play

Venäjä ampui yli 80 ohjusta Ukrainaan, laajoja sähkökatkoja ympäri maata

Kuva: Sergey Bobok

STT

Venäjä on jälleen iskenyt ohjuksilla ja lennokeilla eri puolille Ukrainaa. Ukrainan armeijan mukaan Venäjä ampui 81 ohjusta, joista Ukrainan ilmatorjunta pudotti 34.

Iskut ovat vaatineet uhreja ja aiheuttaneet laajoja sähkökatkoja. Myös Zaporizhzhjan ydinvoimala maan eteläosassa on jäänyt ilman sähköä, ja voimalan välttämätön sähkönsaanti hoidetaan nyt varageneraattoreilla.

Kyseessä on järjestyksessään kuudes kerta, kun voimala putoaa verkosta ja joutuu turvautumaan dieselgeneraattoreihin. Ydinvoimala tarvitsee sähköä muun muassa reaktorien jäähdyttämiseen.

–  Lähtölaskenta on alkanut. Voimalan ulkoista sähkönsyöttöä on mahdotonta korjata tällä hetkellä, mikä tarkoittaa sitä, että seurauksena voi olla onnettomuus, jonka levittämä säteily vaikuttaa koko maailmaan, ilmoitti voimalaa operoiva Energoatom.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Dieselgeneraattoreissa on polttoaineitta kymmenen päivän sähkönsyöttöön.

Ohjusiskuja on tehty ainakin Kiovaan, Harkovaan ja Odessaan. Kiovassa kaupungin eteläosissa tapahtuneissa räjähdyksissä on haavoittunut ensimmäisten tietojen mukaan ainakin kaksi ihmistä.

Kiovan pormestarin Vitali Klitshkon mukaan 15 prosenttia kotitalouksista jäi ilman sähköä ja 40 prosenttia ilman lämmitystä räjähdyksien seurauksena.

Lvivin alueella Ukrainan länsiosassa neljä ihmistä on paikallisviranomaisten mukaan saanut surmansa, kun ohjus osui heidän taloonsa. Dnipropetrovskin alueella on niin ikään paikallisviranomaisten mukaan kuollut yksi siviili.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Odessassa ohjusiskujen kerrotaan osuneen energiainfrastruktuuriin sekä asuinrakennuksiin. Iskuja luonnehdittiin massiivisiksi. Odessan alueen kuvernöörin mukaan alueelle tehdyissä iskuissa ei olisi tullut uhreja.

Kyiv Independentin mukaan Harkovan alueelta ei tuoreeltaan ollut tarkkaa tietoa kuolonuhreista tai haavoittuneista.

–  Koko kaupunki on vailla sähköjä. Kriittinen infrastruktuuri toimii generaattoreilla. Sähköä käyttävä liikenne ei toimi. Lämmitys ja vedenjakelu ovat poikki, luetteli Harkovan pormestari Igor Terehov Telegram-viestissään.

Venäjä on tehnyt iskuja Ukrainan energiajärjestelmään ja muuhun keskeiseen infrastruktuuriin läpi talven. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut pahimman olevan jo takanapäin talven taittuessa kevääksi, mutta että uhka maan energiajärjestelmiä kohtaan jatkuu.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Britannian puolustusministeriön päivittäisen tiedusteluraportin mukaan venäläisen Berijev A-50 -tutkavalvontakoneen vahingoittaminen lentokentällä lähellä Valko-Venäjän pääkaupunkia Minskiä kuluvan kuun alussa vaikeuttaa Venäjän hyökkäyksiä.

Tilanne pakottaa venäläiset turvautumaan maavalvontaan tai hävittäjäsaattueisiin iskuissaan, koska niissä Mig-venäläishävittäjissä, joita käytetään ilmasta ammuttavien ballististen ohjusten ampumiseen, ei ole tutkaa.

Partisaanien vahingoittama kone on siirretty korjattavaksi Taganrogiin Rostovin alueelle. Kone lennettiin sinne normaalia huomattavasti matalammalla lentokorkeudella, todennäköisesti siksi, että sen paineistettu ohjaamo oli vahingoittunut iskussa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi