play

"Osissa läntistä Kanadaa on lämpimämpää kuin Dubaissa" – hirmuhelteet riepottelevat Pohjois-Amerikkaa ja hellevaroituksia on annettu arktisille alueille saakka

Kovien helteiden vuoksi annettiin sunnuntaina varoituksia aina Yhdysvaltain Oregonista Kanadan arktisille alueille. LEHTIKUVA / AFP

Kovien helteiden vuoksi annettiin sunnuntaina varoituksia aina Yhdysvaltain Oregonista Kanadan arktisille alueille. LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

Korventavat helteet ovat ampuneet elohopean uusiin korkeuksiin Pohjois-Amerikan länsirannikolla, ja kovien helteiden vuoksi annettiin sunnuntaina varoituksia aina Yhdysvaltain Oregonista Kanadan arktisille alueille.

Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa on mitattu kymmeniä uusia lämpöennätyksiä. Lämpötila on yltänyt ennätyslukemiin muun muassa Whistlerissä, joka tunnetaan hiihtolomakohteena.

Uutiskanava :n mukaan Brittiläisessä Kolumbiassa sijaitsevassa Lyttonissa rikottiin sunnuntaina iltapäivästä koko Kanadan kaikkien aikojen lämpöennätys. Kanadan ympäristöministeriö kertoi , että Lyttonissa mitattiin 46,6 asteen huippulukemat.

Uutistoimisto AFP:n mukaan aiempi 45 asteen lämpöennätys mitattiin vuonna 1937 kahdessa kaupungissa Saskatchewanin provinssin kaakkoisosassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomen Ilmatieteen laitos kertoi Suomen aikaa sunnuntai-iltana , että Lyttonissa oli rikottu jo lauantaina maanlaajuinen kesäkuun kaikkien aikojen lämpöennätys. Lämpötila nousi Lyttonissa lauantaina yli 43 asteen.

Lämmintä ilmaa alueelle lapioineen korkeapaineen uskotaan johtavan uusiin lämpöennätyksiin myös alkavan viikon aikana. Uusi viikko on Ilmatieteen laitoksen tviitin mukaan aiempaakin kuumempi ja koko maan lämpöennätys rikkoutuu mahdollisesti jo alkuviikosta.

CBC: "Pahin on vielä edessä"

Kanadalaisen -uutiskanavan meteorologi Johanna Wagstaffe arvioi paikallista aikaa sunnuntaina, että pahin on vielä edessä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Wagstaffen mukaan Fraserin laaksossa sijaitseva Abbotsford on maanantaina tärkeimpien seurattavien kaupunkien listalla. Ilmankosteuden myötä paahde on Abbotsfordissa mittarissa seisovia lukemiakin tukalampi ja lämpötilan arvioidaan tuntuvan jopa 50 asteelta.

–  Osissa läntistä Kanadaa on lämpimämpää kuin Dubaissa, Kanadan ympäristöministeriön ilmastotieteilijä David Phillips puolestaan kertoo AFP:n mukaan CTV-uutiskanavalle viitaten Arabiemiirikunnissa sijaitsevaan kaupunkiin.

AFP:n mukaan metsäpaloriski on koholla ja vedenpinnat ovat tavallista alempana järvissä ja joissa.

Kaupoista kerrotaan myydyn loppuun tuulettimet ja kannettavat ilmastointilaitteet. Kaupungeissa on avattu erityisiä hätäviilennyskeskuksia, ja lukuisten koronarokotusklinikoiden toiminta on keskeytetty.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Brittiläisen Kolumbian sähköverkosta vastaavat tahot ovat kertoneet sähköntarpeen nousseen ennätyskorkealle, kun provinssin asukkaat ovat pyrkineet viilentämään oloaan.

Lämpötilat 10-15 astetta tavallista korkeammalla

CBC:n mukaan helteiden ennustetaan siirtyvän itää kohden tiistain aikana, joskin lämpötilojen uskotaan pysyvän sisämaassa 40 asteen yläpuolella.

Kanadan ympäristöministeriö on antanut säävaroituksia Brittiläiseen Kolumbiaan, Albertaan sekä osiin Saskatchewanin ja Yukonin provinsseja. Lisäksi helteen vuoksi on annettu varoituksia myös Luoteisterritorioiden alueelle.

AFP:n mukaan lämpötilat ovat olleet Kanadan länsiosissa 10–15 celsiusastetta tavallista korkeammalla.

Yhdysvaltain kansallinen ilmatieteen laitos (NWS) on varoittanut kanadalaiskollegoidensa tavoin vaarallisesta helleaallosta, jonka kerrotaan jatkuvan myös alkavalla viikolla. Tavallista korkeampia lämpötiloja on tiedossa osissa Washingtonin ja Oregonin osavaltioita.

NWS arvioi tiedotteessaan, että historiallinen helleaalto tuonee mukanaan paitsi lukuisia päivä- ja kuukausikohtaisia ennätyksiä myös kaikkien aikojen lämpöennätyksiä.

Uima-altaat täpötäysiä Portlandissa

Seattlessa ja Portlandissa lämpöennätykset ovat mahdollisia maanantaina.

-lehden mukaan paikalliset uima-altaat ovat olleet sunnuntaina täydessä käytössä Oregonin Portlandissa. Paikalliset terveysviranomaiset ilmoittivat perjantaina poistavansa helteiden vuoksi väliaikaisesti koronan vuoksi julkisille uima-altaille, ostoskeskuksille sekä elokuvateattereille asetetut kapasiteettirajoitukset.

Lehden mukaan väliaikaisten höllennysten avulla pyritään varmistamaan, että kaupungin asukkaiden olisi mahdollista löytää helpotusta elohopean noustessa tukalan korkealle. Uima-altailla on kuitenkin vaadittu ennakkoilmoittautumista.

Portlandissa kirjattiin paikallista aikaa sunnuntaina loppuiltapäivästä kaupungin kaikkien aikojen korkein lämpötila, kertoo. Ennätyslämpöihin päästiin myös lauantaina, ja lauantain ennätys rikottiin jo aiemmin sunnuntain aikana.

NWS kertoi lämpötilan nousseen Portlandin lentokentällä sunnuntaina yli 44 asteen.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi