play

Ruotsi ajaa kiinni Suomen Nato-junaa, Aftonbladetin mukaan demarijohdolla maratonkokous huomenna

Kuvassa Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg. Lehtikuva/AFP

Kuvassa Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg. Lehtikuva/AFP

STT-Lehtikuva

Ruotsissa selvitys maan turvallisuuspoliittisesta linjasta pyritään saamaan valmiiksi jo 13. toukokuuta mennessä, kertoo Aftonbladet-lehti. Aiempi määräaika oli toukokuun lopussa.

Ajatuksen raportin aikaistuksesta vahvistaa ulkoministeri Ann Linde Ruotsin radion (SR) haastattelussa. Radion mukaan Linde esittelee ehdotuksen aikaistuksesta tänään iltapäivällä, kun kaikkien valtiopäiväpuolueiden edustajat kokoontuvat keskustelemaan turvallisuuspoliittisesta selonteosta.

–  Suomi on julkistanut oman analyysinsä ja on kova paine, että myös me Ruotsissa julkistaisimme omamme, Linde sanoi SR:n haastattelussa.

–  Suomen tekemä valinta vaikuttaa turvallisuuspoliittisen ympäristöön, hän jatkoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Aftonbladetin lähteiden mukaan pääministeripuolue sosiaalidemokraattien johdon on määrä kokoustaa huomenna perjantaina lähes koko päivä Nato-kysymyksen tiimoilta. Lähteiden mukaan kyseessä olisi puolueen ensimmäinen perusteellisempi kokous Natosta.

Myös Ruotsin suurin oppositiopuolue maltillinen kokoomus on turvallisuusraportin aikaistamisen kannalla. Puolue lähetti aiemmin tässä kuussa ulkoministerille kirjeen, jossa toivottiin selvityksen valmistumista jo toukokuun puoliväliin mennessä. Näin mahdollinen jäsenyyshakemus Natoon saataisiin valmiiksi viimeistään toukokuun lopussa.

Maltillinen kokoomus haluaa myös, että selvitys laaditaan hallituksen esityksen muotoon.

–  Näin ulkoministeri voisi ottaa jäsenhakemuksen mukaansa Naton päämajaan ulkoministerikokoukseen 6.–7. kesäkuuta, kokoomuksen kirjeessä visioidaan uutistoimisto TT:n mukaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) iloitsee Ruotsin Nato-selvityksen aikaistumisesta.

–  Olisi hyvä, että Suomi ja Ruotsi menisivät näissä päätöksissä samassa rytmissä. Tietysti se, että Ruotsi on valmis aikaistamaan selvitystään, toisi heidän päätöksentekoaan lähemmäs Suomen mahdollista päätöksentekoa. Se on sinänsä hyvä uutinen, mutta molemmat maat tekevät tietysti omat päätöksensä omassa rytmissään, Haavisto sanoi STT:lle eduskunnassa.

50 prosentin kannatusraja rikki myös SVT:n Nato-kyselyssä

Ruotsin kokoomuksessa arvioidaan, että Suomi saattaa päättää Naton jäseneksi hakemisesta jo toukokuun puoliväliin mennessä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ruotsin television SVT:n tänään julkistamassa kyselyssä 51 prosenttia vastaajista kannattaa maan liittymistä sotilasliitto Natoon. Kyseessä on SVT:n Novuksella teettämissä kyselyissä ensimmäinen kerta, kun yli puolet vastaajista tukee Nato-jäsenyyttä.

Edellisessä, viikko sitten tehdyssä vastaavassa kyselyssä Nato-jäsenyyden kannalla oli 45 prosenttia vastaajista.

Tuoreessa kyselyssä ruotsalaisten Natoon liittymisen kannatus nousee peräti 64 prosenttiin, jos Suomi olisi jo päättänyt liittyä Naton jäseneksi. Tänään julkistettu kysely tehtiin sen jälkeen, kun pääministeri Sanna Marin (sd.) oli vieraillut Tukholmassa ja arvioinut Suomen tekevän Nato-päätöksensä muutamien viikkojen kuluessa.

Nato-jäsenyyteen kielteisesti suhtautuvien määrä laski SVT:n kyselyssä 24 prosenttiin vastaajista. Novuksen toimitusjohtajan Torbjörn Sjöströmin mukaan kielteisyys Natoa kohtaan on vähentynyt erityisesti sosiaalidemokraatteja äänestävien joukossa, missä yhä useammat ovat siirtyneet Naton vastustajien joukosta kannastaan epävarmojen leiriin.

Eilen julkaistussa Aftonbladet-lehden Nato-kyselyssä jäsenyyden kannattajia oli 57 prosenttia vastaajista.

Tuomioja Ruotsin tv:lle: Uskon Suomen liittyvän Natoon

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja ja entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) uskoo Suomen liittyvän Naton jäseneksi. Tuomioja kommentoi asiaa Ruotsin television SVT:n haastattelussa. Ulkoasianvaliokunta vierailee parhaillaan Ruotsissa.

Tuomiojan mukaan Suomessa ei ole tehty Natosta vielä päätöstä, mutta hänen mukaansa on jo selvää, että suuri enemmistö kansanedustajista kannattaa jäseneksi liittymistä melko pikaisesti. Oman Nato-kantansa Tuomioja sanoi olevan vielä avoin.

------

Juttua korjattu 21.4. klo 14.40: SVT:n edellinen kysely tehtiin viikko sitten, ei kuukausi sitten kuten jutussa aiemmin luki.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi