play

IAEA:n tarkastajaryhmä on saapunut Zaporizhzhjan kaupunkiin vierailulle Venäjän miehittämään ydinvoimalaan

IAEA:n tarkastajaryhmä pääsi jatkamaan matkaa Kiovasta kohti Zaporizhzhjan ydinvoimalaa, Lehtikuva/AFP

IAEA:n tarkastajaryhmä pääsi jatkamaan matkaa Kiovasta kohti Zaporizhzhjan ydinvoimalaa, Lehtikuva/AFP

STT-Lehtikuva

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastajaryhmän on määrä aloittaa työnsä venäläisten miehittämässä Zaporizhzhjan ydinvoimalassa Ukrainassa torstaina.

Asiasta kertoi keskiviikkona IAEA:n johtaja Rafael Grossi, joka saapui Zaporizhzhjan kaupunkiin 14-henkisen ryhmän mukana.

Ydinvoimalassa tarkastajat yrittävät perustaa "pysyvän läsnäolon" ydinvoimalaan.

Voimalan turvallisuus on herättänyt kansainvälistä huolta sen ympärillä käytyjen taistelujen takia. IAEA on korostanut, että ydinkatastrofin uhka on todellinen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

IAEA yritti lähteä käynnille puolen vuoden ajan

Ryhmä on yrittänyt lähteä käynnille puolen vuoden ajan, Grossi kertoi. Hän vakuutti IAEA:n olevan tehtävänsä tasalla ja siihen valmis.

–  Minun tehtäväni on estää ydinonnettomuus ja suojella Euroopan suurinta ydinvoimalaa, Grossi sanoi AFP:n mukaan ryhmän saavuttua Zaporizhzhjan kaupunkiin.

Grossin mukaan ryhmä viettää ydinvoimalalla muutaman päivän ja raportoi sitten tilanteesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tehtävän vakavuudesta kertoo se, että järjestön johtaja Grossi johtaa ryhmää itse.

Ampumisia tänään ydinvoimalan läheisyydessä

Ukraina on vaatinut ryhmän pääsemistä Zaporizhzhjan ydinvoimalalle Ukrainan hallitseman alueen kautta, mikä tarkoittaisi, että tarkastajat tarvitsevat turvatakuut molemmilta puolilta.

–  Venäjän miehitysjoukkojen tulee lopettaa ampuminen IAEA:n käyttämillä reiteillä, eivätkä ne saa estää sen toimintaa voimalassa, ulkoministeriön tiedottaja Oleg Nikolenko kirjoitti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Venäjän puolustusministeri puolestaan syytti Ukrainaa jatkuvista provokaatioista, jotka häiritsevät tarkastajaryhmän työtä.

Nikopolin alueen sotilashallinnon päällikön Jevhen Jevtushenkon mukaan Venäjän armeija tulittaa Enerhodarin kaupunkia, joka sijaitsee Dneprjoen rannalla ydinvoimalan läheisyydessä.

–  Nämä provokaatiot ovat vaarallisia, Jevtushenko sanoo.

Pormestari Dmytro Orlov kirjoitti Telegramissa tulitusten osuneen rakennukseen, jossa kaupunginvaltuusto työskentelee. Hyökkäys tapahtui vain tunteja sen jälkeen, kun kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastajaryhmä lähti Ukrainan pääkaupungista Kiovasta kohti Venäjän joukkojen miehittämää Zaporizhzhjan ydinvoimalaa.

Zelenskyi sanoi olevansa kiitollinen vierailusta

Alun perin Ukraina pelkäsi, että IAEA:n vierailu Zaporizhzhjassa tarkoittaisi Venäjän miehityksen legitimisointia. Lopulta Ukraina kääntyi tarkastuksen kannalle mutta vaati, että sinne matkustetaan Ukrainan hallussa olevien alueiden kautta.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapasi Grossin tiistaina ja sanoi olevansa erittäin kiitollinen järjestön käynnistä.

Maan ulkoministeri Dmytro Kuleba arveli maanantaina, että tehtävästä tulee järjestön historian vaikein.

Ukrainan lisäksi muiden muassa teollisuusmaiden G7-järjestö on vaatinut, että IAEA:n tarkastajille on taattava esteetön pääsy ydinvoimalaan ja että tarkastajien on saatava keskustella suoraan ja ilman välikäsiä ydinvoimalan käytöstä vastaavan ukrainalaisen henkilökunnan kanssa.

G7-ryhmään kuuluvat Italia, Japani, Kanada, Ranska, Saksa, Britannia ja Yhdysvallat.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi