play

Ihmiselämällä ei tuoreen tutkimustiedon valossa välttämättä ole ylärajaa – 110-vuotiaan jokainen lisäelinvuosi on kuitenkin kuin kolikonheittoa

Ihmisen elinkaaren ylärajasta on kiistelty pitkään. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Ihmisen elinkaaren ylärajasta on kiistelty pitkään. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

STT-Lehtikuva

Ihminen voi luultavasti elää vähintään 130-vuotiaaksi ja ehkä jopa paljon pidemmälle, arvioidaan tuoreissa tutkimuksissa. Mahdollisuudet saavuttaa noin korkea ikä ovat kuitenkin häviävän pienet.

Ihmisen elinkaaren ylärajasta on kiistelty pitkään. Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että voimme elää jopa 150 vuotta tai peräti lupaavat, ettei ihmisille ole olemassa teoreettista enimmäisikää.

Keskiviikkona julkaistiin Royal Society Open Science -lehdessä tutkimus, joka analysoi uusia tietoja yli 100-vuotiaista, 110-vuotiaista ja sitä vanhemmista.

Vaikka kuolemanriski yleensä kasvaa koko elämämme ajan, nyt julkaistu analyysi osoittaa, että riski lopulta tasaantuu ja pysyy vakiona.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  110 vuoden iän jälkeen voi ajatella elävänsä seuraavan vuoden melkein kuin kolikolla kruunaa ja klaavaa heittämällä, sanoo tutkimusta johtanut Anthony Davison, tilastoprofessori Sveitsin liittovaltion teknologiainstituutista (EPFL) Lausannesta.

Havaintojen tulos "merkitsisi sitä, että ihmisen elinkaarella ei ole rajoja", nyt julkaistu tutkimus päättelee.

Johtopäätökset vastaavat samanlaisia ​​tilastollisia analyysejä, jotka on tehty hyvin iäkkäistä.

–  Tämä selvitys vahvistaa aiempien tutkimusten johtopäätöksiä ja tekee niistä tarkempia, koska nyt on saatavilla enemmän tietoa, professori lisää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mahdollisuudet yksi miljoonasta

Davisonin mukaan tulokset ovat rohkaisevia.

–  Pystyimme osoittamaan, että jos alle 130 vuoden yläikäraja on olemassa, meidän olisi pitänyt pystyä havaitsemaan se jo nyt saatavilla olevien tietojen perusteella.

Silti se, että ihmiset voivat teoriassa elää 130 vuotta tai enemmän, ei tarkoita, että siihen päästäisiin käytännössä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vaikka olisi elänyt 110-vuotiaaksi asti, mahdollisuudet nähdä 130-vuotispäivänsä ovat "noin yksi miljoonasta... se ei ole mahdotonta, mutta se on erittäin epätodennäköistä", Davison toteaa.

Hän uskoo, että voisimme nähdä ihmisten saavuttavan 130 vuoden iän vuosisadan kuluessa. Yhä useammat yltävät satavuotiaiksi, mikä lisää mahdollisuuksia, että joku heistä olisi tuo yksi miljoonasta.

Toistaiseksi vanhimmaksi elänyt ihminen on ollut ranskalainen Jeanne Calment, joka kuoli 122-vuotiaana 1997. Tosin hänen ikänsä oli kiistanalainen ja mahdollisesta petoksesta spekuloitiin. Vuonna 2019 useat asiantuntijat kuitenkin sanoivat, että todisteiden tarkastelu vahvisti Calmentin iän.

Tiettävästi maailman vanhin nyt elävä ihminen on japanilainen Kane Tanaka. Hänellä on ikää 118 vuotta.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi