play

G7-maiden määrä lahjoittaa muille valtioille ainakin miljardi koronarokoteannosta

Rikkaita maita on arvosteltu koronarokotteiden rohmuamisesta. LEHTIKUVA / AFP

Rikkaita maita on arvosteltu koronarokotteiden rohmuamisesta. LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

G7-teollisuusmaiden johtajien on määrä sopia koronarokotteiden valmistuksen laajentamisesta niin, että maailmalle voidaan tarjota ainakin miljardi koronarokoteannosta. Asiasta kertoo teollisuusmahtien perjantaina alkavaa kokousta isännöivä Britannia.

Rikkaita maita on arvosteltu koronarokotteiden rohmuamisesta ja vaadittu jakamaan niitä alemman tulotason maille. Hyväntekeväisyysjärjestöt ovat kuvailleet nykytilanteen johtavan "rokote-apartheidiin", viitaten Etelä-Afrikassa 1900-luvulla harjoitettuun rotuerottelupolitiikkaan.

Britannia kertoi lahjoittavansa ainakin sata miljoonaa ylijäämäannosta seuraavan vuoden aikana. Ensimmäiset viisi miljoonaa on määrä lahjoittaa syyskuun loppuun mennessä ja prosessi on määrä aloittaa jo lähiviikkoina.

Tämän vuoden loppuun mennessä Britannia aikoo lahjoittaa kaikkiaan 25 miljoonaa rokoteannosta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Britannian rokotusohjelman onnistumisen seurauksena olemme nyt siinä asemassa, että voimme jakaa osan ylijäämäannoksistamme heille, jotka tarvitsevat niitä, kertoi maan pääministeri Boris Johnson kokouksen alla.

–  Tehdessämme näin otamme mittavan askeleen kohti pandemian lopullista kukistamista.

Britannia aikoo lahjoittaa noin 80 prosenttia luvatuista rokoteannoksista Maailman terveysjärjestön WHO:n Covax-ohjelmalle. Loput on määrä jakaa kahdenvälisten sopimusten kautta.

Yhdysvallat aikoo jakaa 500 miljoonaa rokotetta

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Johnson kertoi toivovansa muiden G7-kollegoidensa tekevän kokouksessa samankaltaisia lupauksia, jotta maailma voitaisiin rokottaa koronaa vastaan ensi vuoden loppuun mennessä.

Pääministerin kanslian tiedotteen mukaan johtajien odotetaan ilmoittavan kokouksessa ainakin miljardin rokoteannoksen tarjoamisesta rokotteiden jakamiseen tähtäävien ohjelmien sekä rahoituksen kautta. Rokotteiden valmistusta on määrä lisätä tämän saavuttamiseksi.

Yhdysvaltain kerrottiin torstaina ostavan 500 miljoonaa Pfizerin ja Biontechin koronarokoteannosta jaettavaksi muille maille. EU-maat ovat puolestaan suostuneet lahjoittamaan ainakin 100 miljoonaa annosta kuluvan vuoden loppuun mennessä. Ranska ja Saksa ovat molemmat luvanneet lahjoittaa 30 miljoonaa annosta.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi