play

Stoltenberg ja Orban sopivat: Unkari ei estä Naton tukea Ukrainalle

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on tavannut tänään Unkarin pääministeri Viktor Orbanin.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on tavannut tänään Unkarin pääministeri Viktor Orbanin. Kuva: LEHTIKUVA/AFP

STT

Unkari ei estä Natoa tukemasta Ukrainaa, mutta sen ei itse tarvitse osallistua sotilasliiton operaatioihin Naton ulkopuolella. Asiasta sopivat tänään Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja Unkarin pääministeri Viktor Orban jännityksellä odotetussa tapaamisessa.

Stoltenberg ja Orban tapasivat Budapestissä, jossa he järjestivät yhteisen lehdistötilaisuuden puoliltapäivin.

Tilaisuudessa Stoltenberg kertoi sopineensa Orbanin kanssa, että Unkari pysyy sivussa Ukrainan sodasta, estämättä kuitenkaan muita Nato-liittolaisia tukemasta Ukrainaa. Unkari ei myöskään estä Natoa ottamasta johtavaa roolia Ukraina-tuen koordinoinnissa, Stoltenberg sanoi.

–  Pääministeri (Orban) ja minä olemme sopineet tänään, että Unkari ei estä muita liittolaisia ​​sopimasta taloudellisesta tuesta Ukrainalle (eikä haasta) Naton johtavaa roolia Ukrainan tuen koordinoimisessa, Stoltenberg sanoi Budapestissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Orbanin mukaan neuvottelut Naton pääsihteerin kanssa asiasta olivat olleet vaikeita mutta rakentavia.

–  Unkari ei lahjoita rahaa eikä lähetä ihmisiä tähän sotaan, eikä Unkarin alueita käytetä tähän sotaan, hän sanoi.

Orban kuitenkin varoitti, että haasteet eivät ole ohi, ja hän aikoo vastaisuudessakin jatkaa "Unkarin etujen mukaisten päätösten" kannattamista.

Stoltenberg yrittää valmistella heinäkuun Nato-huippukokoukseen suunnitelmaa, jossa Nato lisäisi konkreettista tukea Ukrainalle. Alustavan suunnitelman mukaan Nato ottaisi suoremman roolin asetoimitusten koordinoimisessa sekä Ukrainan joukkojen kouluttamisessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tähän mennessä jäsenmaiden Ukrainalle antamien aseiden toimituksia on koordinoinut Ukrainan suurin tukija ja Nato-maa, Yhdysvallat.

Nato haluaa nyt ottaa tämän roolin siltä varalta, että republikaanien presidenttiehdokas, ex-presidentti Donald Trump valittaisiin uudelleen Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa marraskuussa. Trumpin valinta voisi vaarantaa Yhdysvaltojen tuen Ukrainalle, kulisseissa kerrotaan.

Stoltenberg yrittää myös saada Naton jäsenmaat sitoutumaan siihen, että sotilasliitto tukisi Ukrainaa vähintään 40 miljardin euron edestä vuosittain niin kauan kuin sota kestää.

Unkari oli vastustanut suunnitelmaa, mutta keskiviikkoinen tapaaminen Budapestissa saattoi lievittää kitkaa osapuolten välillä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Orban on toistuvasti syyttänyt länttä siitä, että Ukrainan tukeminen voi vetää lännen avoimeen sotaan Venäjän kanssa. Unkari on ylläpitänyt suhteita Venäjään sodasta huolimatta ja on kieltäytynyt antamasta aseellista tukea Ukrainalle.

Orban oli ennen tapaamista Budapestissa sanonut myös haluavansa "määritellä uudelleen" Unkarin paikan sotilasliitossa, jonka jäsen maa on ollut vuodesta 1999.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi