play

G20-kokouksen päätöslauselmaluonnoksessa "suurin osa" maista tuomitsee Ukrainan sodan – kokous alkoi tänään Balilla

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja Indonesian presidentti Joko Widodo hymyilivät kameroille G20-kokouksen alkaessa. LEHTIKUVA/AFP

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja Indonesian presidentti Joko Widodo hymyilivät kameroille G20-kokouksen alkaessa. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

G20-maiden päätöslauselmaluonnoksessa tuomitaan Ukrainan sodan taloudelliset vaikutukset. Uutistoimisto AFP on nähnyt luonnoksen G20-kokouksen yhteydessä Indonesian Balilla.

AFP:n mukaan "suurin osa" maista myös tuomitsee sodan, joka on yksi tänään alkaneen kaksipäiväisen huippukokouksen keskeisimmistä puheenaiheista.

–  Se (sota) aiheuttaa suunnatonta inhimillistä kärsimystä ja pahentaa maailmantalouden olemassa olevia haurauksia, luonnoksessa sanotaan.

Luonnoksessa mainitaan erikseen, ettei G20 ole tarkoitettu turvallisuusongelmien ratkaisemiseen, mutta turvallisuuspoliittisilla ongelmilla voi ryhmän mukaan olla merkittäviä seurauksia maailmantaloudelle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

AFP kertoo, että luonnoksessa vaaditaan lisäksi jatkoa lauantaina päättyvälle viljanvientisopimukselle, joka mahdollistaa viljakuljetukset Ukrainasta sodasta huolimatta.

Luonnoksessa sanotaan myös, että ydinaseiden käyttö tai niiden käytöllä uhkailu ei ole hyväksyttävää. Venäjä on toistuvasti uhannut käyttää ydinaseita sen jälkeen, kun maan joukot helmikuussa hyökkäsivät Ukrainaan.

Epäselvää, mitkä maat ovat eriävällä kannalla

Päätöslauselmaluonnos vaatii vielä G20-maiden johtajien hyväksynnän ennen kuin se voidaan julkaista virallisesti huippukokouksen päätteeksi keskiviikkona.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Selvää ei ole, mitkä maat ovat sodan tuomitsemisen osalta eriävällä kannalla. Sodan aloittanut Venäjä kuuluu G20-maihin. Epäselvää on myös, millaisia lausumia Venäjän G20-liittolaiset Kiina, Intia ja Etelä-Afrikka suostuisivat julistuksessa allekirjoittamaan. Venäjä on tähän asti painottanut sodan vastustuksen tulevan pääasiassa lännestä.

Yhdysvaltalaiset ja eurooppalaiset johtajat ovat pyrkineet luomaan Balin kokouksesta todistetta Venäjän syvenevästä eristyksestä ja toivoneet kokoukselta julistusta, joka tuomitsee Venäjän hyökkäyssodan ja uhkaukset ydinaseiden käytöstä. Järjestäjämaa Indonesia pyrkii ulkopolitiikassaan neutraaliuteen, ja se torjui lännen toiveet olla kutsumatta Venäjää mukaan.

Kokoukseen odotettiin saapuvaksi myös Venäjän presidentti Vladimir Putinia, mutta hänen saapumisensa peruttiin viime viikolla muihin velvoitteisiin vedoten.

Britannian tuoreen pääministerin Rishi Sunakin mukaan Putinin olisi pitänyt saapua paikalle, kertoo muun muassa Guardian-lehti. Sunak sanoi kokoukselle, että Venäjän presidentin olisi pitänyt olla valmis kohtaamaan valtioiden johtajat.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Koska suurin yksittäinen muutos, jonka kukaan voisi saada aikaan olisi se, että Venäjä poistuisi Ukrainasta ja lopettaisi tämän barbaarisen sodan, Sunak sanoi.

Onnistuminen vai epäonnistuminen?

Huippukokouksen tiistaina avanneessa puheenvuorossaan Indonesian presidentti Joko Widodo vaati G20-maita päättämään Ukrainan sodan ja välttämään uutta kylmää sotaa. Widodon mukaan maailman on vaikea liikkua eteenpäin, jos sota ei lopu.

Widodo ei maininnut Venäjää nimeltä vaatiessaan maita välttämään kylmää sotaa.

–  Meidän ei pitäisi jakaa maailmaa osiin, hän painotti.

Ukrainan sodan lisäksi kokouksessa puhuttavat muutkin meneillään olevat kriisit, kuten ruoan ja energian hintojen nousu. Widodo painotti, että kokouksessa on löydettävä ratkaisuja.

–  Tänään maailma katsoo meitä. Onnistummeko? Vai tuleeko tästä vain yksi epäonnistuminen lisää? Minusta G20:n on pakko onnistua, hän lausui delegaatioille.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui osallistujille virtuaalisesti. Maanantai-iltaisessa lausunnossaan Zelenskyi viittasi kokoukseen G19-huippukokouksena eli jätti Venäjän pois laskuista, ja samaa ilmaisua hän käytti myös Balin kokousyleisölle.

Puheenvuorossaan Zelenskyi korosti, että sodan lopettaminen nyt säästää tuhansia ihmishenkiä. Lisäksi hän tuomitsi Venäjän ydinaseiden käytöllä uhkailemisen ja painotti, ettei ydinaseilla kiristämiselle ole mitään perusteita.

Presidentti myös muun muassa vaati Mustanmeren viljanvientisopimuksen laajentamista ja jatkamista. Nykyinen sopimus on päättyy tänä lauantaina.

Zelenskyi toisti jo aiemmin esittämänsä syytökset siitä, että Venäjä pyrkii käyttämään kylmyyttä aseena iskiessään talven alla Ukrainan infrastruktuuriin.

Macron ja Xi tapasivat

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Kiinan presidentti Xi Jinping tapasivat aikaisin tiistaiaamuna kiireisen kokousaikataulun lomassa, kertoo uutiskanava CNN. Ranskan presidentinkanslian lausunnon ja kiinalaisen valtionmedian mukaan Xi kertoi olevansa tulitauon ja rauhanneuvotteluiden kannalla.

Macron kirjoitti tapaamisen jälkeen Twitterissä vaativansa yhdessä Xin kanssa kunnioitusta Ukrainan alueelliselle koskemattomuudelle ja suvereniteetille.

–  Tämän konfliktin seuraukset ulottuvat Euroopan rajojen ulkopuolelle: Ranskan ja Kiinan välisen tiiviin koordinoinnin avulla selviämme niistä, Macron kirjoitti.

Xi tapasi myös Australian pääministerin Anthony Albanesen. Maiden välit ovat olleet vaikeat vuosien ajan muun muassa sen takia, että Australia päätti estää kiinalaisen matkapuhelin- ja verkkovalmistaja Huawein 5G-sopimuksen ja vaati riippumatonta tutkimusta koronaviruspandemian alkuperästä.

Albanesen mukaan lyhyt tapaaminen oli positiivinen ja rakentava.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi