play

EIT: Ranska ei käyttänyt Guantanamossa hankittuja tietoja kahden terrorismista epäillyn oikeudenkäynneissä

STT-Lehtikuva

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) katsoo, että Ranska ei käyttänyt Guantanamon vankileirillä hankittuja tunnustuksia kahden kansalaisensa tuomitsemiseen.

EIT linjasi torstaina antamassaan päätöksessä yksimielisesti, että Ranska ei rikkonut Euroopan ihmisoikeussopimuksen kuudetta artiklaa, jonka mukaan kaikilla on oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin. EIT:n mukaan tuomiot perustuivat epäiltyjen Ranskassa tehdyissä kuulusteluissa ja muuta kautta hankittuihin tietoihin, eivät Guantanamossa kerättyihin todisteisiin.

Kaksi ranskalaista vuosina 1979 ja 1981 syntynyttä miestä pidätettiin pian Yhdysvaltojen vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen Pakistanin ja Afganistanin rajalla. He olivat olleet Afganistanissa taistelemassa äärijärjestö Talebanin joukoissa. Pakistanin viranomaiset luovuttivat miehet yhdysvaltalaisille, jotka veivät heidät Guantanamon laivastotukikohtaansa Kuubassa.

Miehet palautettiin vuonna 2004 Ranskaan, jossa heidät pidätettiin ja heitä vastaan aloitettiin oikeusprosessi. Myöhemmin heidät tuomittiin neljäksi vuodeksi vankeuteen terrorismirikoksista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Miehet katsoivat, että heitä vastaan käytettiin todistusaineistoa, jota oli hankittu lainvastaisesti Guantanamossa muun muassa kiduttamalla.

EIT kuitenkin katsoi, että näitä lausuntoja ei käytetty oikeusprosessissa. Tuomioistuimen mukaan Ranskan tiedusteluviranomaisten Guantanamoon vuosina 2002–2004 tekemien vierailujen tarkoituksena ei ollut hankkia todisteita, vaan tunnistaa Yhdysvaltain hallussa olevia Ranskan kansalaisia.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi