play

Etiopian pääministeri kuvailee vaalivoittoa historialliseksi – vaaleja ei ole vielä järjestetty koko maassa

Abiyn kannatus oli ensimmäistä kertaa koetuksella sitten hänen valtaannousunsa vuonna 2018. LEHTIKUVA/AFP

Abiyn kannatus oli ensimmäistä kertaa koetuksella sitten hänen valtaannousunsa vuonna 2018. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Afrikan sarvessa sijaitsevan Etiopian pääministeri Abiy Ahmed kuvailee Twitterissä julkaistussa lausunnossa maan parlamenttivaalien tulosta historialliseksi. Vaalivirkailijat ilmoittivat eilen, että Abiyn puolue oli saanut ylivoimaisen enemmistön vaaleissa.

Britannian yleisradioyhtiö :n mukaan Etiopian oppositiopuolueet ovat sanoneet, että maan hallinnon oppositioon kohdistuneet ratsiat häiritsivät puolueiden valmistautumista vaaleihin.

Oppositiojohtaja Berhanu Nega sanoo BBC:n mukaan, että hänen puolueensa on tehnyt yli 200 valitusta, sillä vaalitarkkailijoita ei ollut päästetty useille alueille.

Valtioon liitoksissa oleva Etiopian ihmisoikeuskomissio on ilmoittanut, että sen tarkkailemilla paikoilla ei havaittu vakavia tai laajoja ihmisoikeusloukkauksia. BBC:n mukana komission alustavassa raportissa kuitenkin todettiin, että joissain vaalipiireissä havaittiin asiattomia pidätyksiä, äänestäjien pelottelua sekä tarkkailijoiden ja toimittajien häirintää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Toukokuussa Euroopan unioni arvioi, että Etiopia ei pysty takamaan vaaliensa riippumattomuutta.

Vaalit pidettiin 21. kesäkuuta, jolloin Abiyn kannatus oli ensimmäistä kertaa koetuksella sitten hänen valtaannousunsa vuonna 2018. Maassa on useana vuonna järjestetty hallintoa vastustavia mielenosoituksia.

Vaaleja oli aiemmin jouduttu siirtämään koronavirusepidemian takia. Osalla alueista vaalit on tarkoitus pitää vasta syyskuussa, ja uusi hallitus on määrä muodostaa lokakuussa.

Taistelujen runtelemassa Tigrayssa ei vielä vaalipäivää

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vaaleja varjosti Etiopian pohjoisosassa Tigrayn alueella käydyt taistelut ja pelot laajalle levinneestä nälänhädästä. Vaalipäivämäärää Tigrayn alueelle ei ole vahvistettu.

Taistelut saivat alkunsa syksyllä. Tigrayssa oli ennen tätä järjestetty aluevaalit, vaikka kansallisella tasolla vaaleja oli päätetty lykätä. Marraskuussa Abiy lähetti alueelle joukkoja. Syyksi sanottiin, että Vapausrintaman joukot olivat hyökänneet hallinnon joukkojen leiriin.

Vapausrintama nousi Etiopiassa valtaan 1990-luvulla. Sitä johtanut Meles Zenawi toimi Etiopian pääministerinä 1990-luvun puolivälistä kuolemaansa asti vuoteen 2012.

Etiopian hallinto julisti Tigrayn alueelle tulitauon noin kaksi viikkoa sitten.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

YK:n mukaan Etiopian Tigrayssa yli 400  000 ihmistä kärsii nälänhädästä. Lisäksi 1,8 miljoonaa ihmistä on nälänhädän partaalla.

Pääministeri Abiy palkittiin vuonna 2019 Nobelin rauhanpalkinnolla muun muassa naapurimaa Eritrean kanssa tehdyn sovinnon seurauksena. Myös Eritrea on mukana Tigrayn konfliktissa.

---

Lähteenä myös AFP

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi