play

EU:lta puoli miljardia euroa lisää sotilasapua Ukrainalle – Borrell painotti, että eurooppalaiset eivät saa väsyä tukemaan Ukrainaa

EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell on vakuuttanut, että Venäjän vastaiset pakotteet toimivat, eikä niistä olla luopumassa. LEHTIKUVA/AFP

EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell on vakuuttanut, että Venäjän vastaiset pakotteet toimivat, eikä niistä olla luopumassa. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

EU:n ulkoministerit ovat sopineet, että Ukrainalle toimitetaan 500 miljoonan euron arvosta sotilasapua. Asiasta kertoi maanantaina Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel uutistoimisto DPA:n mukaan.

Ulkoministerit keskustelivat myös uusista talouspakotteista Venäjää vastaan. Esillä on muun muassa kielto ostaa kultaa Venäjältä. G7-maat päättivät vastaavasta toimesta jo aiemmin.

EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell painotti ministerikokouksen jälkeen, että eurooppalaiset eivät saa väsyä ponnisteluihin nujertaa Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Hän varoitti, että Venäjän presidentti Vladimir Putin pyrkii hyödyntämään "demokraattista väsymystä".

–  Tämä on testi yhteiskuntiemme kestävyydelle. Meidän on oltava tarpeeksi kovia pitääksemme (päätöksistä) kiinni. Meillä ei ole vaihtoehtoa – eikä ole myöskään ukrainalaisilla, Borrell sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

"EU:n uskottavuus pelissä"

Borrell vakuutti aikaisemmin, että Venäjän-vastaiset pakotteet toimivat eikä niistä olla luopumassa.

–  Jotkut Euroopan johtajista ovat olleet sitä mieltä, että pakotteet olivat virhe ja erehdys. No, minusta ne eivät olleet erehdys. Meidän oli asetettava ne ja tulemme jatkamaan niitä, Borrell sanoi.

Myös Luxemburgin ulkoministeri Jean Asselborn puolusti pakotteita.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Niistä luopuminen olisi kuolettavaa. Uskottavuutemme on pelissä. Normaalisti käyttäisimme diplomatiaa ja YK:ta oikaistaksemme tilanteen, mutta nämä eivät ole normaaleja aikoja. Elämme aikaa, jossa vallitsevat viidakon lait, Asselborn sanoi.

Unkarin pääministeri Viktor Orban väitti perjantaina, että EU vahingoittaa pakotteillaan vain omaa talouttaan.

–  Brysselissä luultiin, että pakotepolitiikka vahingoittaisi Venäjää, mutta se vahingoittaa enemmän meitä, Orban sanaili.

Orbanin mukaan Eurooppa "ampui itseään keuhkoihin" pakotteilla, jotka vahingoittavat varsinkin energiatoimituksia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maanantain kokoukselta ei odotettu uusien pakotepäätösten tekemistä vaan keskustelun avaamista uusista toimista.

EU:lle enemmän kaasua Azerbaidzhanista

Maakaasutoimitukset ovat muodostuneet aseeksi Venäjän ja Euroopan välillä sen jälkeen, kun presidentti Putin lähetti Venäjän joukkoja Ukrainaan 24. helmikuuta.

Venäjä on alkanut vähentää kaasutoimituksiaan estääkseen EU-maita täydentämästä varantojaan. Tämän vuoksi Euroopan komissio valmistelee kaasun kysynnän vähentämisen suunnitelmaa, jotta EU selviää ensi talvesta.

EU yrittää korvata venäläistä energiaa hankkimalla lisää kaasua Azerbaidzhanista. EU ja Azerbaidzhan allekirjoittivat maanantaina sopimuksen kaasun tuonnin kaksinkertaistamisesta Kaspianmeren maasta.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen allekirjoitti Bakun-vierailullaan Azerbaidzhanin presidentin Ilham Alijevin kanssa muistion "strategisesta kumppanuudesta energia-alalla". Von der Leyenin mukaan kaasutoimitukset Azerbaidzhanista EU-alueelle kaksinkertaistetaan muutaman vuoden kuluessa.

Sopimuksessa määriteltiin Azerbaidzhanin, Georgian, Turkin ja Kreikan läpi kulkevan eteläisen kaasureitin toimitukset kasvatettavaksi 20 miljardiin kuutiometriin vuodessa.

–  Ensi vuodesta lähtien pitäisi päästä jo 12 miljardiin kuutiometriin, von der Leyen sanoi.

Viime vuonna Azerbaidzhan toimitti länsimaihin noin kahdeksan miljardia kuutiometriä maakaasua.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi