play

Evakuoinnit Mariupolista eivät taaskaan onnistuneet – Yhdysvaltain Blinken vierailee Kiovassa yhdessä puolustusministeri Austinin kanssa

Venäläisjoukkojen pommitukset ovat moukaroineet Mariupolia viikkokausia, ja kaupungin on kerrottu tuhoutuneen lähes täysin. Lehtikuva/AFP

Venäläisjoukkojen pommitukset ovat moukaroineet Mariupolia viikkokausia, ja kaupungin on kerrottu tuhoutuneen lähes täysin. Lehtikuva/AFP

STT-Lehtikuva

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vierailee Kiovassa sunnuntaina, kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Blinkenin lisäksi Kiovaan saapuu puolustusministeri Lloyd Austin.

Kyseessä on Yhdysvaltain ensimmäinen virallinen vierailu sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan vajaat kaksi kuukautta sitten.

Zelenskyi kertoi niin ikään haluavansa tavata Venäjän presidentin Vladimir Putinin yrittääkseen lopettaa Ukrainan sodan.

–  Mielestäni sen, kuka tämän sodan on aloittanut, pitäisi kyetä se myös lopettamaan, Zelenskyi sanoi metroasemalla Kiovassa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Zelenskyi sanoi niin ikään, ettei hän pelkää Putinin tapaamista, jos se edesauttaa rauhansopimusta Venäjän ja Ukrainan välillä. Zelenskyi on aikaisemminkin ilmoittanut olevansa valmis tapaamaan Putinin.

Presidentti Zelenskyi myös muistutti, että jos venäläisjoukot tappavat terästehtaalle Mariupolin satamakaupungissa piiritetyt viimeiset kaupunkia puolustaneet ukrainalaisjoukot, neuvottelut tulitauosta voidaan unohtaa.

–  Jos sotilaamme tapetaan Mariupolissa ja näitä pseudokansanäänestyksiä järjestetään Hersonin alueella, Ukraina tulee vetäytymään kaikista neuvotteluista, Zelenskyi vakuutti.

Odessassa uhrimäärä nousi

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mustanmeren rannalla sijaitsevan Odessan satamakaupungin ohjusiskun kuolonuhrien määrä kohosi lauantai-iltana ainakin kahdeksaan, kertoivat viranomaiset. Haavoittuneita oli parisenkymmentä. Ohjus osui 14-kerroksiseen taloon ja sai aikaan tulipalon, joka roihusi yli puolitoista tuntia.

Venäjä puolestaan kertoi maan ilmavoimien iskeneen Ukrainan armeijan logistiikkakeskuksen ja asevarastoon Odessan lähellä. Venäjän mukaan sinne oli varastoitu runsaasti lännestä saatuja aseita.

Heti ei ollut selvää, oliko kyseessä sama isku, jonka Ukraina kertoi osuneen kerrostaloon, vai tehtiinkö alueelle useampia iskuja.

Odessaa ei ole tätä ennen juurikaan tulitettu.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Venäläisjoukot määräsivät evakuointipaikalle kerääntyneet poistumaan

Siviilien kärsimykset jatkuivat Ukrainassa edelleen lauantaina, kun Mariupolin satamakaupungin viranomaiset ilmoittivat, että evakuointiyritys humanitaarista käytävää pitkin epäonnistui.

Mariupolissa evakuointipaikalle oli kerääntynyt parisensataa ihmistä, joiden oli määrä matkata busseilla Berdjanskin läpi Zaporizhzhjaan. Venäläisjoukot määräsivät heidät kuitenkin poistumaan ja varoittivat kranaattitulen kaupunkiin jatkuvan.

Vahvistamattomien tietojen mukaan kaupungista olisi evakuoitu siviilejä vastoin näiden tahtoa myös Venäjän hallussa oleville alueille.

Satelliittikuvista löydettiin jälleen merkkejä siitä, että Mariupolin lähellä olisi uusi joukkohauta. Mariupolin kaupunginvaltuusto oli jakanut yhdysvaltalaisen satelliittiyhtiö Maxarin ottamat kuvat Telegram-kanavallaan, ja viestissä arvioitiin haudoista löytyvän ainakin tuhat venäläisjoukkojen tappamaa mariupolilaista.

Lisäksi BBC kertoi lauantaina, että Mariupolin päätien varrella on kuvattu videolle ainakin parinkymmenen ihmisen hautaamattomat ruumiit. BBC sanoo laskeneensa tutkimistaan videokuvista, että ruumiita olisi yhteensä 23.

Idässä kiivaita taisteluita, Venäjä ei juuri edennyt

Taistelut maan itäosassa Harkovan ja Luhanskin seuduilla raivosivat lauantaina kiivaina, kertoivat paikallisviranomaiset. Harkovan alueen kuvernöörin Oleh Synjehubovin mukaan ukrainalaisjoukot olisivat vallanneet takaisin kolme kylää Venäjän rajan läheisyydessä.

Luhanskissa puolestaan venäläisten kranaattituli alueelle on jatkunut paikallisviranomaisten mukaan kellon ympäri. Viranomaiset kehottivat alueella mahdollisesti vielä olevia siviilejä lähtemään evakkoon heti, kun se vain on mahdollista.

Britannian puolustusministeriön TwitterissäTwitterissä julkaiseman tiedusteluraportin mukaan venäläiset eivät kuitenkaan olleet juurikaan päässeet etenemään maan itäosassa.

Venäjän presidentinkansliasta kerrottiin kuitenkin CNN:n mukaan, että kuluneen vuorokauden aikana Venäjän joukot olisivat saaneet haltuunsa 42 asuinaluetta Donetskissa.

Sen paremmin Ukrainan kuin Venäjänkään ilmoittamia tietoja taisteluista ei voitu heti varmistaa riippumattomista lähteistä.

YK:n Guterresin määrä tavata Zelenskyi

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres tapaa Ukrainan presidentin Zelenskyin ensi viikolla. Zelenskyin lisäksi Guterres tapaa Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban.

Ennen Ukrainaa Guterres matkustaa Moskovaan, jossa hän tapaa tiistaina presidentti Vladimir Putinin ja ulkoministeri Sergei Lavrovin.

---

Lähteenä myös AFP

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi