play

EU ja Yhdysvallat pääsivät sopuun teräs- ja alumiinitullikiistassa

EU-komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis kertoi myöhään lauantai-iltana, että tullikiistan ratkaisun järjestely julkistetaan sunnuntaina.  LEHTIKUVA / AFP

EU-komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis kertoi myöhään lauantai-iltana, että tullikiistan ratkaisun järjestely julkistetaan sunnuntaina. LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

EU ja Yhdysvallat ovat sopineet kiistansa vuonna 2018 käyttöön otetuista teräs- ja alumiinitulleista, ilmoitti EU-komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis Twitterissä. Sovusta kerrottiin Roomassa, jossa presidentti Joe Biden ja keskeisten EU-maiden johtajat osallistuvat G20-maiden huippukokoukseen.

Dombrovskis kertoi, että Biden ja komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen julkistavat ratkaisun sunnuntaina.

Yhdysvallat määräsi tulleja teräkselle ja alumiinille presidentti Donald Trumpin virkakaudella ja perusteli niitä silloin kansallisella turvallisuudella. EU ja monet muut tullien kohteiksi joutuneet maat tarttuivat vastatoimiin ja määräsivät rangaistustulleja amerikkalaisille tuotteille, kuten moottoripyörille, farkuille, maapähkinävoille ja bourbon-viskille.

Sopu merkitsee uutistoimisto AP:n mukaan, että tullit poistuvat osalta EU:n teräs- ja alumiinivientiä Yhdysvaltoihin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sopua hierottu jo pitkään

Tullikiistan hautaaminen on askel kohti EU:n ja Yhdysvaltojen suhteiden palauttamista Trumpin aikaisten yhteentörmäysten jäljiltä. Teräs- ja alumiinitullikiista aiheutti haittaa eurooppalaisille teräsvalmistajille ja nosti amerikkalaisten valmistajien kustannuksia. Tullit eivät sitä vastoin edistäneet Trumpin asettamaa tavoitetta luoda uusia työpaikkoja amerikkalaiseen terästeollisuuteen.

Amerikkalaisten työvoimatilastojen mukaan teräsalan työpaikat Yhdysvalloissa ovat jatkaneet hupenemistaan ja alan työpaikkojen määrä on laskenut noin puoleen vuoden 1990 tasosta.

EU alkoi hieroa sopua Yhdysvaltojen kanssa toukokuussa, jolloin se jäädytti suunnitellut korotukset vastatulleihin. EU:n oli määrä korottaa muun muassa Harley-Davidson -moottoripyörien ja Kentuckyn viskin tulleja 50 prosenttiin joulukuun alusta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Valkoisen talon edustajien mukaan nyt syntynyt ratkaisu merkitsee, että EU:sta Yhdysvaltoihin tuotava teräs on myös tuotettu EU:ssa, kertoi Washington Po st..

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi