play

Grace-hurrikaani iski Meksikoon kahdesti vuorokauden aikana ja laantui – seuraavaksi Pohjois-Amerikkaa uhkaa Henri-hurrikaani

Hurrikaani vaurioitti asutusta ja aiheutti tulvia sekä laajoja sähkökatkoja. LEHTIKUVA / AFP

Hurrikaani vaurioitti asutusta ja aiheutti tulvia sekä laajoja sähkökatkoja. LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

Maanjäristyksestä toipuvaa Haitia aiemmin moukaroinut Grace-myrsky murjoi hurrikaaniksi voimistuneena lauantaina Meksikoa. Se osui voimakkaana kategorian kolme hurrikaanina maihin Veracruzin osavaltiossa Meksikon kaakkoisosassa.

Veracruzin kuvernöörin mukaan hirmumyrsky aiheutti ainakin kahdeksan ihmisen kuoleman. Kuolleiden joukossa oli myös alaikäisiä lapsia.

Lisäksi hurrikaani vaurioitti asutusta ja aiheutti tulvia sekä laajoja sähkökatkoja. Esimerkiksi Veracruzin pääkaupungissa Xalapassa kadut olivat television välittämissä kuvissa ruskean mutaveden peitossa.

Hurrikaanin tuloon oli kuitenkin varauduttu hyvin. Veracruziin oli perustettu 200 myrskysuojaa ja suuria jokia halkovia pääteitä oli suljettu. Presidentti Andres Manuel Lopez Obrador oli kehottanut riskialueilla eläviä ihmisiä siirtymään myrskysuojiin tai suojaisammissa paikoissa asuville sukulaisille. Myrskytuhoja hoitamaan oli osoitettu 8  000 vapaaehtoisista, sotilaista ja sähkövahinkojen korjaajaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Grace osui vuorokauden sisään jo toistamiseen Meksikoon, sillä se oli aiemmin kulkenut Jukatanin niemimaan yli. Se kuitenkin voimistui entisestään Meksikonlahtea ylittäessään kategorian kolme hurrikaaniksi. Hurrikaanit luokitellaan viisiportaisella asteikolla.

Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen (NHC) mukaan Grace laantui trooppiseksi myrskyksi Veracruzista sisämaahan siirryttyään. NHC:n mukaan maan keskiosiin oli siitä huolimatta luvassa voimakkaita sateita ja tulvia.

Ensimmäinen 30 vuoteen

Pohjois-Amerikan mannerta uhkaa viikonlopun aikana myös toinen hurrikaani. Yhdysvaltain itärannikon edustalla liikkuva Henri-myrsky on hurrikaanikeskuksen mukaan voimistunut hurrikaaniksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Henri voi tuoda tullessaan yli 30 metriä sekunnissa puhaltavia tuulia, rankkasateita ja rannikkoalueille korkeita aaltoja. NHC uskoo Henrin rantautuvan New Yorkiin ja Uuden-Englannin alueen eteläosiin sunnuntaina paikallista aikaa.

–  Vaikka heikkeneminen on todennäköistä, Henrin ennustetaan olevan voimakkuudeltaan hurrikaaniluokkaa tai lähes hurrikaaniluokkaa, NHC kertoo.

Henri olisi ensimmäinen Uuden-Englannin alueelle osunut hurrikaani 30 vuoteen. Alueeseen lukeutuvat osavaltiot Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island ja Vermont.

Osavaltioiden viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä valmistautumaan myrskyyn, jonka uskotaan lievimmillään aiheuttavan mittavia sähkökatkoja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi