play

Valko-Venäjä ilmoitti aloittavansa siirtolaiskriisin puimisen EU:n kanssa

Valko-Venäjä ja Saksa ovat sopineet, että Puolan rajakriisistä aloitetaan neuvottelut EU:n ja Valko-Venäjän välillä.  LEHTIKUVA / AFP

Valko-Venäjä ja Saksa ovat sopineet, että Puolan rajakriisistä aloitetaan neuvottelut EU:n ja Valko-Venäjän välillä. LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka ja Saksan liittokansleri Angela Merkel ovat sopineet, että Puolan rajakriisistä aloitetaan neuvottelut EU:n ja Valko-Venäjän välillä, kertoi Valko-Venäjän uutistoimisto Belta keskiviikkona.

Beltan mukaan Merkelin ja Lukashenkan välisessä puhelinkeskustelussa sovittiin, että neuvottelut asiasta aloitetaan välittömästi. Beltan mukaan neuvotteluissa on esillä myös rajalla olevien ihmisten toive päästä Saksaan.

Tuhannet siirtolaiset, enimmäkseen Lähi-idästä, ovat leiriytyneet Puolan rajalle. Länsimaiden mukaan Valko-Venäjä on tuonut siirtolaisia kostoksi maalle asetetuista pakotteista.

Puola pelkää kriisin jatkuvan pitkään

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Puolan puolustusministeri Mariusz Blaszczak varoitti paikallisen radiokanavan haastattelussa aikaisemmin keskiviikkona, että kriisi Valko-Venäjän rajalla saattaa kestää kuukausia.

–  Joudumme varautumaan siihen, että Puolan ja Valko-Venäjän rajan tilanteeseen ei löydetä nopeaa ratkaisua. Se voi kestää kuukausia, mutta toivottavasti ei sentään vuosia, puolustusministeri sanoi.

Blaszczakin mukaan rajan yli yritettiin jälleen keskiviikon vastaisena yönä.

–  Julkinen huomio keskittyi siihen, mitä tapahtui Kuznicassa, kun samalla pienemmät siirtolaisryhmät yrittivät päästä rajan yli eri kohdissa yön aikana, hän sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Puolan rajavartiosto kertoi keskiviikkona, että rajan yli oli edellispäivän aikana yritetty yli 160 kertaa. Puolan poliisi ilmoitti keskiviikkona, että yhdeksän poliisia, rajavartija ja sotilas loukkaantuivat yhteenotoissa tiistaina. Kenenkään vammat eivät kuitenkaan vaatineet sairaalahoitoa.

Frontexin johtaja varoitti uusista uhista

Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexin johtaja Fabrice Leggeri kehotti keskiviikkona Eurooppaa varautumaan uusiin vastaavanlaisiin tapahtumiin.

–  Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta kun EU on kohdannut tällaista, kutsutaanpa sitä sitten kiristykseksi, geopoliittiseksi kiristykseksi tai hybridiuhkaksi, Leggeri sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Leggeri muistutti samassa yhteydessä viime vuoden helmikuun tapahtumista, kun Kreikka yritti estää kymmeniä tuhansia ihmisiä tunkeutumasta maahan Turkista.

–  Viimeistään tämän pitäisi avata sellaisten ihmisten silmät, jotka eivät ole ymmärtäneet, että siirtolaisvirtoja voidaan manipuloida Euroopan unionia vastaan, jotta saavutettaisiin jotakin, Leggeri sanoi.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi