play

Yhdysvaltojen mukaan venäläishävittäjä törmäsi sen miehittämättömään sotilaslentokoneeseen Mustallamerellä – Venäjä kiistää aiheuttaneensa koneen putoamisen

STT-Lehtikuva

Venäläinen Suhoi Su-27 -hävittäjä törmäsi Mustallamerellä yhdysvaltalaiseen miehittämättömään Reaper-sotilaslentokoneeseen, Yhdysvaltojen ilmavoimat kertoi tiistaina. Törmäyksen myötä Yhdysvaltojen kone putosi mereen.

Yhdysvaltojen mukaan MQ-9 Reaper oli suorittamassa rutiinioperaatiota kansainvälisessä ilmatilassa, kun kaksi venäläistä hävittäjää havaitsi sen. Hävittäjät yrittivät häiritä amerikkalaisalusta muun muassa päästämällä polttoainetta sen edessä ennen törmäystä, Yhdysvallat kertoi. Toinen hävittäjistä osui lopulta koneen potkuriin, mikä pakotti sen alas.

Yhdysvaltain ilmavoimien kenraalin James Heckerin mukaan "venäläisten epäammattimainen ja vaarallinen teko aiheutti lähes molempien koneiden tuhoutumisen".

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston lehdistöedustaja John Kirby kertoi Yhdysvaltojen tuomitsevan Venäjän harkitsemattomat toimet Mustallamerellä. Kirby kuvasi toimintaa "huomionarvoisen vaaralliseksi ja epäammattimaiseksi".

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yhdysvallat on kertonut kutsuneensa Venäjän suurlähettilään puhuttelun tapahtuman vuoksi.

Venäjän puolustusministeriö taas kiistää, että Venäjä olisi aiheuttanut Yhdysvaltain miehittämättömän sotilaslentokoneen putoamisen.

Venäjän mukaan amerikkalaiskone putosi tehtyään "tiukkoja ohjausliikkeitä". Venäjän mukaan sen hävittäjät eivät käyttäneet aseitaan eivätkä olleet kontaktissa miehittämättömän ilma-aluksen kanssa.

Uutiskanava NBC Newsin mukaan Yhdysvallat on tyhjentänyt koneen sen sisältämistä ohjelmistoista. Viranomaisten mukaan on kuitenkin todennäköistä, että venäläiset pääsevät koneen jäänteiden jäljille nopeammin kuin yhdysvaltalaiset viranomaiset.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pentagon kertoi aiemmin tiedotustilaisuudessa, että Venäjän ei tiedetä ainakaan toistaiseksi nostaneen konetta vedestä.

Sotilasliitto Naton nimettömät diplomaattilähteet kertoivat uutistoimisto AFP:lle, että tapahtumat tuskin johtavat laajempaan eskalaatioon.

Toinen nimetön länsimainen lähde taas totesi AFP:lle, että asia ratkaistaan todennäköisesti diplomaattiteitse.

Tilanne Mustallamerellä on käynyt jännittyneemmäksi sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yhdysvallat käyttää miehittämättömiä sotilaslentokoneita Mustallamerellä erityisesti Venäjän laivaston tarkkailuun. Reapereita voidaan kuitenkin varustaa myös muun muassa ohjuksilla. Reaper on noin 11 metriä pitkä, ja sen siipien kärkiväli on noin 20 metriä.

Yhdysvallat on menettänyt useita Reaper-koneita viime vuosina.

Yksi Reaper putosi maahan Libyassa viime vuonna, toinen taas Romaniassa sotilasharjoituksien yhteydessä. Lisäksi Yhdysvaltojen mukaan huthikapinalliset ampuivat yhden Reaperin alas Jemenissä vuonna 2019.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi