Ollikaisen mukaan ratkaisevassa asemassa ilmastotoimien vauhdittamisessa.

–  Näistä maista tulee nykyisin 77 prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä. EU:n pitää olla hyvin aktiivinen G20-ryhmässä.

Pääneuvottelija Nummelin: Kokonaisuutena pettymys Suomelle ja EU:lle

Myös Suomen ilmastoasioiden pääneuvottelija Marjo Nummelin katsoo, että Egyptin ilmastokokous oli kokonaisuutena pettymys Suomelle ja EU:lle. Hän kommentoi kokouksen tulosta sunnuntaina ollessaan lähdössä Egyptistä kotimaahan.

–  Pidimme erityisen tärkeänä, että täällä olisi päästy eteenpäin (lämpenemisen) 1,5 asteen rajan pitämisessä saavutettavissa ja päästöjen vähentämiseen liittyvissä asioissa. Niiden osalta keskustelu polki aika paikallaan, kirjaukset olivat aika samoja kuin mihin oli päästy viime vuonna Glasgow'ssa.

Nummelinin mukaan EU olisi toivonut vahvistusta fossiilisten polttoaineiden käytön supistamiseen.

–  Viime vuonna saatiin siinä kirjaus kivihiilen käytön alasajosta. Tänä vuonna EU ja Suomi sen sisällä ajoivat hyvin vahvasti kirjausta kaikista fossiilisista polttoaineista luopumisesta. Se ei nyt onnistunut.

Plussapuolelle jää Nummelinin mukaan se, että Egyptissä otettiin askel eteenpäin rahaston perustamisessa kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien maiden auttamiseen.

–  Tämän rahaston perustaminen oli kehitysmaaryhmälle aivan keskeinen asia. Tästä saatiin sopu, samoin siitä, että rahaston apu kohdentuu juuri niille maille, jotka sitä eniten tarvitsevat.

Nummelinin mukaan oli myös hyvä, että apurahaston rahoittajapohjaa pyritään laajentamaan niin, että maksajina olisivat myös muut kuin perinteiset kehittyneet maat.

EU haluaa näyttää esimerkkiä

Päästöjen vähentämisen osalta Egyptin kokouksen tulos on Nummelinin mukaan "todella pettymys".

–  Paljon vahvempaa tekstiä olisi tarvittu. EU tulee ajamaan kaikissa yhteyksissä – myös jatkoneuvotteluissa – sitä, että olemme sitoutuneet rajoittamaan ilmaston lämpenemisen 1,5 asteeseen.

Nummelin alleviivaa, että päästövähennykset ovat hyvin kiireellinen asia.

–  Tietenkin joka ikinen vuosi, joka tässä nyt menee, on kriittinen. Päästöjen vähennyksiä pitäisi tehdä entistä nopeammin ja paljon laajemmin seuraavien vuosien aikana.

Suomen pääneuvottelija lisäksi toteaa, että Egyptin laiha tulos asettaa isoja paineita YK:n ensi vuoden ilmastokokoukselle.

–  Pitää pystyä paljon parempaan. Toki on niin, että nämä kokoukset ovat vain tarkastelupisteitä, varsinaisia päästövähennystoimia ja -tavoitteita ei niissä aseteta. Siinä mielessä paine jatkuu koko ajan.

EU:n omana tavoitteena on ollut vähentää päästöjään 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

–  EU jatkaa joka tapauksessa työtä sen eteen, että unioni tulee pääsemään vielä tuota isompaan päästövähennykseen 2030 mennessä. EU haluaa näyttää tässä esimerkkiä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi