play

Ukrainan ulkoministeri varoitti atomienergiajärjestöä vaikeasta tehtävästä Ukrainan jättiydinvoimalassa

Zaporizhzhjassa on yhteensä kuusi reaktoria, mutta viime aikoina vain kaksi niistä on ollut toiminnassa. Kuva huhtikuulta. LEHTIKUVA/AFP

Zaporizhzhjassa on yhteensä kuusi reaktoria, mutta viime aikoina vain kaksi niistä on ollut toiminnassa. Kuva huhtikuulta. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastajien tehtävästä Zaporizhzhjan ydinvoimalassa Ukrainassa tulee järjestön historian vaikein, ennakoi Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba maanantaina.

–  Tehtävästä tulee IAEA:n historian vaikein, kun otetaan huomioon venäläisten aktiiviset taistelutoimet ja se häpeämätön tapa, jolla Venäjä yrittää oikeuttaa paikallaolonsa, Kuleba sanoi Tukholmassa yhdessä ulkoministeri Ann Linden kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

–  Venäläisten on lähdettävä: IAEA:n ja useimpien maailman maiden on saatava heidät lähtemään. Se on hyvin yksinkertaista. Tämä on ainut tapa varmistaa ydinturvallisuus, Kuleba jatkoi.

Teollisuusmaiden G7-järjestö vaati niin ikään maanantaina, että IAEA:n tarkastajille on taattava esteetön pääsy ydinvoimalaan, ja tarkastajien on saatava keskustella suoraan ja ilman välikäsiä ydinvoimalan käytöstä vastaavan ukrainalaisen henkilökunnan kanssa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

G7-ryhmään kuuluvat Italia, Japani, Kanada, Ranska, Saksa, Britannia ja Yhdysvallat.

Grossi johtaa ryhmää itse

IAEA kertoi aikaisemmin maanantaina, että sen asiantuntijaryhmä on aloittanut matkansa ydinvoimalalle ja sen on tarkoitus saapua perille myöhemmin tällä viikolla.

Tehtävän vakavuudesta kertoo se, että järjestön johtaja Rafael Grossi johtaa ryhmään itse. Kertoessaan ryhmän lähdöstä Twitterissä Grossi lähetti myös kuvan, jossa on hänen lisäkseen 13 ihmistä pukeutuneina IAEA:n tunnuksilla varustettuihin hihattomiin takkeihin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Grossi sanoi olevansa ylpeä voidessaan johtaa ryhmää. Hän vihjaisi jo viime viikolla, että voisi johtaa ryhmää.

Uutiskanava CNN kysyi IAEA:lta delegaatiosta. Järjestö vastasi, että se ei tule antamaan julkisuuteen tietoa asiantuntijaryhmän muusta kokoonpanosta. IAEA avasi kanavalle, että kaikissa järjestön tehtävissä on ihmisiä eri jäsenmaista ja heidät valitaan olennaisen osaamisen perusteella. Järjestön mukaan osallistujat edustavat IAEA:ta eivätkä kotimaitaan.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova sanoo uutiskanava CNN:n mukaan, että Venäjää ei ole erityisemmin taivuteltu päästämään ryhmää sen hallussa olevalle ydinvoimalalle. Hän sanoo uskovansa, että ryhmän vierailu tulee tapahtumaan.

Voimala kriisin partaalla

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ydinvoimalan turvallisuus on herättänyt kansainvälistä huolta. IAEA on jo pitkään varoittanut voimalan olevan kriisin partaalla ja muistuttanut, että ydinkatastrofin uhka on todellinen.

CNN:n mukaan ukrainalainen energiayhtiö Energoatom kommentoi sunnuntaina viestipalvelu Telegramissa mahdollista vakavaa ydinonnettomuutta. Yhtiö näkee, että jos maanantaina tapahtuisi onnettomuus, ennustettujen tuulten takia säteily ulottuisi Etelä-Ukrainaan ja Lounais-Venäjän alueille.

Zaporizhzhjassa on yhteensä kuusi reaktoria, mutta viime aikoina vain kaksi niistä on ollut toiminnassa. Ydinvoimala on Euroopan suurin.

Taisteluita ydinvoimalalla

Zaporizhzhjan ydinvoimala pudotettiin torstaina pois sähköverkosta sen jälkeen kun viimeinenkin voimalalle sähköä toimittanut korkeajännitelinja katkesi. Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan korkeajännitelinjan katkeamisen syynä oli venäläisten kranaattituli. Energoatom ilmoitti kuitenkin myöhemmin, että voimala oli saatu kytkettyä takaisin sähköverkkoon.

Voimala tarvitsee ulkopuolista sähköä muun muassa reaktoreiden jäähdyttämiseen.

Voimalan läheisyydessä on käyty taisteluita, ja voimala on ollut venäläistulituksen kohteena. Viikonloppuna Venäjä ja Ukraina syyttivät toisiaan toistuvasti voimalan tulituksesta.

Britannian puolustusministeriö: Shoigu siirretty syrjään sodan johdosta

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu on todennäköisesti siirretty syrjään Ukrainan sodan johdosta, kertoi Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan Twitterissä maanantaina.

Puolustusministeriö viittaa raportissaan Venäjän puolueettoman median tietoihin, joiden mukaan Ukrainan sodan operatiiviset komentajat raportoivat nyt suoraan Venäjän presidentille Vladimir Putinille.

Upseerit ovat jo pitkään arvostelleet Shoigua hänen vähäisestä sotilaskokemuksestaan ja tehottomuudestaan samalla kun Venäjän eteneminen Ukrainassa on pysähtynyt.

Shoigu toimi ennen puolustusministerin virkaansa hätätilaministerinä ja sitä ennen rakennusalalla.

Liittokansleri Scholz vakuutti Saksan tukevan EU:n laajenemista

Saksan liittokansleri Olaf Scholz vakuutti maanantaina, että Saksa tukee EU:n laajenemista niin, että Ukraina, Georgia, Moldova ja kuusi Länsi-Balkanin maata voisivat liittyä unioniin.

Scholz muistutti kuitenkin, että samalla kun unioni laajenisi, sen on myös muututtava. Päätöksiä ei enää voitaisi aina tehdä niin, että ne vaatisivat kaikkien maiden hyväksynnän.

–  Etsikäämme kompromisseja yhdessä. Voisimme mielestäni aloittaa sellaisista alueista, kuten pakotepolitiikka ja ihmisoikeudet, joissa on erityisen tärkeää, että puhumme yhdellä äänellä, Scholz sanoi.

Scholz muistutti, että jäsenmaat eivät joutuisi tulevaisuudessakaan valitsemaan vain asian hyväksymisen ja hylkäämisen välillä, vaan voisivat myös valita vaihtoehdokseen "rakentavan pidättymisen äänestämisestä".

Prahassa pitämässään puheessa Scholz penäsi myös suurempaa yhteistyötä Euroopan maiden välille puolustushankkeissa. Liittokansleri lupasi niin ikään, että Saksa jatkaa Ukrainan aseistamista "niin kauan kuin tarve vaatii".

–  Voisin kuvitella, että Saksan erityisenä vastuualueena voisi olla Ukrainan tykistön ja ilmapuolustuksen vahvistaminen.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi