play

Ihmisoikeusaktivistit julkaisivat venäläisvankilassa kuvatun raa'an kidutusvideon – viranomaiset selvittävät väitettyä kidutustapausta

Kidutuksen vastainen Gulagu.net-sivusto kertoo saaneensa yli tuhat videotiedostoa väitetyistä kidutustapauksista eri puolilla Venäjää.  LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Kidutuksen vastainen Gulagu.net-sivusto kertoo saaneensa yli tuhat videotiedostoa väitetyistä kidutustapauksista eri puolilla Venäjää. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT-Lehtikuva

Venäläisviranomaiset ovat ilmoittaneet aloittavansa tutkinnan kidutuksesta ja raiskauksesta, joiden väitetään tapahtuneen venäläisessä vankisairaalassa. Tutkinta päätettiin aloittaa ihmisoikeusaktivistien julkaistua videon raa'asta kidutustapauksesta.

Video on osa laajaa ihmisoikeusaktivisteille vuodettua salaisten asiakirjojen aineistoa. Videon julkaisseella kidutuksen vastaisella Gulagu.net-sivustolla on lähteitä Venäjän vankilajärjestelmässä, ja sivusto on saanut käsiinsä yli 1  000 videotiedostoa väitetyistä kidutustapauksista ympäri maata.

Maanantaina sivusto julkaisi videon, joka on kuvattu Saratovissa sijaitsevassa tuberkuloosipotilaita hoitavassa vankisairaalassa. Videolla kuvataan sidottua miesvankia, joka on raa'an seksuaalisen väkivallan uhri.

Gulagu.net-sivustoa johtava Vladimir Osetshkin kertoi uutistoimisto AFP:lle ryhmän saaneen tämän ja muita videoita Valko-Venäjän kansalaiselta, joka on ollut aiemmin vankina Saratovissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sivuston lähde vapautettiin tämän vuoden helmikuussa, ja hän on lähettänyt videoita Gulagu.netille maaliskuusta lähtien.

–  Tämä on ensimmäinen kerta, kun ihmisoikeuksien puolustajat ovat saaneet näin massiivisen määrän informaatiota, joka todistaa kidutuksen järjestelmällisyyden Venäjällä, Osetshkin sanoi AFP:lle.

Putinin tiedottaja: Materiaalien aitous todennettava

Maan vankiloista vastaava Venäjän rikosseuraamusvirasto FSIN ilmoitti tutkinnan aloittamisesta tiistaina. Viraston mukaan sen moskovalaista henkilöstöä on lähetetty Saratoviin selvittämään videolla esitettävien tietojen todenmukaisuutta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

FSIN kertoi AFP:lle lähettämässään tiedotteessa, että viraston johto valvoo tutkintaa.

Venäjän tutkintakomitea ilmoitti niin ikään tiistaina aloittavansa tutkinnan seksuaalirikoksista, joista voi saada enimmillään 10 vuoden vankeustuomion. Merkittäviä rikoksia Venäjällä tutkiva komitea kertoi asiasta tiedotteessa.

Yleisen syyttäjän toimisto puolestaan aloitti oman tutkintansa Saratovissa pidettävien vankien kohtelusta, kertoo venäläisuutistoimisto Ria Novosti.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi hallinnon olevan tietoinen videosta. Peskovin mukaan tapaus antaa aihetta vakavalle tutkinnalle, jos julkaistun materiaalin aitous saadaan todennettua.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Ensin on kuitenkin tarpeen selvittää tämä nopeasti mutta maltillisesti sekä vahvistaa näiden materiaalien aitous, hän lisäsi.

Myöhemmin tiistaina venäläisuutistoimisto Interfaxin lähde kertoi, että FSIN:n Saratovin osaston johtaja oli jättänyt eroanomuksen.

Sivusto aikoo lähettää videot Euroopan neuvostolle ja YK:lle

Osetshkin syytti, että Venäjän viranomaiset ovat tehneet vuosien ajan kaikkensa peitelläkseen vankiloissa tapahtuvia väärinkäytöksiä.

–  Venäläisviranomaiset ovat tekopyhiä ja tekevät kaikkensa etäännyttääkseen itsensä tästä kidutusten liukuhihnasta, hän sanoi.

Osetshkinin mukaan hänen mainitsemansa kidutusjärjestelmä on FSIN:n ja Venäjän tiedustelupalvelu FSB:n luoma ja sitä on käytetty vankien tahdon tukahduttamiseen.

Hän kertoi ryhmänsä aikovan lähettää tiedostot Euroopan neuvostolle ja YK:lle.

Ihmisoikeusaktivistit kertovat säännöllisesti Venäjän vankiloissa tapahtuvista kidutuksista, nöyryyttämisistä ja pahoinpitelyistä, joiden takana ovat henkilökunta tai toiset vangit.

---

Juttua korjattu: toisesta väliotsikosta korjattu, että videota aiotaan lähettää Euroopan neuvostolle, ei EU:lle.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi