play

Kaliforniassa varoitetaan katastrofaalisista tulvista – tulvavesi uhkaa kokonaista kaupunkia

Osa taloista on jo veden vallassa Salinas-joen alueella.

Osa taloista on jo veden vallassa Salinas-joen alueella. Kuva: Nic Covey

STT-Lehtikuva

Yhdysvalloissa osissa Kaliforniaa varaudutaan viikonlopun mahdollisesti katastrofaalisiin tulviin. Alueelle osuu lyhyessä ajassa jo kahdeksas myrsky, eikä maa pysty nielemään kaikkea sadevettä.

Maan sääpalvelu NWS on varoittanut, että yhteydet Montereyn niemimaalle saattavat katketa ja koko Salinasin 160  000 asukkaan kaupunki on vaarassa jäädä tulvan alle. Monet tiet muuttuvat tulvaveden vuoksi kulkukelvottomiksi, ja vesi valtaa myös maatalousmaita.

Varoitusten lisäksi paikoin on annettu evakuointimääräyksiä. Montereyn piirikunnan viranomaiset ovat varoittaneet, että Salinasin alueella ja Montereyn niemimaalla asukkaiden on syytä varautua olemaan eristyksissä pai kolme päivää.

Yhdysvaltojen väkirikkaimmassa osavaltiossa on satanut lähes ennätysmäärä kolmessa viikossa. Sateet ovat aiheuttaneet tulvia, maanvyörymiä ja laajoja sähkökatkoja, ja lisäksi parinkymmenen ihmisen tiedetään kuolleen menneinä viikkoina. Kuolonuhrit ovat olleet veden alle jääneissä autoissa tai jääneet kaatuvien puiden tai kivien alle. Osa on löytynyt kuolleena tulvavedestä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myrskyjen välissä on yritetty saada paikkoja siivottua edellisen jäljiltä. Mutaa on raivattu teiltä jopa Los Angelesin ytimessä.

Lisäksi paikoin on raivattu kaatuneita puita ja kalliosortumia. Satojatuhansia koteja ja yrityksiä on ollut vailla sähköjä, välillä toistuvasti, kun hutera infrastruktuuri on ollut myrskyjen vuoksi kovilla.

Viikonlopulle luvassa on NWS:n mukaan luvassa vielä reippaita sateita. Vuorilla sade on tullut lumena, ja Sierra Nevadan vuoristossa lumikertymän odotetaan nousevan noin metriin.

Kulkeminen vuorilla voi olla vaarallista tai jopa mahdotonta, vaikka tuhannet hiihtäjät ja lumilautailijat suuntaavatkin tuoreelle lumelle Martin Luther King jr:n muistopäiväviikonloppuna.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Talvimyrskyt eivät ole epätavallisia Kaliforniassa, jossa suurin osa vuosittaisesta sateesta tulee melko lyhyessä ajassa. Ilmastonmuutos kuitenkin kiihdyttää myrskyjä entistä märemmiksi ja voimakkaammiksi. Samaan aikaan Yhdysvaltojen länsiosia on paikoin koetellut kuivuus jo yli 20 vuoden ajan.

Hydrologien mukaan viimeaikaiset sateet helpottavat kuivuustilannetta mutta eivät ratkaise sitä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi