play

Haiti pyytää YK:lta ja Yhdysvalloilta joukkoja satamien ja lentokentän turvaamiseksi

Haitin presidentti Jovenel Moise salamurhattiin tällä viikolla. Salamurha on suistanut maan kaaokseen. LEHTIKUVA/AFP

Haitin presidentti Jovenel Moise salamurhattiin tällä viikolla. Salamurha on suistanut maan kaaokseen. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Karibialla sijaitseva Haiti on pyytänyt Yhdysvalloilta ja YK:lta joukkoja satamien, lentokentän ja muiden strategisesti merkittävien paikkojen turvaamiseksi. Asiasta kertoi hallinnon ministeri perjantaina paikallista aikaa.

Yhdysvalloista vahvistettiin tieto pyynnöstä. Maalla ei eri lähteiden mukaan kuitenkaan ole aikeita lähettää sotilaita Haitiin "tässä vaiheessa".

Yhdysvallat on jo aiemmin sanonut, että se on lähettämässä liittovaltion poliisista eli FBI:sta apua Haitiin mahdollisimman pian.

YK ei uutistoimisto AFP:n mukaan välittömästi kommentoinut avunpyyntöä. YK:n diplomaatti on aiemmin antanut ymmärtää, että Haitin toiveiden toteuttamiseen tarvitaan turvallisuusneuvoston päätöslauselma.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Haitin presidentti Jovenel Moise salamurhattiin tällä viikolla.

"Valmistauduin huonoihin päiviin"

Vuodesta 2017 vallassa olleen presidentin salamurha on suistanut köyhän ja väkivaltaisuuksista kärsivän maan kaaokseen. Maalla ei ole tällä hetkellä presidenttiä tai toimivaa parlamenttia.

Yhdysvaltalaislehti kirjoittaa, että salamurhan jälkeen pääkaupunki Port-au-Princen kadut tyhjenivät. Perjantaina ihmiset palasivat kaduille ostamaan tarpeellisia asioita ja täydentämään ruokavarastojaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  En tiedä, mitä tapahtuu huomenna tai sen jälkeen. (...) Valmistaudun edessä oleviin huonoihin päiviin, kaupungissa asuva Marjory sanoi AFP:lle.

Myöhään perjantaina maan senaatti äänesti päätöslauselmasta, jolla senaattori Joseph Lambertista oli määrä tehdä väliaikainen presidentti. Senaatti hyväksyi ilmoituksen, mutta se ei kuitenkaan ole sitova.

Haiti oli keskellä institutionaalista kriisiä jo ennen murhaa. Moise ei ollut järjestänyt vaaleja sen jälkeen kun hän tuli valtaan.

"Ulkomaalaiset tulivat maahamme tekemään rikoksen"

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Poliisi kertoi aiemmin, että presidentin salamurhaan osallistui 28 ihmistä. Poliisi kertoo ottaneensa kiinni kaikkiaan 15 kolumbialaista sekä kaksi yhdysvaltalaista, joilla on haitilaiset sukujuuret. Lisäksi poliisipäällikkö Leon Charles kertoi kolmen kolumbialaisen saaneen surmansa ja kahdeksan olevan vielä karkuteillä.

–  Ulkomaalaiset tulivat maahamme tekemään rikoksen. Me haitilaiset olemme kauhistuneita, Port-au-Princen anonyyminä pysyvä asukas sanoi AFP:lle.

–  Meidän täytyy saada tietää, kuka on tämän takana.

Viranomaiset eivät ole toistaiseksi kertoneet epäiltyjen mahdollisista motiiveista.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi