play

EU:ssa koronarokotuksen saaneita jo isompi osuus kuin rokotusten alkuvaiheessa mallimaaksi nousseessa USA:ssa

Suomen väestöstä koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 3,53 miljoonaa ihmistä eli 63,7 prosenttia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). LEHTIKUVA / AFP

Suomen väestöstä koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 3,53 miljoonaa ihmistä eli 63,7 prosenttia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

Euroopan unioni on ohittanut Yhdysvallat siinä, miten suuri osa väestöstä on saanut rokotteen koronavirusta vastaan. Tätä on pidetty saavutuksena EU:lta, joka jäi pandemian alussa jälkeen rokotuksissa samalla, kun Yhdysvallat eteni hyvällä alkuvauhdilla.

Euroopan unionin sisämarkkinoista vastaava komissaari Thierry Breton kertoi EU:n menneen Yhdysvaltain ohi vähintään yhden rokoteannoksen saaneiden osalta. Breton siteeraa tviitissään -tilastosivustoa.

Saman sivuston tietoihin viittaa myös Ranskan Eurooppa-ministeri Clement Beaune, jonka EU on antanut ainakin yhden annoksen jo 55,5 prosentille asukkaistaan. Yhdysvalloissa vastaava suhdeluku on 55,4 prosenttia.

EU:n koronarokotestrategiaa kritisoitiin laajalti vielä vuoden alussa, jolloin se laahasi Britannian ja Yhdysvaltain perässä. Syynä rokotusohjelman hitaaseen käynnistymiseen oli pula rokotteista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Breton painotti EU:n menneen nyt kuitenkin Yhdysvaltain edelle "auki pysyen" ja vieden puolet rokotetuotannosta yli sataan maahan.

Täyden rokotussarjan on kuitenkin saanut Yhdysvalloissa suurempi osuus väestöstä kuin EU:ssa. Our World in Data -sivuston mukaan Yhdysvalloissa 48,1 prosenttia väestöstä on täysin rokotettu koronaa vastaan, EU:ssa 42,5.

Rokoteohjelman alkukankeuden vaikeimmassa vaiheessa helmikuussa EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen myönsi, että unioni oli tehnyt asiassa virheitä. Samalla hän kuitenkin painotti, että pandemian vastainen taistelu ole "ei ole pikajuoksu vaan maraton".

Suomen väestöstä koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut noin 3,53 miljoonaa ihmistä eli liki 64 prosenttia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Toisen annoksen osalta rokotuskattavuus on nyt 27,1 prosenttia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

"Liki kaikki kuolleet rokottamattomia"

Yhdysvalloissa olisi todennäköisesti edelleen isorokkoa ja poliota, jos maassa olisi levitetty vuosikymmeniä sitten samanlaista vääristeltyä terveystietoa kuin nykyisin, arvioi korona-asiantuntija Anthony Fauci. Presidentti Joe Bidenin lääketieteellinen neuvonantaja Fauci arvioi valheellisia rokotteista leviäviä väitteitä lauantaina .

–  Olen varma, että meillä olisi vielä poliota tässä maassa, jos meillä olisi ollut sellaisia ​​vääriä tietoja, joita levitetään nyt, Fauci sanoi.

Hän korosti, että rokotteiden on osoitettu olevan erittäin tehokkaita koronan aiheuttaman taudin estämisessä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Terveysasiantuntijat ovat varoittaneet, että muun muassa Yhdysvalloissa koronan herkästi tarttuva deltavariantti leviää rokottamattomien keskuudessa. Yhdysvaltain väestöstä hieman alle puolet on nyt saanut täyden rokotesuojan koronaa vastaan.

Yhdysvalloissa 97 prosenttia koronaviruksen takia sairaalaan joutuneista tai tautiin liittyvistä syistä kuolleista on ihmisiä, jotka eivät ole saaneet koronarokotetta, täydensi Philadelphiassa toimivan rokotekeskuksen johtaja Paul Offit.

–  Jos deltamuunnos pystyisi väistämään rokotusten tuoman immuniteetin, koronan vuoksi sairaalaan joutuneissa ja kuolleissa olisi pitänyt näkyä rokotettujen määrän nousua. Sitä ei ole tapahtunut, Offit toteaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi