play

Etelä-Afrikassa kiristetään koronatoimia deltamuunnoksen aiheuttaman tartuntapiikin vuoksi

Terveydenalan ammattilainen valmistelee Pfizerin koronarokoteannosta Etelä-Afrikassa. LEHTIKUVA / AFP

Terveydenalan ammattilainen valmistelee Pfizerin koronarokoteannosta Etelä-Afrikassa. LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

Etelä-Afrikassa on turvauduttu jälleen koronarajoituksiin viruksen erittäin tarttuvan deltamuunnoksen aiheuttaman tartuntapiikin vuoksi. Erittäin tarttuva virusmuunnos havaittiin ensimmäisenä Intiassa.

Maan presidentti Cyril Ramaphosa määräsi sunnuntaina maahan uusia rajoituksia kahden viikon ajaksi. Presidentti kielsi muun muassa alkoholin myynnin sekä kaikki kokoontumiset hautajaisia lukuun ottamatta. Hautajaisten osalta vieraiden määrä on rajoitettu 50:een.

Ravintoloilla on tulevien viikkojen aikana lupa myydä ruokaa vain ulos joko take away -annoksina tai annoksia kotiin kuljettaen.

Yöllistä ulkonaliikkumiskieltoa pidennetään tunnilla. Ulkonaliikkumiskielto on voimassa iltayhdeksästä aamuneljään. Kaikki koulut tulisi puolestaan sulkea perjantaihin mennessä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Koronarajoitukset asetettiin nyt maanlaajuisesti toisiksi korkeimmalle tasolle. Nykyistä nelostasoa ylempi taso tarkoittaisi täyttä sulkutilaa.

Ramaphosa kertoi televisioidussa puheessaan, että maan terveydenhuoltolaitokset ovat ajautuneet äärirajoille ja muun muassa tehohoitopaikoista on pulaa.

–  Olemme tuhoisan aallon kourissa, Ramaphosa kertoo ja sanoo kaiken viittaavan siihen, että kolmas aalto on luultavasti edeltäjiään pahempi.

Asiantuntijat ovat arvioineet deltamuunnoksen lietsoman kolmannen korona-aallon huipun ohittavan maata aiemmin kurittaneiden aaltojen huiput.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vapaa-ajan matkustaminen tiheään asutettuun Gautengiin kielletty

Vapaa-ajan matkustaminen tiheään asutettuun Gautengin provinssiin on kielletty, kuten on kielletty myös provinssin ulkopuolelle sen rajojen sisältä käsin tehtävät vapaa-ajan matkat. Gautengin alueella sijaitsevat muun muassa Johannesburg ja maan hallinnollinen pääkaupunki Pretoria.

Provinssin alueella on noin 60 prosenttia kaikista maan tartunnoista, ja alue on uuden tartuntapiikin keskipiste.

Vaikka rajoituksia kiristetään, valtaosa yritystoiminnasta jatkaa täydessä kapasiteetissaan, jotta taloudellista toimintaa voitaisiin mahdollistaa Ramaphosan mukaan niin paljon kuin mahdollista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Afrikan teollistuneimman maan talous laski vuonna 2020 seitsemän prosenttia sitä edeltävään vuoteen nähden.

Terveysviranomaiset ympäri maailman ovat osoittaneet huoltaan deltamuunnoksen kovan leviämistahdin vuoksi. Maailman terveysjärjestö WHO kertoi perjantaina deltamuunnoksen levinneen jo ainakin 85 maahan.

Alle viisi prosenttia väestöstä rokotettu

Etelä-Afrikassa on ollut ongelmia saada väestöään rokotettua. Helmikuusta lähtien maassa on rokotettu noin 2,7 miljoonaa ihmistä. CIA World Factbookin Etelä-Afrikassa on noin 57 miljoonaa asukasta, eli rokotettuna on alle viisi prosenttia koko väestöstä.

Ramaphosan mukaan rokotustahti on kuitenkin kohentumassa.

Etelä-Afrikassa on kirjattu koronapandemian aikana kaikkiaan yli 1,9 miljoonaa tartuntaa ja 59  900 koronaan liittyvää kuolemaa. Sunnuntaina kirjattiin yhteensä noin 15  000 uutta tartuntaa. Lauantaina tuoreita tartuntoja oli ollut tätäkin enemmän, yli 18  700.

Tilastosivusto mukaan Etelä-Afrikassa on miljoonaa asukasta kohden vahvistettu yli 32  100 tartuntaa ja kirjattu liki tuhat koronaan liittyvää kuolemaa. Määrällisesti eniten tartuntoja ja kuolemia on koko maailmassa Yhdysvalloissa, jossa vastaavat suhdeluvut ovat yli 103  000 ja 1  861.

Suomessa miljoonaa asukasta kohden on kirjattu kaikkiaan noin 17  100 tartuntaa ja 175 koronakuolemaa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi