play

Hongkongissa poliisi teki jälleen ratsian paikallisen median toimitukseen ja pidätti seitsemän ihmistä

Median edustajia kerääntyi ratsian kohteeksi joutuneen Stand Newsin toimitilojen ulkopuolelle Hongkongissa keskiviikkona. LEHTIKUVA/AFP

Median edustajia kerääntyi ratsian kohteeksi joutuneen Stand Newsin toimitilojen ulkopuolelle Hongkongissa keskiviikkona. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Hongkongissa poliisi teki keskiviikkoaamuna ratsian paikallisen median toimitukseen ja pidätti seitsemän nykyistä ja entistä työntekijää. Pidätysten perusteena oli epäily "salaliitosta julkaista kapinallisia julkaisuja".

Yli 200 poliisia lähetettiin tutkimaan Stand News -julkaisun toimitusta ja takavarikoimaan tuomioistuimen luvalla journalistista materiaalia. Poliisit takavarikoivat puhelimia, tietokoneita, asiakirjoja sekä tuhansia dollareita.

Uutistoimisto AFP:n toimittaja näki päätoimittaja Patrick Lamin saatettavan käsiraudoissa ulos rakennuksesta. Lisäksi Stand News oli julkaissut Facebook-sivullaan livelähetyksen, jonka mukaan poliisi oli toimittaja Ronson Chanin oven takana. Chanin koti tutkittiin, sillä häntä pidetään epäiltynä "kapinallisen julkaisun julkaisemisesta", mutta häntä ei pidätetty.

Poliisin mukaan Stand News yllytti vihaan Hongkongin hallintoa kohtaan julkaisemissaan uutisartikkeleissa ja blogikirjoituksissa heinäkuun 2020 ja marraskuun 2021 välillä. Julkaisu kertoi poliisin mukaan valheellisesti Hongkongin demokratiamielenosoittajien olleen väkivallan kohteena sekä kadonneen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ratsian ja pidätysten jälkeen Stand News ilmoitti Facebook-julkaisussa lopettavan toimintansa. Julkaisun mukaan päätoimittaja Lam on irtisanoutunut ja kaikki muut työntekijät on irtisanottu. Lisäksi Stand News aikoo lopettaa verkkosivujensa sekä sosiaalisen median päivitykset sekä poistavansa ne kokonaan pian.

–  Tämänhetkisen tilanteen takia Stand News lopettaa toimintansa välittömästi, julkaisi kirjoitti Facebookissa.

Stand News on vuonna 2014 perustettu voittoa tavoittelematon verkkojulkaisu. Se oli ehdolla Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapauspalkinnon saajaksi marraskuussa.

Toinen mediajulkaisu, jonka toimintaan puututtiin turvallisuuslain nojalla

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hongkongin median tukahduttaminen on lisääntynyt sen jälkeen, kun Kiina ajoi viime vuonna suurten mielenosoitusten jälkeen Hongkongiin läpi ankaran kansallisen turvallisuuden lain.

Turvallisuuslaki pyrkii tukahduttamaan demokratialiikkeen toiminnan ja Kiinan kritisoimisen Hongkongissa, ja sen nojalla voidaan määrätä ankaria rangaistuksia separatismiksi katsotusta toiminnasta. Lain nojalla on pidätetty kymmeniä aktivisteja, entisiä poliitikkoja ja toimittajia.

Stand News on toinen hongkongilainen mediayhtiö, joka on viranomaisten kohteena turvallisuuslain perusteella. Hongkongin viranomaiset ovat toistuvasti kritisoineet julkaisua ja syyttäneet sitä muun muassa "puolueellisten ja mustamaalaavien" vankilaoloja koskevien juttujen julkaisusta. Vuoden 2019 demokratiamielenosoitusten aikaan poliisit ottivat yhteen Stand Newsin toimittajien kanssa.

Viimeksi kesäkuussa demokratiamielinen sanomalehti Apple Daily joutui lopettamaan toimintansa, kun sen varat jäädytettiin. Apple Dailyn tapaus oli ensimmäinen, jossa mediasisältöihin puututtiin turvallisuuslain nojalla. Varojen jäädyttämiseen ei tarvita lain myötä tuomioistuimen päätöstä tai rikostuomiota. Lehti oli Kiinan hallintoon kriittisimmin suhtautuva media Hongkongissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi