play

Turkki varoittaa, että Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointi vie vielä ainakin puoli vuotta – Sauli Niinistö Dagens Nyheterille: "Uskon, että meidän on odotettava Turkin vaalien jälkeiseen aikaan"

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan. Kuva: Aden Altan / AFP

Elias Peltonen / STT

Turkin parlamentti ei voi vielä ratifioida Ruotsin Nato-jäsenyyttä, kertoi Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin tiedottaja Ibrahim Kalin lauantaina.

Kalinin mukaan Ruotsin parlamentin on ensin tehtävä vaadittuja lakimuutoksia, jotta Turkin parlamentti voisi ratifioida Ruotsin Nato-jäsenyyden. Kalin arvioi Ruotsin lakimuutoksissa kestävän ainakin kuusi kuukautta.

Turkki on asettanut sekä Suomelle että Ruotsille useita vaatimuksia ehdoksi maiden Nato-jäsenyyksien ratifioinnille.

Turkki on vaatinut Ruotsilta muun muassa terrorilakien tiukentamista. Ruotsi hyväksyi viime vuonna perustuslain muutoksen, joka mahdollistaa terrorilakien tiukentamisen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Turkki ja Unkari ovat ainoat Nato-maat, jotka eivät vielä ole ratifioineet Ruotsin ja Suomen jäsenyyttä. Unkari on luvannut hoitaa ratifioinnin helmikuun alussa.

Presidentti Sauli Niinistö kertoI ruotsalaislehti Dagens Nyheterin lauantaina julkaisemassa haastattelussa uskovansa, että Nato-jäsenyyksien ratifioinnissa on odotettava Turkin vaalien jälkeiseen aikaan.

Turkissa järjestetään parlamentti- ja presidentinvaalit kesäkuussa.

–  Totta kai minua huolettaa se, että tässä kestää, mutta kun näin Madridin Nato-kokouksen jälkeen, kuinka Turkin oppositio kritisoi Erdoganin olleen liian myötämielinen meitä kohtaan, ymmärsin, että tässä voi tulla vastaan vaikeuksia. Uskon, että meidän on odotettava Turkin vaalien jälkeiseen aikaan, Niinistö sanoi DN:n haastattelussa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Niinistön mukaan ei ole myöskään nähtävissä tilannetta, että Suomesta tulisi Naton jäsen ennen Ruotsia.

–  Sekä Turkki että Nato-maat näkevät Ruotsin ja Suomen yhtenä kokonaisuutena, hän sanoo.

Yhdysvalloissa presidentti Joe Bidenin hallinto aikoo pyytää kongressilta luvan myydä F-16-hävittäjiä Turkille, kertoi Wall Street Journal. Lehti uutisoi asiasta lauantaina nimettömiin hallintolähteisiin nojaten.

Lähteiden mukaan Bidenin hallinnon tarkoituksena on saada hävittäjäkaupalla Turkki hyväksymään Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kongressi on pohtinut aseiden myyntiä Turkille jo yli vuoden. Kauppa olisi peräti 20 miljardin dollarin eli noin 18,4 miljardin euron arvoinen.

Turkin ulkoministerin Mevlüt Cavusoglun on määrä vierailla Washingtonissa Yhdysvalloissa ensi viikolla.

Tällä viikolla Turkin ja Ruotsin välejä on hiertänyt Erdogania esittävän nuken tapaus. Nukke oli ripustettu roikkumaan pää alaspäin köyteen Tukholman kaupungintalon lähelle keskiviikkona.

Kuvia nukesta julkisuuteen tuonut kurdiryhmä kehotti Erdogania eroamaan, ennen kuin hän päätyy roikkumaan pää alaspäin kuin Italian fasistijohtaja Benito Mussolini aikoinaan.

Turkin ulkoministeri Cavusoglu kertoi pitäneensä Ruotsin toimintaa tapauksen hoitamisessa täysin riittämättömänä.

Turkki perui tapauksen vuoksi Ruotsin valtiopäivien puhemiehen Andreas Norlénin tiistaisen kutsun Turkkiin. Samalla peruuntui myös Suomen eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen (kesk.) matka, sillä kaksikon oli tarkoitus matkustaa samalla ruotsalaiskoneella.

Lähteenä myös AFP.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi