play

Indonesian järistyksestä selvinneet kaipaavat lisää apua – sadekauden huipentuessa luvassa voi olla toinenkin katastrofi

Cianjurissa raunioiden seasta etsitään edelleen eloon jääneitä, mutta toivo alkaa olla vähissä. LEHTIKUVA/AFP

Cianjurissa raunioiden seasta etsitään edelleen eloon jääneitä, mutta toivo alkaa olla vähissä. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Indonesiassa toivo löytää enää eloon jääneitä maanantaisen maanjäristyksen jäljiltä alkaa hiipua, kun pelastajat tutkivat paikkoja tuhoutuneissa kylissä. Järistyksen tiedetään tappaneen ainakin 271 ihmistä, ja kuolonuhreista jopa kolmasosa on lapsia, kertoivat viranomaiset keskiviikkona.

Lisäksi ainakin 40 ihmistä on kateissa. Kuolleista useita ei ole pystytty tunnistamaan.

Indonesian katastrofiviranomaisen mukaan yli 61  000 ihmistä on joutunut siirtymään järistyksen tieltä ja noin 2  000 ihmisen arvioidaan loukkaantuneen.

Järistyksestä selvinneet ovat pyytäneet apua, kuten vettä ja ruokaa. Edessä saattaa olla toinenkin katastrofi: viranomaiset ovat ilmoittaneet, että maanjäristyksen aiheuttamien maanvyörymien jäljet on siivottava ennen kuin lähiviikoille ennustetut rankkasateet alkavat. Muuten maanvyörymien tukkimissa joissa voi tapahtua äkkitulvia, kuten kävi helmikuussa Sumatralla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Järistyksen keskus sijaitsi Länsi-Jaavalla lähellä Cianjurin kaupunkia, satakunta kilometriä etelään Indonesian pääkaupungista Jakartasta. Alueen asukkaat ovat yrittäneet pelastaa korvaamattomia muistojaan, kuten perhevalokuvia, uskonnollisia kirjoja ja vihkimistodistuksia.

–  Vaikka joitakin tarvikkeita on jo tullut, se ei vielä riitä. Meillä on riisiä, pikanuudeleita ja kivennäisvettä, mutta se ei riitä, 23-vuotias Gasolin kylässä asuva Mustafa kertoo AFP:lle.

Mustafa on iäkkään naapurinsa pyynnöstä juuri käynyt hakemassa tämän tuhoutuneesta kodista vaatteita, ja hän palaa rakennukseen etsimään riisiä, kaasuhellaa, kanistereita ja paistinpannuja.

–  Emme ole vaihtaneet vaatteita moneen päivään, joten etsin raunioiden seasta vaatetta, hän kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Noin 150 jälkijäristystä

Hallitus on lähettänyt tuhoalueelle telttoja ja muita tarvikkeita kotinsa menettäneille. 30-vuotias Yunisa Yuliani toivoo pääkaupungilta kuitenkin lisää apua.

–  Lapsellani on kuumetta, eikä hän pysty syömään. Täällä on paljon lapsia ja iäkkäitä ihmisiä. Lapset tarvitsevat maitoa, vaippoja, ruokaa ja lääkkeitä, hän sanoo AFP:lle.

Indonesia on altis maanvyörymille ja äkkitulville sadekaudella, joka on juuri alkanut ja jonka huippu on Länsi-Jaavalla joulukuussa. Cianjuriin on ennustettu tuleville viikoille kovia ukkosmyrskyjä, ja maan ilmatieteen laitos on varoittanut uuden katastrofin mahdollisuudesta vain päiviä sen jälkeen kun koteja tuhoutui ja läheisiä jäi raunioihin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Laitoksen mukaan jälkijäristyksiä on ollut noin 150, ja niiden voimakkuus on vaihdellut 1,2:sta 4,2:een.

Maanantain järistys oli Indonesian tuhoisin sitten vuoden 2018, jolloin maanjäristys ja sitä seurannut tsunami surmasivat yli 4  000 ihmistä Sulawesin saarella.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi