play

Filippiinien taifuuni jättänyt jälkeensä liki 400 kuolonuhria

Rai oli voimakkaimpia myrskyjä, joita Filippiineillä on joulukuussa koettu viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana.
LEHTIKUVA / AFP

Rai oli voimakkaimpia myrskyjä, joita Filippiineillä on joulukuussa koettu viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana. LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

Ainakin 375 ihmistä on menettänyt henkensä Filippiineille iskeneessä taifuunissa. Viime torstaina Kaakkois-Aasian saarivaltioon saapuneen pyörremyrskyn jäljiltä oli maanantaina kateissa yli viisikymmentä ihmistä, joten uhriluku voi edelleen nousta.

Lisäksi viranomaiset kertovat noin 500 ihmisen loukkaantuneen.

Raiksi nimetty taifuuni osui vahvimmin maan etelä- ja keskiosiin, joissa se katkoi voimalinjoja ja riuhtoi irti talojen kattoja. Tuulet yltyivät jopa yli 50 metriin sekunnissa. Lähes 400  000 ihmistä pakeni myrskyn vuoksi kodeistaan ja rantalomakohteista.

Myrskyn runtelemilla alueilla oli edelleen maanantaina laajoja katkoja kommunikaatioyhteyksissä. Tämä on vaikeuttanut pelastusviranomaisten pyrkimyksiä arvioida myrskytuhojen laajuutta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tuhansia sotilaita, poliiseja, palomiehiä ja rannikkovartiostoon kuuluvia on pelastustehtävissä pahiten kärsineillä alueilla.

Yhteyskatkokset vaikeuttavat tuhojen arviointia

Yksi pahiten myrskytuhoista kärsineistä alueista on Boholin provinssi, joka tunnetaan rannoistaan, suklaakukkuloista ja pienistä kummituseläimistä.

Rai on kylvänyt laaja-alaista tuhoa myös Siargaon, Dinagatin ja Mindanaon saarilla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myrskyn runtelemilla alueilla on laajoja katkoja kommunikaatioyhteyksissä, mikä vaikeuttaa entisestään pelastusviranomaisten pyrkimyksiä arvioida myrskytuhojen todellista laajuutta.

Pyörremyrskyistä voi tulla entistä voimakkaampia

Filippiineillä koetaan vuosittain keskimäärin 20 myrskyä ja taifuunia. Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto ilmoitti, että Rai oli voimakkaimpia myrskyjä, joita Filippiineillä on joulukuussa koettu viimeisimmän vuosikymmenen aikana.

Rai iski taifuunikautta ajatellen varsin myöhäisessä vaiheessa. Valtaosa pyörremyrskyistä kehittyy heinäkuun ja lokakuun välisenä aikana.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tutkijat ovat jo kauan varoittaneet, että pyörremyrskyistä on tulossa entistä voimakkaampia.

Vuonna 2013 maahan iski supertaifuuni Haiyan, jota kutsutaan Filippiineillä Yolandaksi. Haiyan oli maan tilastohistorian tuhoisin pyörremyrsky. Sen jäljiltä kuoli tai katosi yli 7  300 ihmistä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi