play

Tietovuoto Kremlistä: Putinin suunnitelmat Baltian maiden suhteen paljastuivat

Kuva: Lehtikuva/ AFP / Mikhail Klimentyev

Kaisu Suopanki, Minna Holopainen / STT

Kansainvälinen toimittajaverkosto on julkaissut tietoa presidentti Vladimir Putinin hallinnon asiakirjoista, jotka koskevat Venäjän vaikuttamispyrkimyksiä Baltian maissa.

Vuodetut asiakirjat on laadittu Venäjän presidentinhallinnossa kesällä ja syksyllä 2021, ja niiden laatimiseen ovat osallistuneet myös Venäjän tärkeimmät tiedustelupalvelut FSB, GRU ja SVR.

Asiakirjat sisältävät erilliset suunnitelmat Latvian, Liettuan ja Viron osalta. Pääpiirteissään niiden tavoitteet ovat samankaltaisia. Yleisenä tavoitteena on vähentää Naton läsnäoloa ja vaikutusvaltaa sekä vahvistaa Venäjän vaikutusvaltaa ja venäläistä kulttuuria.

Baltiaa koskevat asiakirjat on laadittu puolisen vuotta ennen Venäjän suurhyökkäystä Ukrainaan. Julkaistuista tiedoista ei käy ilmi mitään sellaista, jonka perusteella asiakirjojen laatijat olisivat olleet selvillä hyökkäyssuunnitelmasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vaikutusvaltaa aiotaan saavuttaa muun muassa rahoittamalla venäjämielisiä poliitikoita sekä perustamalla maihin yrityksiä ja järjestöjä, jotka voivat edistää venäjämielistä ajattelumaailmaa. Venäjää puhuvia opiskelijoita aiotaan kutsua vierailuille Venäjälle.

Venäjän tavoitteena on, että Neuvostoliiton toisen maailmansodan muistomerkit on säilytettävä. Se haluaa myös torjua toimet, joita Venäjä kutsuu "historian väärentämiseksi".

Virossa vaikuttamisen tavoitteita yleisellä tasolla ovat Venäjälle myönteisen ilmapiirin luominen, Viron omien kansallismielisten voimien vaikutuksen rajoittaminen sekä uusien Venäjän kanssa tehtävää yhteistyötä edistävien kansalaisjärjestöjen perustaminen. Samoin tavoitteena on ollut ruokkia sotilasliitto Naton läsnäoloa vastustavaa ilmapiiriä sekä vaikuttaa Viroon kasvattamalla kauppasuhteita.

–  Viro, liittolaisemme ja yhteistyökumppanimme ovat olleet pitkään tietoisia Venäjän halusta käyttää hybriditaktiikkaa tavoitteidensa saavuttamiseksi ja pitääkseen kiinni vaikutusvallastaan muissa maissa. Se on klassista Venäjän pelikirjaa, monet heidän taktiikoistaan ovat suoraan KGB:ltä, kommentoi Viron pääministeri Kaja Kallas Expressenissä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Latviassa ja Liettuassa Venäjän tavoitteeksi mainitaan muun muassa sen estäminen, ettei Nato perustaisi tukikohtia kyseisiin jäsenmaihinsa.

Tietoja ovat julkaisseet muun muassa ruotsalainen Expressen, virolainen Eesti Päevaleht, Liettuan yleisradio sekä ukrainalainen Kyiv Independent.

Sama toimittajaverkosto kertoi helmikuussa asiakirjoista, joiden mukaan Venäjä suunnittelee ottavansa Valko-Venäjän täysin hallintaansa vuoteen 2030 mennessä. Medioiden lisäksi yhteistyöhön on osallistunut maanpaossa elävän venäläisoligarkin Mihail Hodorkovskin Dossier Center, joka julkaisee Venäjän hallintoon liittyviä paljastuksia.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi