play

Kuningas Charles lupasi äitinsä tavoin palvella kansakuntaa koko elämänsä

Kuningas Charles kertoi puheessaan, että kuningatar Elisabetin hautajaiset järjestetään runsaan viikon kuluttua. LEHTIKUVA/AFP

Kuningas Charles kertoi puheessaan, että kuningatar Elisabetin hautajaiset järjestetään runsaan viikon kuluttua. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Britanniassa kuningas Charles piti perjantaina ensimmäisen puheensa kansalaisille kuninkaana. Tv-puheessaan hän muistutti äitinsä kuningatar Elisabetin luvanneen palvella kansakuntaa koko elämänsä.

–  Tuon lupauksen haluan uudistaa teille, Charles kertoi.

Tuore kuningas esitti sydämelliset kiitoksensa kuninkaallisen perheen saamasta tuesta kuningattaren kuoleman aiheuttaman surun keskellä.

–  Tiedän, että hänen kuolemansa aiheuttaa suurta surua niin monille teistä, ja jaan tämän mittaamattoman menetyksen tunteen teidän kaikkien kanssa, Charles sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hän myös vakuutti pitävänsä yllä Britannian hallinnon perustuslaillisia periaatteita. Charles kertoi, että Walesin prinssin arvonimi siirtyy nyt hänen pojalleen, prinssi Williamille. Uudessa asemassaan kuninkaana Charles kertoi luottavansa vaimonsa Camillan rakastavaan tukeen.

Charles kertoi puheessaan, että Elisabetin hautajaiset järjestetään runsaan viikon kuluttua. Britannian hovin sekä hallituksen on määrä vahvistaa vielä päivämäärä.

Puheen lopussa Charles kiitti äitiään tämän palveluksesta ja omistautumisesta kuningattarena.

–  Rakkaalle äidilleni, kun aloitat viimeisen suuren matkasi rakkaan edesmenneen isäni luokse, haluan vain sanoa tämän: kiitos, Charles sanoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Brittiparlamentti piti hiljaisen hetken

Britanniassa kirkkojen kellot soivat puoliltapäivin eri puolilla maata kuningatar Elisabetin muistoksi. Samaan aikaan parlamentin ylä- ja alahuone pitivät istuntonsa aluksi hiljaisen hetken eilen kuolleen monarkin kunniaksi.

Pääministeri Liz Truss totesi puheessaan kuningatar Elisabetin olleen suurimpia johtajia, joita maailma on koskaan tuntenut. Hän muistutti nuoren kuningattaren luvanneen omistaa koko elämänsä kansansa palvelemiselle. Koskaan ei ole lupausta niin täydellisesti lunastettu, Truss sanoi.

Mustiin pukeutuneet kansanedustajat kuuntelivat vakavina puheita edesmenneen kuningattaren menetyksestä kansakunnalle. Oppositiojohtaja, työväenpuolueen Keir Starmer päätti puheensa samoihin sanoihin kuin pääministeri.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  God Save The King (Jumala varjelkoon kuningasta)!

Vakavassa tilaisuudessa koettiin myös hauskoja hetkiä, kun entiset pääministerit muistelivat kohtaamisiaan huumorintajuiseksi tiedetyn kuningattaren kanssa.

Boris Johnson, tuolloin vielä Lontoon pormestari, kertoi kuningattaren olleen vilpittömästi riemuissaan, kun oli kuullut Lontoon 2012 olympialaisten avajaisfilmin menneen ihan täydestä "ystävällismielisen Lähi-idän maan" johtajaan.

Kyseisessä filmissä kuningatar muka lentää helikopterilla James Bondia esittävän Daniel Craigin seurassa ja näyttäisi hyppäävän stadionille laskuvarjolla samassa asussa, jossa hän oikeastikin esiintyi olympialaisten avajaisissa.

Tykit ampuivat 96 kunnialaukausta

Johnsonin edeltäjä Theresa May muistutti olevansa yksi monista briteistä, jotka eivät ole koskaan tunteneet toista valtionpäätä kuin Elisabetin. Pääministerinä hän tapasi viikoittain Elisabetin, joka ei ollut Mayn mukaan mikään etäinen ja mahtava monarkki vaan viisas ja kokenut nainen.

–  Hän tunsi kaikki maailman johtajat, monessa tapauksessa myös heidän isänsä, May sanoi.

–  Nuo olivat lisäksi ainoita tapaamisia, joista olin varma, ettei niiden sisältöä vuodeta ulos, ex-pääministeri hauskuutti kansanedustajia.

Juhlallisuuksien osana kello 13 paikallista aikaa Britanniassa ammuttiin perinteisiä kunnialaukauksia edesmenneen kuningatar Elisabetin muistoksi.

Tykkipatterit Belfastista Yorkiin, Edinburghista Cardiffiin ja Lontoosta Gibraltarille ampuivat jokainen yhteensä 96 laukausta eli yhden Elisabetin jokaiselle elinvuodelle.

Parlamentin muistoistunto keskeytettiin illalla kello 20 Suomen aikaa, jolloin kansanedustajat kuuntelivat kuningas Charlesin ensimmäisen tv-puheen kansakunnalle. Puhe välitettiin myös St. Paulin katedraaliin, jossa oli samaan aikaan käynnissä muistojumalanpalvelus.

Jumalanpalveluksessa esitettiin Britannian kansallislaulu virallisesti ensimmäistä kertaa pitkään aikaan sanoilla "God Save the King" tutuksi tulleen "God Save the Queenin" tilalla.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi