play

Mediat: Venäjä on aikeissa muuttaa yksipuolisesti aluevesirajoja Suomen ja Liettuan kanssa – professorin mukaan kyse olisi ennen kaikkea kiusanteosta

Kuva: AFP / LEHTIKUVA

STT

Venäjä on aikeissa muuttaa yksipuolisesti Suomen ja Liettuan vastaisia merirajojaan Itämerellä, kertovat muun muassa Kyiv Independent ja Moscow Times.

Medioiden mukaan aikomuksesta on julkaistu luonnosasiakirja Venäjän hallinnon sivulla. Linkki puolustusministeriön valmistelemaan asiakirjaan ei kuitenkaan auennut varhain keskiviikkona.

Perusteluina muutokselle mainitaan, että rajojen perusteina käytetyt merikartat eivät olleet riittävän tarkkoja, eivätkä ne "vastaa täysin nykyistä geografista tilannetta".

Asiasta kertoivat aiemmin Suomessa Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Muutos koskisi rajoja Suomenlahden itäosassa ja muun muassa Baltijskin sekä Zelenogradskin kaupunkien lähistöllä. Lisäksi rajojen siirtäminen koskisi muun muassa Somerin, Suursaaren ja Ruuskerin saarien edusta-alueita.

Asiakirjaluonnoksen nähneen Ylen mukaan siinä ei vaikuttaisi olevan selventävää karttaliitettä.

Ulkopoliittisen instituutin Venäjä, EU:n itäinen naapurusto ja Euraasia -tutkimusohjelman vanhempi tutkija Ryhor Nizhnikau kertoi Helsingin Sanomille, että toteutuessaan muutoksella olisi "poliittisia ja turvallisuusvaikutuksia Itämeren alueelle." Venäjä loisi hänen mukaansa uuden "harmaan alueen" Venäjän ja lännen rajalle.

Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak otti asiaan kantaa X-viestipalvelussa. Hänen mukaansa Suomen Merivoimille pitäisi antaa merenkulunvapautta koskeva tehtävä muutoksen kohteena oleville alueille, jotta "Venäjälle osoitetaan, ettei sen unilateraalia ilmoitusta rajojen muuttamisesta Suomenlahdella hyväksytä."

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Venäläisen talouslehti RBK:n mukaan Venäjän ulkoministeriötä on ohjeistettu viemään kopiot uusista kartoista YK:n pääsihteerille. Mahdollisten muutosten odotettaisiin lehden mukaan tulevan voimaan ensi vuoden tammikuussa.

Toistaiseksi ei ole selvää, mitä Venäjän aikomukset tarkoittaisivat käytännössä.

Itä-Suomen yliopiston Monitieteisen rajatutkimuksen professori Jussi P. Laine toppuuttelee tilanteen tulkintoja ennen kuin asiasta tiedetään enemmän.

–  Mikäli tulkitsin oikein tuota tietoa, jota uutislähteistä luin, kyse on siitä, että he ovat tarkentamassa tiettyjä koordinaattipisteitä, Laine sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vuonna 1985 laskettuihin karttapisteisiin tehdään professorin mukaan tarkennuksia jatkuvasti, koska maanmittauksen tavat ovat sittemmin tarkentuneet.

–  Jos kyse on tällaisesta, niin en kantaisi suurta huolta, mutta jos kyse ei ole vain tarkennuksesta vaan siirtämisestä, silloin tilanne on vakava. Silloin kyseessä on sopimusrikkomus ja uhittelu, Laine sanoo.

Mikäli Venäjä oikeasti suunnittelee siirtävänsä merirajoja, kyse on Laineen mukaan ennen kaikkea kiusanteosta.

–  Hybridivaikuttamisen keinot ovat monet, Laine sanoo.

Hän nostaa esimerkiksi tilanteen, jolloin Venäjä välineellisesti maahantulijoita rajoille.

–  Sehän sai Suomen yhteiskunnan varsin sekaisin. Keskustelu alkoi siitä ja sehän on vallinnut tähän päivään asti. Hybridivaikuttamisen pyrkimyksenä on vastustajan resilienssin heikentäminen, Laine jatkaa.

Merialueiden rajat on säädetty tarkasti kansainvälisissä sopimuksissa sen mukaan, montako meripeninkulmaa maa-alueista aluevedet kattavat. Laine näkee Venäjän toiminnan ennen kaikkea uhitteluna.

–  Tässähän tavallaan halveksitaan sellaista sääntöpohjaista tapaa hoitaa kansainväliset suhteet ja ymmärtää maailmaa ylipäätään. Näytetään, että me pystymme yksipuolisesti tekemään tällaisia päätöksiä, eikä meitä kiinnosta teidän sääntönne, lakinne tai mielipiteenne.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi