play

Venäläinen sotilaskone loukkasi Ruotsin ilmatilaa – asiantuntijan mukaan Suomen ja Ruotsin tapaukset liittyvät toisiinsa

Suomen Ilmavoimat käyttää tunnistuslennoillaan Hornet-hävittäjiä. Arkistokuva.

Suomen Ilmavoimat käyttää tunnistuslennoillaan Hornet-hävittäjiä. Arkistokuva.

STT

Venäläinen sotilaskone loukkasi Ruotsin ilmatilaa perjantaina, kertoi Ruotsin puolustusvoimat uutistoimisto TT:lle lauantaina.

Ilmatilaloukkaus tapahtui Gotlannin itäpuolella, kertoi puolustusvoimien viestintäjohtaja Therese Fagerstedt.

Ruotsin puolustusvoimat yritti saada yhteyden Su-24-hävittäjään mutta ei saanut vastausta. Kaksi ruotsalaista Jas-konetta kävi venäläiskoneen lähellä. Loukkaus oli kestoltaan lyhyt.

–  Venäjän toiminta ei ole hyväksyttävää ja osoittaa kunnioituksen puutetta alueellista koskemattomuuttamme kohtaan. Seurasimme koneen koko reittiä ja olimme paikalla puuttuaksemme asiaan, Ilmavoimien komentaja Jonas Wikman sanoi lausunnossaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomen rajavartiolaitos kertoi perjantaina, että neljän venäläiskoneen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa Loviisan edustalla maanantaina.

Rajavartiolaitoksen mukaan syvimmillään loukkaus ulottui 2,5 kilometriä Suomen puolelle. Alueloukkauksesta epäillään neljän venäläiskoneen osastoa, johon on kuulunut kaksi pommikonetta ja kaksi hävittäjää. Alueloukkauksen tutkintaa jatketaan tulevalla viikolla.

Venäjän tekemät ilmatilaloukkaukset eivät johdu huolimattomuudesta tai sattumasta, arvioi puolustuspolitiikan asiantuntija Robert Dalsjö Ruotsin kokonaismaanpuolustuksen tutkimuslaitoksesta (FOI).

–  Kyse on turvallisuuspoliittisesta kehonkielestä, hän sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Dalsjö yhdistää toisiinsa ilmatilaloukkaukset Ruotsissa ja Suomessa. Hänen mukaansa Venäjä haluaa näyttää olevansa tyytymätön muun muassa Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyydestä. Myös parhaillaan Sveitsissä käynnissä oleva Ukrainan sotaa koskeva rauhankonferenssi voi kiristää Venäjän pinnaa, Dalsjö arvioi.

Se, että venäläinen kone ei vastannut ruotsalaisten yhteydenottoyritykseen, viittaa Dalsjön mukaan tahallisuuteen.

–  He halusivat myös nähdä, mitä teimme, miten reagoimme ja kuinka nopeasti.

Perjantaina Ruotsin ilmatilaa loukannut venäläinen SU-24-kone on FOI:n Dalsjön mukaan kylmän sodan aikainen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Se alkaa olla vanha kone, mutta on kohtuullisen tehokas, ja sitä voidaan käyttää myös ydinaseiden pudottamiseen, Dalsjö sanoi.

Tapausten vakavuutta ei asiantuntijan mukaan pidä kuitenkaan liioitella.

–  Tätä venäläiset ovat tehneet 10–15 viime vuotta.

Ruotsin puolustusvoimien mukaan Venäjän koneet ovat loukanneet Ruotsin ilmatilaa viimeksi vuonna 2022. Silloin kaksi SU-27- ja kaksi SU-24-konetta loukkasivat Ruotsin ilmatilaa Gotlannin yllä.

Edellinen todettu venäläiskoneiden alueloukkaus Suomessa sattui vuoden 2022 elokuussa. Tuolloin kaksi venäläishävittäjää kävi Suomen ilmatilassa Suomenlahdella.

Itämerellä on tällä hetkellä käynnissä Baltops-sotaharjoitukset.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi